3.4 C
Craiova
sâmbătă, 11 ianuarie, 2025
Știri de ultima orăActualitateTăieri de clase la liceele din Dolj

Tăieri de clase la liceele din Dolj

Tăieri de clase la liceele din Dolj cu puţin înainte de admitere. Modificarea a intervenit după ce Ministerul Educaţiei Naţionale a decis să aloce cu 30.400 de locuri mai puţin la liceu. Modificările sunt cuprinse în broşura de admitere care a fost publicată pe site-ul Inspectoratului Şcolar Judeţean Dolj. 

La nivel naţional Ministerul Educaţiei a decis ca la clasa a IX-a să fie de 134.600 de locuri. Asta înseamnă că sunt mai puțin cu 30.400 față de anul trecut, când cifra de școlarizare era de 165.000.

Prin această măsură Ministerul Educaţiei Naţionale vrea să reducă numărul liceelor la care elevii sunt admişi cu medii sub 5. Măsura a fost impusă chiar cu puţin timp înainte de admitere.

În judeţul Dolj, în urma deciziei Ministerul Educaţiei Naţionale, patru unităţi şcolare şi-au modificat planul de şcolarizare. 
Reducerea numărului de clase a fost aplicată la liceele cu profil tehnologic. Acestea au renunţat la o clasă de învăţământ liecal şi au transferat-o la învăţământul profesional.

Managerii spun că pe termen scurt aceste schimbări nu afectează încadrarea profesorilor.

Tăieri de clase la licee din Craiova

Una dintre unităţle şcolare din Craiova la care s-a luat decizia să se reducă numărul claselor de învăţământ liceal este Colegiul Tehnic de Arte şi Meserii „Constantin Brâncuşi”. În loc de patru clase de liceu, acest colegiu va avea trei clase de învăţământ liceal.

Clasa care s-a tăiat de la învăţământul liceal a fost adăgată însă la învăţământul profesional.

„Am transformat o clasă de servicii -comerţ care era la liceu, profil tehnologic ,într-o clasă de învăţământ profesional cu specializarea bucătar. Este o specializare care se caută mai bine. În acest fel se încurajează şi învăţământul profesional, care ala noi a avut succes. În ultimii trei ani am reuşit să facem toate clasele de învăţământ profesional. Şi specializarea de bucătar a mai fost în oferta de admitere şi în urmă cu doi ani. Modificarea planului de şcolarizare nu afectează încadrarea personalului didactic”, a precizat Laurenţiu Puicin , directorul Colegiului Tehnic de Arte şi Meserii „Constantin Brâncuşi” din Craiova. 


În urma modificării planului de şcolarizare, Colegiul „Constantin Brâncuşi” din Craiova are trei clase de învăţământ profesional.  
Şi la Colegiul de Industrie Alimenatară din Craiova s-a tăiat o clasă de liceu. Aceasta avea specializarea tehnician în industria alimentară. Unitatea şcolară a rămas doar cu două clase de -a IX-a.

S-au redus clasele de liceu din judeţ 

Tăieri de clase la liceu s-au făcut şi la liceele în judeţ. Astfel, modificări în planul de şcolaizare au apărut la Liceul Tehnologic „Ştefan Anghel” Băileşti. La această unitate şcolară în loc de trei clase de liceu, au rămas doar două clase.

„Am modificat o clasă de liceu, am transferat-o la şcoala profesională, am menţinut însă domeniul de studiu, agricultra. Nu sunt probleme cu încadrarea personalului didcatic. După aprobarea planului de şcolarizare, avem două clase de liceu şi alte două clase de profesională”, a precizat Cristi Căluşaru, directorul Liceului „Ştefan Anghel” Băileşti.

O altă unitate şcolară la care s-a modificat planul de şcolarizare este Liceul „Ştefan Milcu” din Calafat.

Unitatea şcolară a renunţat tot la o clasă de liceu, pe care anul acesta a transferat-o la învăţământul profesional. Directorul unităţii şcolare spune că pentru a încuraja învăţământul profesional ar trebui reduse clasele de la învăţământul teoretic.

„Am avut la învăţământul profesional tehnologic o clasă la profilul de resurse naturale şi protecţia mediului, specializarea tehnician în agricultură şi am transferat-o la învăţământul profesional, specializarea agricultor culturi de câmp. Este o clasă care se va face pentru că şi anul trecut, chiar după a doua etapă de admitere am mai solicitat suplimentarea cu încă o clasă la învăţământul pofesional. Am făcut o clasă de zootehnie. Până în 2020, conform recomandărilor Uniunii Europene ar trebui să avem 60% învăţământ profesional şi tehnologic şi 40% învăţământ teoretic. Eu cred că pentru a încuraja învăţământul profesional soluţia ar fi să se reducă numărul claselor de la învăţământul teoretic şi nu clasele de la învăţământul tehnologic”, a spus Cristian Ioneaţă, directorul Liceului Tehnologic „Ştefan Milcu” Calafat.

Tăieri de clase şi la începutul anului

Pe lângă aceste reduceri în judeţul Dolj, pentru anul şcolar următor au mai fost făcute tăieri. S-au desfiinţat 11 grupe de grădiniță, 31 de clase de învățământ primar. La acestea se adaugă 7 clase de gimnaziu și 21 de clase de liceu. Măsurile s-au luat pentru a reduce deficitul bugetar creat de majorările salariale de 16.43%. Modificările din planul de şcolarizare pentru admiterea la liceu se regăsesc şi în broşura de admitere în clasa a IX-a. Broşura o pteţi găsiţi la adresa https://www.isjdolj.ro/sites/default/files/Brosura-2019-2020.pdf.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS