8.4 C
Craiova
joi, 19 decembrie, 2024
Știri de ultima orăActualitateDe ce unele firme nu plătesc la timp facturile către parteneri

De ce unele firme nu plătesc la timp facturile către parteneri

Deși România înregistrează creșteri economice mari, unele firme consideră, totuși, că se află în recesiune. Conform studiului European Payment Report, realizat de Intrum, 19% dintre companiile chestionate consideră că ne aflăm deja în recesiune. De asemenea, 28% consideră că România va intra în recesiune în termen de un an, 20% că în 2 ani, 12% – în 3-5 ani, iar restul nu cred că va exista în viitorul apropiat sau nu știu, potrivit hotnews.

Trei din cinci companii au început deja să taie costurile

Dintre companiile românești care cred că recesiunea este aproape, trei din cinci au început deja să taie costurile, circa una din două este precaută când vine vorba de datorii și tot una din două securizează plățile din partea clienților.

Termenul de plată al unei facturi între partenerii de afaceri la nivel european este de 34 de zile. În România este de 32,5 zile, iar în sectorul public este de 27,4 zile.

78% dintre companiile din România văd plățile întârziate ca o reală problemă în dezvoltarea afacerii, angajarea de nou personal și venitul companiei. La nivel european, 50% din companiile intervievate își pun problema plăților întârziate.

Principalele cauze pentru care firmele fac plăți cu întârziere

  • 70% dintre firmele chestionate au spus că au debitori aflați în dificultăți financiare
  • 19% că au litigii privind bunurile și serviciile livrate
  • 66% au indicat și ineficiența administrativă
  • 54% – plata întârziată intenționată.

În ceea ce privește plata întârziată intenționată, reprezentanții companiei Intrum au spus că sunt cazuri în care unii sunt nemulțumiți de serviciul livrat sau nu a fost livrat în proporție de 100%, sunt probleme de calitate sau faptul că doresc ceva în plus de la partenerul respectiv.

Un alt motiv a fost indicat de directorul general al companiei, Cătălin Neagu, care a spus:„Mediul online e plin de site-uri care învață pontențialii rău platnici cum să nu plătească la timp, cum să conteste facturile și așa mai departe. Ideea e să nu plătească la timp”.

„72% dintre managerii și administratorii de afaceri și-ar dori o legislație nouă, care să reglementeze la nivel național, problema plăților întârziate. Acest procent este în creștere, atât comparativ cu media anului trecut cât și cu media la nivelul Uniunii Europene. De asemenea, companiile de pe teritoriul României și-ar dori ca la nivel local, să existe mai multe initiațive din partea mediului de afaceri cu privire la problema plăților întârziate”; se arată în document.

Majoritatea companiilor românești cred că în următorii 10 ani nu se va folosi numerarul ca metodă de plată, de această părere fiind 63% dintre cele intervievate. La nivel european, procentul este de 48%.

De asemenea, 41% consideră că într-o societate fără numerar, consumatorii vor avea tendința să cheltuie mai puțin.

Studiul a fost desfășurat în 29 de țări, în perioada 31 ianuarie – 5 aprilie 2019. În acest raport, Intrum a adunat informații de la 11,856 companii din toată Europa. Rezultatele ce au stat la baza ediției dedicate României au fost bazate pe răspunsuri din partea a 398 de companii locale, selecționate aleator din punct de vedere al mărimii și al industriei.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS