Unu din 22 de bărbați și una din 24 de femei riscă să sufere de cancer colorectal pe parcursul vieții. Boala poate fi detectată la timp, însă trebuie să știi și riscurile colonoscopiei.
La nivel mondial, cancerul de colon reprezintă o cauză frecventă de mortalitate. Multe decese, însă, pot fi prevenite dacă se fac timpuriu teste de screening la nivelul colonului, notează clicksanatate.ro. Colonoscopia este un test care oferă acuratețe mare când vine vorba despre detectarea și prevenirea cancerelor colorectale. Mai mult, colonoscopia reprezintă o investigație de ajutor când trebuie stabilite cauzele bolilor gastrointestinale, cum ar fi diareea cronică, sângerările rectale și abdominale, constipaţiile. Se recomandă ca persoanele la risc să sufere de cancer la colon să fie supuse unui test de screening după vârsta de 45 – 50 de ani, la fiecare zece ani, până la 75 de ani. În funcție de rezultatele colonoscopiei, investigația poate fi solicitată la intervale mai scurte de timp. De exemplu, dacă în urma colonoscopiei s-au descoperit polipi, starea colonului trebuie verificată la fiecare doi ani sau chiar anual.
Condiții care cresc riscul de a suferi de cancer
Istoricul familial determină riscul de a face cancer colorectal. Sunt anumite condiții care cresc riscul de a suferi de maladie. Acestea sunt: prezența polipilor la alți membri ai familiei, boala Chron, boala inflamatorie intestinală, colita, ulcere. Este bine să spui medicului cât mai multe date despre eventualele îmbolnăviri în familie, pentru a putea determina frecvența colonoscopiilor.
Riscurile colonoscopiei trebuie luate în considerare
Cum totul în viață prezintă un anumit nivel de risc, și în cazul colonoscopiei există unele temeri privind sănătatea. Procedura este una sigură și este efectuată la scară largă în toate colțurile lumii. Cu toate acestea, în timpul investigațiilor pot apărea și situații neprevăzute. Complicații, dacă vorbim din punct de vedere statistic, pot apărea în 2.8% cazuri dintr-un număr de 1.000 de proceduri. Dacă un medic îndepărtează un polip în timpul colonoscopiei, riscurile cresc. Decesul este o situație rar întâlnită în urma acestei investigații, dar există și acest deznodământ.
Cum te pregătești pentru colonoscopie
Pregătirea pentru colonoscopie începe de acasă. Va trebui să limitezi ingestia de alimente, cu atât mai mult trebuie să eviți produsele greu de digerat sau cele consistente. Ți se va solicita golirea intestinelor. Pentru acest lucru, posibil să ți se recomande o soluție cu efect laxativ, pe care să o bei cu câteva ore înainte de investigație. Colonoscopia se face cu anestezie generală sau parțială. Medicul va insera prin rect un tub subțire și flexibil, dotat cu o cameră video, care va acumula informații despre starea colonului.
Riscurile colonoscopiei
Perforaţiile intestinale pot fi făcute accidental, în timpul îndepărtării unui țesut pentru biopsie. Tratamentul perforaţiilor poate include zile de odihnă, repaus și medicamente cu efect antibiotic.
Sângerări
Dacă a fost rezecat un polip în timpul colonoscopiei, poți observa sângerări ușoare chiar și la două zile după test. De obicei, acest semn nu trebuie să te îngrijoreze. Dacă, însă, sângerările sunt serioase și pe termen mai lung, nu mai amâna vizita la medic.
Reacții adverse de la anestezie
Toate intervențiile efectuate sub efect anestezic implică un risc cauzat de soluția sedativă. Aceasta poate da corpului reacții alergice și probleme de respirație.