Canicula nu este singura problemă a locuitorilor din Roma. Munți de gunoaie ocupă multe trotuare din capitala Italiei. Colectarea deșeurilor este o problemă recurentă la Roma de mulți ani, iar acum, medicii trag un semnal de alarmă: dacă nu se rezolva situația, există riscul apariției de epidemii, potrivit tvr. |
Nu departe de Basilica Sfântul Petru sunt munți de gunoaie. O scenă care se regăsește în multe cartiere din Roma, iar locuitorii sunt exasperați:
„Seara nu putem sta afară din cauza mirosului. Nu pot nici să-mi plimb câinele, nu putem merge pe trotuar. Este o ruşine! Am văzut şi șobolani. O să ne îmbolnăvim de holeră. „
„Trăim ca în lumea a treia sau chiar a patra. Nu sunt soluţii. Nu pot să înţeleg. Doamna primar ar trebui să vină să se plimbe pe aici, că le ea în cartier, unde am fost, totul este în regulă.”
Situația este foarte periculoasă, atrag atenția medicii italieni.
Roberto Volpe, medic, Consiliul Național de Cercetare: „Unele animale caută în gunoaie, cum sunt pescăruşii, şobolanii, sau chiar câinii şi pisicile. Se infectează şi apoi, prin fecale şi urină, împrăştie acele infecţii.”
În plus, unii oameni exasperați de miros, dau foc la gunoaie. Lucru care, spun medicii, nu face decât să aducă alte probleme: dioxina eliberată în aer prin ardere este un factor care favorizează apariția diverselor forme de cancer.
Problema gunoiului nu este nouă, dar s-a agravat în ultimii ani, mai ales după ce în 2013 s-a închis groapa Mallagrotta, principalul loc de colectare a deșeurilor din Roma. Iar la începutul acestui an a ars și o fabrică de procesare a gunoiului.
Capitala Italiei produce zilnic cinci mii de tone de deșeuri.