4 C
Craiova
miercuri, 22 ianuarie, 2025
Știri de ultima orăActualitateUn craiovean a fost obligat să plătească la Fisc peste 2,7 milioane de euro

Un craiovean a fost obligat să plătească la Fisc peste 2,7 milioane de euro

Care este legătura acestuia cu o controversată afacere de 300.000 de euro pentru lucrări de reparaţii la Spitalul de Urgenţă Craiova.

Magistraţii doljeni au încheiat recent procedura de insolvenţă a Prohaus SRL, firma de construcţii controlată de controversatul om de afaceri Gheorghe Ivănescu. Firma a intrat în incapacitate de plată în urmă cu trei ani, deşi în ultima vreme fusese abonată la contracte pe bani publici. Judecătorii au dispus radierea societăţii din Registrul Comerțului, iar Ivănescu a fost obligat să plătească din propria avere datoriile către creditori, care se ridică la peste 3,7 milioane de euro.


Cele mai mari creanţe le au de recuperat Fiscul (2,75 milioane euro) şi Primăria Craiova (453.000 de euro), urmate de bănci şi furnizorii de materiale de construcţii. Rămâne de văzut dacă afaceristul mai are ceva pe numele său. Se pare că uriaşa sumă a fost imputată de Fisc după un control privind afacerile firmei în Germania. Atragerea răspunderii patrimoniale a administratorilor unei societăţi se poate face în cadrul procedurii insolvenţei, dacă se dovedeşte că aceştia au dus firma către faliment în mod conştient şi intenţionat. Ivănescu a fost obligat să plătească datoriile către creditori.

Afaceri cu CJ Dolj prin interpuşi

GdS a relatat pe larg ultima poveste în care a fost implicat afaceristul Gheorghe Ivănescu.

În 2016, firma Prohaus era în pragul insolvenţei. Din această cauză, el ar fi cumpărat prin interpuşi o firmă „curată“, pentru a intra într-o afacere cu Consiliul Judeţean (CJ) Dolj. Omul-paravan ar fi fost chiar finul său, Dan Obeanu. CJ scosese la licitaţie lucrările de reparaţii la etajul V al Spitalului Judeţean de Urgenţă (SJU) Craiova, unde funcţionează trei clinici de chirurgie. Opt asocieri de firme au depus oferte, însă a câştigat cea condusă de Aberscka SRL, firma controlată din umbră de Ivănescu. Contractul iniţial a fost încheiat pentru suma de 270.000 de euro, însă costurile totale au depăşit 300.000 de euro.


S-a dovedit însă repede că firma Aberscka nu avea capacitatea să realizeze lucrările, iar termenul de execuţie de nouă luni a fost cu mult depăşit. Aşa au ajuns să coexiste la etajul V, pentru o bună perioadă de timp, medici, pacienţi, muncitori şi tărgile care în loc de bolnavi cărau pe holuri saci cu glet. În loc să rezilieze contractul cu firma-problemă, autorităţile au închis ochii. Mai mult, se pare că nu au perceput nici penalităţi pentru depăşirea termenului de execuţie. Când lucrările s-au împotmolit, cei de la CJ Dolj au stat la „negocieri“ cu afaceristul Gheorghe Ivănescu, deşi acesta nu avea nicio calitate în firma Aberscka. El reprezenta societatea printr-o împuternicire dubioasă, suspectă de fals.

Ancheta bate pasul pe loc

După plecarea lui Dan Obeanu din firmă, Aberscka a avut în acte diverşi „patroni“ de paie. Fostul administrator a început să fie urmărit de creditori pentru biletele la ordin pe care le avalizase pentru a face rost de materiale de construcţii. Conform unor documente, se pare că patronii din acte ai firmei plăteau oalele sparte, în timp ce banii publici proveniţi de la CJ Dolj se evaporau din conturile Aberscka imediat ce intrau. Conturile şi cardul ar fi fost la dispoziţia familiei Ivănescu, care le-ar fi folosit pentru retrageri în numerar de la bancomat sau pentru diverse plăţi, inclusiv la mall sau pentru vacanţe la Sinaia. Pe numele lui Ivănescu a fost depusă şi o plângere penală, la Parchet. Cazul însă pare să bată pasul pe loc.


Este ciudat cum autorităţile nu vor să facă lumină în această afacere pe bani publici, urât mirositoare. Şi se întâmplă în continuare lucruri ciudate cu actele firmei Aberscka, spune fostul administrator, Dan Obeanu. El ar fi părăsit Aberscka în septembrie 2017, dar în octombrie 2018 firma a raportat la ITM că încă este reprezentant legal.

Mai mult decât atât, ITM a furnizat o nouă dovadă a implicării lui Gheorghe Ivănescu în societatea Aberscka. Conform documentelor, acesta a fost angajat la firmă ca proiectant-inginer în perioada 4 octombrie – 8 noiembrie 2017 şi a fost director general în perioada 17 septembrie – 4 octombrie 2018. Soţia omului de afaceri, Adriana Ivănescu, a fost şi ea angajată la firmă ca funcţionar economic, în perioada 28 martie 2017 – 11 aprilie 2018. De-a lungul timpului, GdS a încercat, în numeroase rânduri, să stea de vorbă cu omul de afaceri Gheorghe Ivănescu pentru un punct de vedere în legătură cu această poveste, însă nu a putut fi contactat.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS