16.7 C
Craiova
vineri, 20 septembrie, 2024
Știri de ultima orăActualitateSute de arbuşti „masacraţi“ cu toporul, la trei luni de la plantare

Sute de arbuşti „masacraţi“ cu toporul, la trei luni de la plantare

Mai mult de jumătate dintr-o plantaţie tânără de puieţi de plop euramerican a fost „masacrată“ cu toporul într-o localitate din judeţul Dolj. Este vorba de comuna Piscu Vechi, unde în urmă cu câteva luni, mai precis în luna martie a acestui an, pe o suprafaţă de aproape un hectar, reprezentanți Romsilva, cu sprijinul copiilor de la şcoala din localitate, au plantat 500 de puieţi de plopi euramericani. În cele trei luni, tânăra pădure a înfrunzit, dar, din păcate, parte din ea a fost distrusă de persoane rău intenţionate, din câte spune Dumitru Neaţu, inginer la Regia Naţională a Pădurilor.

Dumitru Neaţu


„Pe 15 martie am plantat 500 de sade de plop produse de Romsilva. Am făcut acest lucru împreună cu copiii de la şcoală, cu primăria. La acel moment, copiii erau aşa de bucuroşi că plantează acei puieţi, iar acum s-a ales praful. În noaptea de 6 spre 7 iunie, 278 de sade au fost tăiate de la jumătate cu un topor, cu o macetă… Nu ştiu cine a făcut acest lucru, dar probabil cineva care a vrut să facă rău pădurarilor, cei care merg cu animalele la păşunat în acea zonă. Nu ştiu cui au vrut să facă rău? Au creat un prejudiciu financiar, dar, mai ales, moral. Trebuie să reluăm munca, fiindcă mare parte din plantaţie este compromisă. Ei nu înţeleg că nu au voie să intre în zona împădurită cu animalele. Pădurarii nu-i mai lasă şi de aici a plecat acest dezastru. Noi am făcut o plângere la poliţia din localitatea Poiana Mare, care am înţeles că au demarat o anchetă“, a precizat Dumitru Neaţu, inginer la Regia Naţională a Pădurilor.


Acesta a şi postat un film pe pagina de Facebook, în care prezintă dezastrul şi solicită sprijin pentru depistarea făptaşilor.
Acelaşi lucru îl susţine şi primarul localităţii Piscu Vechi, Marius Leonard Minea: „Într-adevăr, puieţii au fost tăiaţi. Este păcat, pentru că s-a muncit la plantarea lor. Noi bănuim că ciobanii au făcut acest lucru, deşi au destulă păşune“.

Plantarea celor 500 de sade de plop/Facebook/Dumitru Neaţu

Arbuştii distruşi vor fi înlocuiţi în toamnă

Sute de arbuşti sunt la acest moment retezaţi şi mai mult de jumătate de hectar de plantaţie compromisă. Proiectul, care s-a vrut a fi unul de bun augur, a fost zădărnicit de persoane cu intenţii mârşave. Cu toate acestea, reprezentantul Romsilva spune că va relua acţiunea de împădurire şi salubrizare în aceeaşi zonă. „Vom replanta aceste sade în perioada de toamnă-primăvară, fiindcă nu putem lăsa locul aşa. Vom lua materialul necesar de la noi din Ocol. Puieţii sunt produşi în pepiniera noastră“, a mai precizat Dumitru Neaţu.

Făptaşii riscă închisoare până la trei ani sau amendă

Reprezentanţii IPJ Dolj spun că în această cauză s-a întocmit un dosar penal pentru infracţiunea de

„tăiere, rupere, distrugere, degradare ori scoaterea din rădăcini, fără drept, de arbori, puieți sau lăstari din fondul forestier național și din vegetația forestieră situată pe terenuri din afara acestuia, indiferent de forma de proprietate“, art. 107 Cod Silvic.

Conform aceluiaşi articol, infracţiunea se pedepseşte

„cu închisoare de la șase luni la trei ani sau cu amendă, dacă valoarea prejudiciului produs este de cel puțin cinci ori mai mare decât prețul mediu al unui metru cub de masă lemnoasă pe picior la data comiterii faptei“.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS