Primarii localităților aflate în pragul falimentului solicită întâlnire cu Dăncilă şi au transmis, astăzi, premierului o scrisoare deschisă o întâlnire de urgență pentru a preveni falimentul primăriilor.
Asociaţia Oraşelor din România cere soluții pentru rectificarea bugetului de venituri si cheltuieli pe anul 2019 și realizarea unei construcției bugetare care să asigure resursele financiare necesare îndeplinirii tuturor atribuţiilor prevăzute de legislaţia în vigoare, pentru toate unitățile administrativ-teritoriale cu statut de oraș, în vederea evitării falimentului multora dintre aceste U.A.T.-uri.
Primarii mai cer aprobarea de urgență a Codului Administrativ, act normativ necesar gradului de dezvoltare actual al administrației publice locale românești, menit să răspundă nevoii crescute de a oferi tuturor cetățenilor servicii diversificate şi de calitate și crearea unei administrații performante.
AOR solicită și suplimentarea sumelor din a POR pentru orașe, singura șansă reală pentru dezvoltarea infrastructurii din localități; aceasta a fost extrem de bine primită de administrațiile locale de la nivelul orașelor, dovadă stând și numărul mare de proiecte depuse spre finanțare.
Textul scrisorii
,, Doamnă prim-ministru,
Încă de la începutul anului, în urma discuțiilor purtate cu Ministerul Finanțelor și cu unul dintre consilierii dumneavoastră, pe proiectul de Buget de stat pe 2019, membrii Consiliului Director al Asociației Orașelor din România (AOR), nu au fost luați în seamă de către Executiv, deși au avertizat că este un buget național greșit construit, fără să asigure funcționarea normală a orașelor. După “păcălelile” succesive ale ministrului de finanțe, susținut de Prim-Ministrul României, și după ce guvernul ne-a deposedat de mulți bani din bugetele locale în primele trei luni ale acestui an, primarii de orașe consideră că, prin neluarea în seamă a propunerilor făcute de Asociația Orașelor privind bugetul, s-a ajuns deja să discutăm despre localități aflate la limita supraviețuirii și poate chiar în pragul falimentului.
Considerăm că aceste subiecte sensibile și arzătoare pentru primarii și locuitorii orașelor din România trebuie puse pe agenda publică și, mai ales, urgent rezolvate, în caz contrar, alternativa rămasă fiind cea de a pune lacătul pe ușile primăriilor”.
Întâlnire de urgenţă
În urma consultării membrilor AOR, primarii solicită o întrevedere de urgență, pentru discutarea și rezolvarea problemelor orașelor ajunse în criză, din care să nu lipsească găsirea de soluții pentru:
Rectificarea bugetului de venituri si cheltuieli pe anul 2019 și realizarea unei construcției bugetare care să asigure resursele financiare necesare îndeplinirii tuturor atribuţiilor prevăzute de legislaţia în vigoare, pentru toate unitățile administrativ-teritoriale cu statut de oraș, în vederea evitării falimentului multora dintre aceste U.A.T.-uri.
Realizarea reformei administrativ-teritoriale și consolidarea capacităţii administrative prin renunțarea la sistemul de organizare cu unități administrativ-teritoriale fragmentate și dezvoltarea unor unități administrativ-teritoriale capabile să eficientizeze guvernarea centrală, regională şi cea locală.
Aprobarea de urgență a Codului Administrativ, act normativ necesar gradului de dezvoltare actual al administrației publice locale românești, menit să răspundă nevoii crescute de a oferi tuturor cetățenilor servicii diversificate şi de calitate și crearea unei administrații performante.
Suplimentarea sumelor din a POR pentru orașe, singura șansă reală pentru dezvoltarea infrastructurii din localități; aceasta a fost extrem de bine primită de administrațiile locale de la nivelul orașelor, dovadă stând și numărul mare de proiecte depuse spre finanțare.
Constatând că, nici până la această dată, deși am încercat în nenumărate rânduri, nu v-ați făcut timp să stați de vorbă cu conducerea Asociației Orașelor din România, reprezentanta legitimă a intereselor celor 216 unităţi administrativ-teritoriale cu statut de oraş, vă cerem în mod public o întrevedere de urgență pentru discutarea rezolvării problemelor stringente cu care ne confruntăm, aceasta fiind un pas împortant pentru detensionarea stării de încordare în care se află administrația publică locală”