Preşedintele Klaus Iohannis a solicitat, miercuri, Guvernului „să elaboreze urgent” un proiect de lege care să poată fi adoptat de către Parlament până la finalul actualei sesiuni parlamentare. Prin acest proiect de lege să fie propuse „măsurile administrative adecvate” pentru alegeri, începând cu cele prezidenţiale.El a subliniat că în cazul în care situaţia o va impune, va solicita convocarea unei sesiuni extraordinare a Parlamentului.
„În urma dialogului consistent cu reprezentanţi ai autorităţilor responsabile, precum şi ai organizaţiilor nonguvernamentale şi experţi în domeniul electoral, au fost identificate măsurile necesare care trebuie urgent adoptate pentru a ne asigura că toţi cetăţenii îşi pot exercita votul în condiţii decente.
În acest sens, solicit Guvernului să elaboreze urgent un proiect de lege care să poată fi adoptat de către Parlament până la finalul actualei sesiuni parlamentare prin care să propună măsurile administrative adecvate, începând de la alegerile prezidenţiale din toamna acestui an. Solicit partidelor şi formaţiunilor parlamentare să depună toate eforturile pentru ca proiectul de lege să respecte pe deplin standardele de conduită electorală şi exigenţele în materie, astfel încât situaţiile de la scrutinul din mai să fie evitate.
Dacă situaţia o va impune, voi cere, conform prerogativelor constituţionale, convocarea unei sesiuni extraordinare a Parlamentului pentru discutarea în regim de urgenţă a proiectului de lege care urmează să fie supus dezbaterii, astfel încât proiectul de lege să fie adoptat înaintea următoarei sesiuni parlamentare”, a spus şeful statului la Palatul Cotroceni.
Românii să nu mai fie umiliţi când vor să voteze
Preşedintele a amintit că imediat după 26 mai a anunţat constituirea unui grup de lucru la nivelul Administraţiei Prezidenţiale şi a mulţumit românilor din ţară şi din străinătate care au transmis propunerile lor pentru îmbunătăţirea condiţiilor de vot.
Iohannis a arătat că a transmis o scrisoare premierului Viorica Dăncilă şi preşedinţilor Parlamentului, Călin Popescu-Tăriceanu şi Marcel Ciolacu, cu propunerile elaborate de grupul de lucru.
El a subliniat că „umilinţele la care au fost supuşi cetăţenii români la scrutinul din 26 mai nu trebuie să se mai repete niciodată”.
Şeful statului a atras atenţia instituţiilor abilitate să ia toate măsurile pentru a elimina factorii identificaţi că au condus la împiedicarea votului.