Designerul de iPhone, Jony Ive, pleacă de la Apple să-și înființeze propria companie, potrivit BBC. Sir Jonathan (Jony) Ive, este britanicul care de peste două decenii a ajutat Apple să devină cea mai valoroasă companie din lume.
Sir Jonathan, designerul iMac, iPod-ul și iPhone-ul, vrea să-şi înfiinţeze propria firmă de creaţie, LoveFrom, Apple fiind primul său client. „Este timpul să fac această schimbare”, a spus el.
Şeful Apple, Tim Cook a declarat că „rolul său în renașterea Apple nu poate fi supraevaluat”.
Dar plecarea vine într-o perioadă de schimbare mai largă la gigantul tehnic. Directorul de retail Angela Ahrendts a plecat în aprilie și investitorii au fost îngrijorați de scăderea vânzărilor iPhone.
Sir Jonathan a spus într-o declarație: „După aproape 30 de ani și nenumărate proiecte, sunt foarte mândru de munca pe care am făcut-o pentru a crea o echipă de design, un proces și o cultură la Apple, care este fără egal.”
Până în prezent se cunosc puţine detalii despre LoveFrom, cu excepţia faptului că va avea sediul în California şi se va concentra pe tehnologia portabilă.
Sir Jonathan a declarat că Marc Newson, un prieten și colaborator la Apple, se va alătura și noii firme.
Realizările designerului Ive
Sir Jony Ive a devenit șef al studioului de design al Apple în 1996, când compania era în creştere. Schimbarea a început cu iMac-ul lui Sir Jonathan în 1998 și iPod-ul în 2001. Au urmat și alte repere ale designului industrial, printre care:
- 2004 – iPod Mini
- 2007 – iPhone
- 2008 – MacBook Air
- 2010 – iPad
- 2015 – Apple Watch
- 2016 – AirPods
Sir Jony Ive, figură de marcă la Apple
Fondatorul Apple, tânărul Steve Jobs, a spus odată despre Sir Jonathan: „Dacă aș avea un partener spiritual la Apple, acesta este Jony.”
Unul dintre cele mai recente proiecte ale lui Sir Jonathan a fost finalizarea noului sediu al companiei Apple, Apple Park, un complex ultra-modern proiectat în parteneriat cu arhitecții britanici Foster&Partners.
Ben Bajarin, analist în cadrul Creative Strategies, a declarat: „Este cea mai semnificativă plecare a cuiva care a fost o parte esențială a poveştii Apple”.
„Jony este o figură singulară în lumea designului, iar rolul său în renaşterea Apple este gigantic, de la revoluţionarul iMac în 1998 la iPhone în 2007 sau la noul sediu al grupului din California”, a declarat Tim Cook, CEO-ul Apple, despre britanicul în vârstă de 52 de ani, care în urmă cu câţiva ani a fost înnobilat de către regina Elisabeta a II-a a Marii Britanii.
Apple a declarat joi că rolurile vor fi din nou divizate, iar liderii echipei de design Evans Hankey vor prelua funcția de vicepreședinte al designului industrial, iar Alan Dye va deveni vicepreședinte al designului interfeței umane.