0.1 C
Craiova
joi, 23 ianuarie, 2025
Știri de ultima orăActualitateSRI: Spitalul din Cărbuneşti, atacat de hackeri

SRI: Spitalul din Cărbuneşti, atacat de hackeri

UPDATE: SRI: Patru spitale sunt atacate cibernetic – Victor Babes din Bucuresti și spitalele din Huși, Dorohoi si Cărbunești.

SRI a transmis către site-ul g4media.ro un comunicat de presă în care face anumite precizări legate de atacurile cibernetice asupra unor spitale. SRI spune că este vorba despre 4 spitale, nu 5, aşa cum a precizat Ministrul Sănătăţii, Sorina Pintea. De asemenea, acestea sunt din 4 oraşe, nu doar din Bucureşti.

„Din datele pe care le detinem pana acum, urmare a semnalarilor primite de CERT RO la nr special 1911 si transmise mai departe catre Centrul National Cyberint am constatat ca sunt afectate de ransomware ul BadRabbit 4 spitale: Victor Babes – Bucuresti, Husi, Dorohoi si Carbunesti. O echipa a CNC a plecat la Victor Babes pentru a analiza situatia si a ridica artefactele care ne permit sa intelegem cum are loc infectia si ce masuri trebuie luate pentru a o opri. Din analizele preliminare efectuate reise faptul ca pentru oprirea infectiei este suficienta intalarea oricarui produs antivirus recunoscut in domeniu. Cel mai probabil infectia se bazeaza pe inginerie sociala (pacalirea utilizatorului) si nu pe exploatarea unei vulnerabilitati (slabiciuni) a sistemului. Ransomwareul nu este de mare complexitate, fiind detectabil de care orice produs antivirus clasic”, se arată în comunicatul SRI.

ŞTIRE INIŢIALĂ

Există atacuri informatice asupra a 5 spitale din București, a anunțat joi ministrul Sănătății, Sorina Pintea. Unul dintre ele este Spitalul „Victor Babeș”, iar celelalte urmează să fie identificate, a precizat Pintea, potrivit hotnews.
Ministrul Sănătății spune că aceste atacuri îngreunează foarte mult activitatea medicală. Mai exact se fac greu internări, externări, foi de observație.

Ea a precizat că sunt în pericol inclusiv datele în baza cărora se acordă salariile în unele spitale. De exemplu datele privind gărzile. Ministrul Sănătății a mai afirmat că „au mai fost astfel de atacuri informatice ,izolate, în trecut. Asupra unui spital, însă datele au fost recuperate de informaticieni sau contra cost”. Sorina Pintea mai spune că nu știe; în acest moment; dacă vreun spital din subordinea ministerului este afectat sau este vorba doar despre spitale aflate în subordinea autorităților locale și așteaptă date în acest sens.


„Este obligația fiecărui spital să își protejeze datele”, a adăugat ministrul Sănătății.
CERT-RO; a avertizat miercuri că; „a identificat o creștere semnificativă a acestor atauri informatice cu aplicații malițioase de tip ransomware la nivel național în ultima perioadă. Observându-se că, pe lângă utilizatorii casnici; atacatorii și-au îndreptat atenția în special către instituții din domeniul sănătății, numărul entităților afectate fiind în creștere.”
Ransomware-ul este un software malițios care blochează accesul la fișierele stocate într-un sistem informatic, solicitând plata unei sume de bani în schimbul redobândirii accesului la acestea.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS