Valerie Cioloș-Villemin, soția lui Dacian Cioloș, a lansat o dezbatere după ce a scris pe contul său de Facebook că vrea ca în programa școlară să se introducă și disciplina „mindfulness”, potrivit ziare.
Mindfulness este practica de a trăi conștient fiecare moment prezent. Această practică îi ajută pe oameni să se observe, să se cunoască. Astfel, atunci când întâlnesc un anumit stimul, care le declanșează o reacție în lanț de amintiri și trăiri, nu va mai există acea reacție automată. Ci acțiunea va fi una conștientă, raportată la momentul în care se află atunci.
Soția lui Cioloș vrea ore de mindfulness în programa școlară
„Stresul și anxietatea la copii este o dura și tristă realitate. În Australia, un copil din 7 are cel puțîn un episod de tulburare mintală pe an. Cauzele? Probleme personale, goana după note bune, presiuni de la social media „
Mai mult de 50% din condițiile de sănătate mintale își iau rădăcinile înaintea vârstei de 12 ani. A introduce Mindfulness în programa școlară este o modalitate de a adresa această realitate și de a dezvoltă abilitățile relaționale și de reziliența la viitori adulți”; a scris pe Facebook Valerie Cioloș-Villemin.
Această atașază postării și un link de pe ABC News; unde autorul se întreabă dacă ar trebui că meditația să fie disciplină obligatorie în școli; arătând că acest lucru este luat în considerare în Australia.
„Copiii care de obicei erau anxioși; stresați, după ce practică mindfulness devin imediat mai implicați la ora și mai pregătiți să asimileze informațîi noi”; este citată profesoară Kath Warren de la școală Brighton din Brisbane.
Warren și o colegă de-a ei, Sarah Mailey; petrec 10 minute după prânz cu copiii și ascultă împreună o melodie liniștitoare și o meditație ghidată. Mailey spune că a introdus practică mindfulness în curricula să în urmă cu 3 ani; pentru a le oferi elevilor săi moduri sănătoase de a face față evenimentelor vieții.
Copiii citați în articol spun că aceste practici îi ajută și în viață de zi cu zi, nu doar la școală. Henry, un băiețel de 8 ani, a povestit că folosește tehnicile învățate noaptea, când întunericul îl sperie și devine agitat.
Abigail povestește că a ajutat-o să aibă o relație mai bună cu mama sa
La acest moment, în Australia este opțional pentru profesori dacă includ sau nu mindufulness în programa. Însă practica este cunoscută și încurajată inclusiv de Ministerul Sănătățîi, care în bugetul pe 2019 are 2,5 milioane de dolari alocați unui program școlar de mindfulness numit „Mintea Zâmbitoare”. Programul face parte din planul național de prevenție a suicidului.