Peste 1.800 pompieri au fost la datorie în cele 17 judeţe afectate de inundaţii şi vijelii, scrie Agerpres. Aceştia au intervenit cu motopompe de diferite capacităţi pentru evacuarea apei din case şi beciuri, precum şi pentru degajarea copacilor căzuţi peste autoturisme.
„În ultimele 24 de ore, au fost emise 24 de avertizări şi atenţionări de vreme nefavorabilă care puteau produce situaţii de urgenţă în cea mai mare parte a ţării. În urma ploilor de ieri şi din această noapte nu au fost înregistrate situaţii deosebite care să afecteze grav comunităţile şi nu s-au format viituri rapide care să pună în pericol cetăţenii”, informează un comunicat al Inspectoratului General pentru Situaţii de Urgenţă (IGSU) transmis, marţi, AGERPRES.
49 de localităţi afectate
În urma manifestării ploilor abundente, intensificărilor vântului şi căderilor de grindină au fost înregistrate efecte la nivelul a 49 localităţi din judeţele Alba, Arad, Bihor, Bacău, Braşov, Covasna, Dâmboviţa, Galaţi, Giurgiu, Gorj, Harghita, Hunedoara, Olt, Mehedinţi, Neamţ, Prahova şi Teleorman.
„Pompierii au intervenit cu motopompe de diferite capacităţi pentru evacuarea apei din 43 case, 77 beciuri şi subsoluri, 145 anexe, 305 curţi şi 2 instituţii publice. Din cauza vijeliilor, şapte copaci au căzut pe carosabil şi peste două autoturisme, fiind necesară intervenţia salvatorilor pentru degajarea acestora”, se arată în comunicat.
În localitatea Malovăţ din judeţul Mehedinţi a fost amplasată o locuinţă modulară în care au fost mutate patru persoane dintr-o casă distrusă de inundaţiile de acum două zile.
Tot în judeţul Mehedinţi, echipajele ISU au depus mari eforturi pentru sprijinirea populaţiei şi înlăturarea urmărilor vremii severe din ultimele două zile. La acest moment situaţia s-a îmbunătăţit şi au loc acţiuni de evaluare a pagubelor produse.
În continuare se intervine pentru evacuarea apei şi degajarea aluviunilor aduse de inundaţii în judeţele Galaţi, Neamţ şi Teleorman.