8.1 C
Craiova
miercuri, 22 ianuarie, 2025
Știri de ultima orăActualitateDeputatul PNL Mihai Voicu, condamnat cu suspendare

Deputatul PNL Mihai Voicu, condamnat cu suspendare

Judecătorii de la Curtea Supremă au hotărât, joi, să-l condamne la trei ani de închisoare pe deputatul PNL Mihai Voicu, fost președinte al PNL Dolj. Voicu a fost acuzat că a cerut bani membrilor de partid pentru a fi înscriși pe locuri eligibile la alegerile electorale din 2012. În acest dosar au mai fost condamnați și Dan Mogoș, fost secretar general al PNL Dolj, dar și Cosmin Enea, fost deputat PNL.

Cei trei inculpaţi din acest dosar, plus SC Coliseum SA, au fost deferiţi justiţiei în decembrie 2017 de procurorii DNA din Craiova. 
În rechizitoriul întocmit, anchetatorii au reţinut că Voicu a cerut mai multor membri PNL sume de bani cuprinse între 5.000 şi 20.000 de lei. În schimbul banilor, cei care făceau aceste „donaţii“ ajungeau pe listele de vot. 

„Concret, „donațiile” respective condiționau candidaturile pe un loc eligibil pe listele de vot la alegerile locale 2012 ori parlamentare din toamna anului 2012 sau susținerea politică pentru ocuparea unei funcții de conducere într-o instituție publică. Procedând în această manieră, 20 de membri ai organizației de partid au fost determinați să remită diverse sume de bani (între 5.000 – 20.000 lei) în valoare totală de 290.450 de lei.
Din această sumă de bani, inculpatul Enea Constantin Cosmin a primit 156.680 de lei pentru a fi folosiți la achiziționarea de materiale promoționale ce urmau a fi folosite în campania electorală din vara anului 2012“, au explicat anchetatorii.
Din banii primiţi de Enea, numai 24.873 de lei ar fi fost cheltuiţi pe materiale promoţionale, „restul fiind însușiți de inculpatul Enea Constantin Cosmin prin intermediul SC Coliseum SA“, după cum au mai explicat procurorii DNA.

Lista de candidați a PNL Dolj, făcută la cârciumă

Potrivit anchetatorilor, înainte de alegerile locale din 2012, Mihai Voicu a avut discuții cu diverși membri PNL care erau interesați fie de funcția de consilier județean, fie de funcții de conducere în instituții publice. La ședința Biroului Permanent Teritorial de pe 19 aprilie 2012, care a avut loc într-un local din comuna doljeană Ghercești, a fost finalizată lista candidaților la alegerile pentru Consiliul Județean.

Cu această ocazie, Voicu „a adus la cunoștința membrilor Biroului Permanent că, pe lângă criteriul votului, pentru stabilirea ordinii pe listele de consilieri județeni se va adăuga un criteriu suplimentar, precizând că era atributul său exclusiv, acela ca președintele să poată exercita suplimentar zece voturi pe lângă fiecare vot al fiecăruia dintre membrii biroului“, au mai explicat anchetatorii.

Motivul ar fi fost acela că, în acest fel, Voicu putea să impună candidații favoriți. În aceeași ședință, înainte de finalizarea listei cu candidații, Mihai Voicu „i-a cerut secretarului coordonator Mogoș Dan să dea citire listei cu membrii de partid care nu achitaseră la zi cotizația către partid, iar cei care intenționau să candideze au fost invitați să-și achite cotizațiile“, au mai precizat anchetatorii.

Și-au plătit funcțiile de conducere

Potrivit procurorilor DNA, au cotizat pentru a obține un post doi deputați, un consilier județean, un inginer din cadrul Transgaz SA, un inginer de la Regionala Căi Ferate Craiova, un viceprimar de comună, un comisar de la Protecția Consumatorului, un inginer de la Direcția Silvică Dolj, dar și un fost prefect al județului Dolj. Anchetatorii nu au făcut publice numele celor care au obținut posturi de conducere în diverse instituții publice.
Au fost însă și persoane nemulțumite, care au dat și bani și au rămas și fără funcțiile promise. „Nemulțumiri au manifestat și (…), care nu au primit funcțiile de conducere promise, celui dintâi fiindu-i restituită suma de 3.000 de lei din totalul de 16.100 de lei remis și promisiunea că va primi și diferența, ceea ce nu s-a mai întâmplat“, au mai explicat procurorii anticorupție.

Pedepse cu suspendare pentru cei trei inculpaţi

Acest dosar de corupție a fost înregistrat pe rolul Înaltei Curți de Casație și Justiție pe 21 decembrie 2017. Joi, pe 20 iunie, instanţa a dat o primă sentință. Voicu a fost condamnat la trei ani închisoare cu suspendare pentru folosirea influenței în scopul obținerii de foloase necuvenite.
Aceeaşi pedeapsă a primit şi Enea, însă pentru spălare de bani. În schimb, Mogoș a fost condamnat la doi ani cu suspendare pentru complicitate la infracţiunea de folosire a influenței în scopul obținerii de foloase necuvenite.
SC Coliseum SA a primit o amendă penală de 10.000 de lei.
În plus, instanţa a dispus confiscarea de la inculpaţii Mihai Voicu şi Dan Mogoş a sumei de 133.769 de lei, iar de la Enea şi SC Coliseum SA a sumei de 156.680 de lei. 
Hotărârea instanţei nu este una definitivă şi poate fi atacată cu apel de părţile din dosar.

SursaDNA

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS