8.1 C
Craiova
miercuri, 22 ianuarie, 2025
Știri de ultima orăActualitateDe ce fac copiii otite vara

De ce fac copiii otite vara

Inflamaţie a urechii, otita este o afecţiune extrem de frecventă în rândul copiilor. Dacă în sezonul rece predomină otitele acute, cauzate de răceli, vara, copiii fac în general otite externe. Umiditatea şi căldura sunt principalii factori care favorizează apariţia acestei boli. Care sunt primele simptome ale afecţiunii, cum o tratăm şi cum ne protejăm copilul la piscină sau la mare am aflat de la dr. Bogdan Fănuţă, medic primar ORL la Spitalul Judeţean de Urgenţă Craiova.

Oricât de mult ne-am feri copiii de răceli sau oricât de bine i-am îngriji, unii dintre ei vor face otită. Medicii spun că există trei mari grupe de otite, corespunzând localizării inflamaţiei: externă, medie şi internă.

În cazul copiilor, cele mai frecvente otite sunt cele localizate la nivelul urechii medii. Acestea apar în special în sezonul rece, atunci când copiii intră în colectivitate şi răcesc mai des. De fapt, responsabilă cu apariţia complicaţiilor unei simple răceli la nivelul urechii medii este trompa lui Eustachio sau tuba auditivă, un canal care face legătura între nas şi urechi. Când infecţia din nas trece în acest canal, se produce o presiune asupra timpanului. „Răceala de la nivelul nasului ajunge, pe tuba auditivă, la nivelul urechii şi apar astfel otitele medii. Acestea se întâlnesc cel mai des la copii şi sunt în general infecţioase“, a spus dr. Bogdan Fănuţă, medic primar ORL, Compartimentul Copii din cadrul SJU Craiova.
Având în vedere că vine vara, un al doilea tip de otite care apar acum sunt otitele externe. Acestea sunt în majoritate infecţioase, cu germeni care sunt localizaţi la nivelul urechii externe, deci pe pielea conductului.

„Unele dintre ele cedează la tratamentul antibiotic, pentru altele este însă nevoie şi de intervenţie chirurgicală, de incizie şi de drenaj. Pe lângă acestea, mai apar şi otitele externe micotice, cu ciuperci, cea mai frecventă fiind candida. Otitele externe apar în general în perioada de vară. Umezeala şi căldura reprezintă un mediu propice de dezvoltare fie a ciupercilor, fie de apariţie a acestor otite externe“, a adăugat dr. Bogdan Fănuţă.

Aşadar, o simplă ieşire la piscină sau la mare poate cauza apariţia otitelor externe.

Simptome şi tratament

Durerea şi febra sunt primele simptome ale otitei, iar medicii spun că acestea nu trebuie neglijate. „Durerea este violentă, copilul plânge, apoi, la o perioadă scurtă de timp, apare trismusul, adică imposibilitatea de a deschide gura. Un alt simptom este apariţia febrei. Există cazuri când se umflă întreaga zonă, cu adenopatii. Practic, se umflă ganglionii retroauriculari, ganglionii parotidieni, ganglionii laterocervicali. În acest caz e nevoie de anestezie, de incizii repetate pentru că localizarea lor este multiplă“, a adăugat dr. Bogdan Fănuţă.

Alegerea tratamentului de la farmacie poate face mai mult rău decât bine

Primul lucru care trebuie făcut este să consultăm un medic. Numai acesta este în măsură să stabilească tratamentul, în funcţie de tipul de otită de care suferă copilul. „Alegerea tratamentului de la farmacie poate face mai mult rău decât bine. De exemplu, dacă facem ciupercă în ureche, nu este nevoie de antibiotic. Dacă vom folosi antibiotic, nu facem decât să ducem la exacerbarea acestei ciuperci. Pot apărea astfel perforaţii de timpan – ciuperca sparge timpanul – şi perforaţii micotice sub tratament antibiotic. Sunt otite medii care trebuie tratate cu antibiotic, sunt otite medii seroase care nu trebuie neapărat tratate cu antibiotic şi care trebuie urmărite cu tratament antiinflamator“, a mai spus dr. Bogdan Fănuţă, medic primar ORL la Spitalul Judeţean de Urgenţă Craiova.

Diagnosticul de vindecare a unei otite trebuie pus de medic

Medicii atrag atenţia că, netratate corespunzător, otitele pot avea repercusiuni grave asupra copiilor. Acestea pot duce până la pierderea auzului. Este şi motivul pentru care nu trebuie să punem singuri diagnosticul de vindecare. Numai medicul poate decide când este complet vindecat copilul după otită.

„În cazul otitelor externe furunculoase, nu prea sunt riscuri pe termen lung pentru că tratamentele, fie şi chirurgicale, reuşesc să stăpânească boala. În ceea ce priveşte urechea medie, acolo trebuie foarte bine cântărite lucrurile. Otitele seroase, dacă nu se face tratament, pot afecta auzul. Mai sunt şi anumite virusuri, care, imediat cum se localizează, atacă direct nervul auditiv şi, dintr-o dată, copilul poate să nu mai audă.

Sunt extrem de rebele la tratament, iar copiii rămân în general cu un oarecare grad de hipoacuzie, pierderea parţială a auzului pe o ureche, în anumite cazuri chiar totală, de la o simplă infecţie virală, fără ca medicul, părintele sau oricine altcineva să aibă vreo vină. Pur şi simplu, virusurile au aşa o mare putere, încât atacă acolo fără să putem face ceva. Chiar dacă intervenim din punct de vedere medicamentos, daunele au fost făcute şi în cel mai bun caz putem doar să stabilizăm ceea ce a scăpat neafectat.

În principiu, e foarte greu la copil să îţi dai seama dacă i-a fost afectat sau nu auzul pentru că el nu conştientizează, aşa că doar părinţii sunt în măsură să îşi dea seama vorbind cu el, şi să se adreseze medicului. Noi avem posibilitatea să diagnosticăm în spital orice tip de hipoacuzie“, a mai spus Fănuţă.

În cazul în care optaţi pentru o vacanţă la mare, e bine să ţineţi cont de câteva recomandări pentru a vă bucura de un sejur liniştit. Vă puteţi proteja copiii dacă, atunci când intră în apă, le puneţi o cască pe cap sau anumite tipuri de dopuri în urechi. Medicii spun că oricare dintre aceste variante de protecţie duce la scăderea numărului de infecţii şi la prevenirea apariţiei otitei externe.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS