-1.1 C
Craiova
luni, 23 decembrie, 2024
Știri de ultima orăActualitateConsumatorii plătesc mai puţin pentru racordarea la energie dacă îşi aleg singuri prestatorul

Consumatorii plătesc mai puţin pentru racordarea la energie dacă îşi aleg singuri prestatorul


Consumatorii plătesc mai puţin pentru racordarea la energie dacă îşi aleg singuri prestatorul, este una dintre concluziile analizei preliminare derulate de Consiliul Concurenței.

„Ajustarea legislaţiei a condus la îmbunătăţirea concurenţei pe această piaţă şi mecanismul de contractare a lucrărilor de racodare, mecanismul prin care consumatorul îşi selectează direct prestatorul, a produs efectele anticipate la demararea procesului de liberalizare a acestei pieţe”, a declarat Bogdan Chiriţoiu, preşedintele Consiliului Concurenţei. În ceea ce priveşte racordarea la reţeaua de gaze naturale, Consiliul Concurenţei a constatat o îmbunătăţire semnificativă a legislaţiei aferente, în sensul în care consumatorii pot selecta operatorul autorizat care să efectueze lucrărilede proiectare şi/sau execuţie a instalaţiilorde gaze naturale și să negocieze cu acesta tariful/tarifele.

Costul mediu de racordare

Costul mediu de racordare la reţeaua electrică de joasă tensiune, reţea la care sunt conectaţi majoritatea clienţilor casnici, a înregistrat valori cuprinse între 978 lei și 2.602 de lei. Totodată, nivelul mediu al tarifului de racordare la rețeaua de gaze naturale pentru un consumator casnic a înregistrat în perioada analizată valori cuprinse între 943 de lei și 3.346 de lei. Costurile de racordare sunt influențate de dispersia clienţilor și de arhitectura reţelei, adică tipul de lucrare ce trebuie realizată. De exemplu, dacă racordarea la rețea implică lucrări suplimentare pentru extindereasauredimensionarea acesteia, iar investiția necesară realizării acestor lucrări nu este cuprinsă în planul de investiții al operatorului de distribuție, clienții finali trebuie să suporte costurile extinderii/redimensionării.
În schimb, dacă lucrările de extindere necesare pentru racordare sunt prevăzute în planul de investiții al operatorului de distribuție sau în contractul de concesiune, clienții nu au obligația de a suporta costurile unor eventuale extinderi sau redimensionări alerețelei.

Colaborare cu ANRE

Analiza Consiliului Concurenţei a reliefat faptul că există un număr mare de operatori economici care dețin autorizațiile necesare pentru a activa pe piaţa lucrărilor de racordare, în vederea realizării activităților de proiectare, executare și verificare a lucrărilor de racordare. Cu toate acestea, Consiliul Concurenţei a constatat că există dificultăţi în a contacta operatorii autorizați, deoarece unii dintre aceștia nu și-au actualizat informaţiile puse la dispoziţie pe site-ul Autorităţii Naționale de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE). Astfel, Consiliul Concurenţei va colabora cu ANRE în vederea identificării unor măsuri prin care operatorii economici autorizați să fie obligați să actualizeze, într-un termen rezonabil, datele de contact proprii puse la dispoziția utilizatorilor pe site-ul ANRE.

Informaţii pe site-ul Consiliului Concurenței

În acelaşi timp, în cadrul analizei,Consiliul Concurenței a constatat că există o tendință, în special în rândul operatorilor reţelelor de gaze naturale, de a apela la personalul propriu pentru realizarea activităților de proiectare și executare a instalațiilor de racordare. Favorizând personalul propriu, există riscul ca operatorii de distribuție să aibă un comportament anticoncurențial în raport cu firmelecare sunt autorizate de ANRE să presteze activități de proiectare, executare și verificare a instalațiilor de racordare.

Rezultatele analizei preliminare privind racordareala rețelele de energie electrică și gaze naturale pot fi consultatepe site-ul Consiliului Concurenței: www.consiliulconcurentei.ro.Iunie 2019tel.: 0372.129.710, 021.405.44 29e-mail: [email protected]

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS