0.6 C
Craiova
duminică, 22 decembrie, 2024
Știri de ultima orăActualitateProtest al transportatorilor, marţi, în Bucureşti. 800 de maşini, anunţate în Piaţa Constituţiei

Protest al transportatorilor, marţi, în Bucureşti. 800 de maşini, anunţate în Piaţa Constituţiei

Confederaţia Operatorilor şi Transportatorilor Autorizaţi din România (C.O.T.A.R.) anunţă că va protesta marţi, cu 800 de maşini, în Piaţa Constituţiei, faţă de proiectul de lege pentru „ridesharing".

Protest al transportatorilor, marţi, în Bucureşti. Transportatorii autorizaţi vor ieşi din nou în stradă, cu 800 de maşini, în Piaţa Constituţiei, în data de 18 iunie, între orele 9.00 – 15.00. Motivul: proiectul de lege pentru aşa-zisul „ridesharing”, despre care spun că e o formă mascată de a face concurenţă neloială taximetriştilor, cu nerespectarea mai multor legi în vigoare.

„Proiectul de lege pentru care au făcut lobby companiile care pretind că fac „ridesharing” sau că „revoluţionează” transportul de persoane, prin încălcarea legilor va genera discriminări grave şi nelegale. Practic, aceeaşi activitate – cea de transport rutier de persoane, în regim de taxi – se doreşte a fi reglementată prin două legi diferite.

Una pentru cei cu maşini galbene, inscripţionate, care-i obligă pe taximetrişti să respecte foarte multe reguli şi să plătească multe taxe, iar cealaltă pentru oricine vrea să facă aceeaşi activitate, dar fără niciun fel de restricţie, nici măcar din punct de vedere al fiscalizării.

Cam aşa s-ar traduce legea pentru „ridesharing” – adică o altă activitate de taximetrie, denumită impropriu altfel”, se arată într-un comunicat de presă al Confederaţiei Operatorilor şi Transportatorilor Autorizaţi din România (C.O.T.A.R.), remis, luni, Mediafax.

Ce mai cer transportatorii

Transportatorii mai cer autorităţilor să respecte legea şi în privinţa traficului de influenţă, „pentru că vedem cum se face lobby, fără niciun fel de problemă pentru cei care deja declară oficial – având funcţii publice importante – că intervin în influenţarea Legiuitorului, în favoarea firmelor beneficiare de schimbarea legislaţiei”.

Potrivit sursei citate, noul proiect de OUG pentru Uber, Clever go şi Taxify (Bolt) nu mai prevede ca maşinile să nu fie mai vechi de cinci ani, vechimea fiind crescută la 15 ani.

Se va accepta achitarea cursei conform calculelor platformei, prin GPS, fără a fi verficată metrologic – ceea ce nu va fi valabil pentru taxiuri, arată transportatorii. Ei precizează că se va admite tariful dinamic, ceea ce înseammnă că la orele de maximă aglomeraţie ar putea depăşi 30 lei/km, aşa cum au declarat chiar reprezentanţii Uber.

„S-a lansat ştirea falsă conform căreia taximetriştii vor protesta împotriva trotinetelor electrice”

În continuare, transportatorii acuză că profitul direct al companiilor care pretind că fac „ridesharing” va fi de 25% în conturi din afara ţării, iar TVA-ul plătit pentru sumele încasate va fi de numai 9 %, cu toate că transportul se exercită pe teritoriul României.

„Prin acest proiect, Guvernul ne asigură că ştia că de 4 ani aceste companii fraudează bugetul de stat, încasând venituri ilicite. Pentru a muta atenţia tuturor de la adevărata schimbare pe care o va aduce acest OUG pentru care s-a făcut foarte mult lobby, s-a lansat, la finalul săptămânii trecute, ştirea falsă conform căreia taximetriştii vor protesta marţi împotriva trotinetelor electrice.

O ştire falsă preluată chiar de cele mai mari posturi TV din ţară. Aceasta este doar o altă manipulare specifică celor care până astăzi au demonizat breasla taximetriştilor, pe toate căile şi prin toate mijloacele, cu scopul de a-şi câştiga publicul de partea lor, cu orice preţ”, se mai arată în comunicatul Confederaţiei Operatorilor şi Transportatorilor Autorizaţi din România

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS