2.9 C
Craiova
vineri, 22 noiembrie, 2024
Știri de ultima orăActualitateCel mic a făcut rubeolă? Ce măsuri trebuie să iei

Cel mic a făcut rubeolă? Ce măsuri trebuie să iei

Boală a copilăriei, rubeola nu pune mari probleme copilului, dacă este diagnosticată la timp şi tratată conform recomandărilor medicului.

Denumită şi pojarul german sau pojărel, rubeola se numără printre cele mai cunoscute boli infecţioase ale copilăriei. Este cauzată de virusul rubeolei. Copilul face boala o singură dată, având imunitate pe viaţă, notează clicksanatate.ro. Există însă şi cazuri când rubeola îl predispune pe cel mic la complicaţii grave: insuficienţe respiratorii cu pneumonii, laringite, meningite, encefalite şi chiar şi decesul.

Consultă doctorul pentru diagnostic

La copii, boala este, de obicei, uşoară. Chiar şi aşa, este important să mergi cu cel mic la medic încă de la primele simptome, pentru un diagnostic corect. „Debutul survine după o perioadă de incubaţie (de 2-3 săptămâni) şi constă în indispoziţie, febra moderată, cefalee, catar oculonazal (secreţii oculare şi nazale), lipsa poftei de mâncare, roşeaţă faringiană şi dureri la înghiţit. Frecvent apare adenopatie (tumefiere ganglionară). Această fază preeruptivă lipseşte adesea la copiii mici şi se întâlneşte frecvent la adolescenţi. După 2-4 zile apare erupţia, iniţial la nivelul feţei, apoi se extinde rapid pe corp şi membre. Aceasta constă în pete roz, rotunde sau ovale, de aproximativ 2-3 milimetri şi dispare în 1-5 zile”, explică medicul Şerban Apostoiu.

Copilul trebuie să stea în casă

Pentru că virusul se transmite de la o persoană infectată la una sănătoasă pe calea aerului, prin strănut sau tuse, ori prin prin atingerea obiectelor contaminate cu picături de salivă, secreţii nazale şi conjuctivale, este important ca micuţul tău să stea în casă aproximativ o săptămână de la momentul apariţiei erupţiei. Copilul este contagios şi cu 7-10 zile înainte de erupţie.

Nu trata boala cu antibiotice

Fiind o infecţie virală, rubeola nu necesită tratament medicamentos. În lipsa complicaţiilor, boala trece doar cu îngrijire la domiciliu, pentru ameliorarea simptomelor, acolo unde este cazul. În niciun caz nu administra aspirină copilului, din cauza riscului de sindrom Reye, o boală cu complicaţii grave.

Monitorizează cu atenţie febra

Dacă micuţul tău are febră, administrează-i antipiretice, paracetamol sau ibuprofen, însă doar la recomandarea medicului. Asigură-te că se odihneşte cât mai mult şi că bea multe lichide, ca să previi deshidratarea.

Vaccinarea, singura metodă de protecţie

Cea mai eficientă metodă de protecţie împotriva rubeolei este vaccinul ROR. Acesta se face în 2 doze: prima, între 12-15 luni şi a doua, după 4-6 luni, şi protejează nu doar de rubeolă, ci şi de oreion şi rujeolă. Deşi vaccinul ROR este în schema naţională de imunizări, potrivit autorităţilor, la noi în ţară are cea mai mare rată de refuz.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS