Comisia Europeană nu a fost notificată în legătură cu decizia Guvernului de la București de a cheltui banii europeni alocați în actualul exercițiu bugetar pentru spitalele regionale doar pentru documentație și nu este de acord cu acest lucru, a afirmat joi comisarul Corina Crețu. Ea mai spune că a avut ultima discuție cu Viorica Dăncilă pe tema spitalelor regionale în anul 2018, scrie Hotnews.
CE nu este de acord ca banii alocați pentru construirea celor trei spitale regionale să fie cheltuiți doar pentru documentație. „Am aflat din presă de la doamna prim-ministru că se folosesc acești bani doar pentru documentație“, a spus Corin Creţu.
„Precizez că noi, oficial, la Comisia Europeană, nu am fost notificați în legătură cu această decizi. Nu suntem confortabili cu faptul ca banii alocați să fie distribuiți doar pentru documentație. Am fi vrut să vedem și o implementare efectivă”, a mai adăugat aceasta.
Viorica Dăncilă: Statul român nu își permite
Viorica Dăncilă a declarat, marți, că în acest exercițiu bugetar nu au mai rămas bani suficienți pentru construirea celor trei spitale. De asemene, a mai spus că banii alocați au fost cheltuiți pe documentație. Ea a mai propus ca sumele necesare construirii celor trei spitale să fie alocate din următorul exercițiu bugetar.
Premierul a afirmat că a avut o discuție cu Corina Crețu în acest sens.”Un spital este evaluat la 460 milioane euro. Trei spitale se duceau la un miliard şi ceva de euro. Statul român nu îşi permite”, a declarat Viorica Dăncilă.
Construcția a 8 spitale regionale trebuia să înceapă în 2017
Construcția a 8 spitale regionale și a altuia „gigant, după modelul AKH Viena”, în București, ar fi trebuit să înceapă în 2017. Aşa presupunea programul de guvernare al PSD. Aşa a şi promis chiar Liviu Dragnea în campania electorală din 2016. Începerea proiectelor s-a amânat, iar doi ani mai târziu, nimeni nu știe cu exactitate pentru când.
De asemenea, numărul spitalelor regionale care ar fi trebuit construite a scăzut, între timp, de la 8 la doar 3. Ministrul Sănătății, Sorina Pintea (PSD), a declarat public că Guvernul a amânat construirea acestora pentru exercițiul financiar 2021-2027.
Explicația ministrului Sănătății: România a solicitat o majorare a procentului de co-finanțare din bani europeni (de la 50% la 85%). Cu cât se vor face mai târziu, spitalele ar urma să fie mai ieftine.
Spitalul din București, după modelul din Viena, este deocamdată în faza în care s-a aprobat terenul pe care ar urma să fie construit. Acesta ar ura să fie în zona Pipera. Este singurul lucru care se știe în acest moment. Data începerii construcției și dacă există bani rămân niște necunoscute.