7.3 C
Craiova
vineri, 22 noiembrie, 2024
Știri de ultima orăActualitateEfectele OUG 114: Gazele de pe piața liberă s-au scumpit

Efectele OUG 114: Gazele de pe piața liberă s-au scumpit

Gazele furnizate populației s-au ieftinit, însă se scumpesc foarte mult pe piața liberă, efectele urmând să se vadă în întreaga economie. Acestea sunt consecințele unor prevederi din controversata OUG 114/2018. Guvernul a fost avertizat asupra acestor efecte, precum creșterea importurilor de gaze și scumpirea celor de pe piața internă, însă a insistat să meargă înainte cu ordonanța. Acum, o măsură populista va ajunge să se reflecte puternic exact în buzunarul celui despre care Guvernul susține că e protejat, potrivit hotnews. Află de ce gazele de pe piața liberă s-au scumpit:

Un agent economic, indiferent de industria pe care o reprezintă, va fi obligat să cumpere gaze mai scumpe. Mai departe, pentru a-și acoperi costurile de producție va fi nevoit și el să scumpească. Orice creștere de preț o va suporta în final populația.

Cât de mult s-au scumpit gazele pe piața liberă

Preţul gazelor de producţie internă a avut o medie de 101,24 lei pe MWh pe bursă în luna mai, ceea ce reprezintă un record istoric pentru gazele româneşti, pe Bursa Română de Mărfuri, potrivit Agerpres. Prețurile au explodat chiar în luna în care a început să se aplice OUG 114 pe partea de gaze. Culmea este că în luna mai, în mod obișnuit, prețurile ar trebui să fie mai mici decât pe perioada de iarnă, pe vârf de consum. Anul trecut, în luna mai, preţul la Viena era 93 de lei pe MWh, cu 20% mai mare, faţă de 74 de lei la Bucureşti. În 2017, la Viena gazele se tranzacţionau cu 76 de lei pe MWh în luna mai, cu 8% mai mult decât cotaţia de 70 de lei pe MWh a gazului românesc.

În 2018, preţul gazelor româneşti a avut o medie de 79 de lei pe MWh, în ianuarie acest an a ajuns la 92 de lei pe MWh, în februarie şi martie a avut o medie de 90 de lei pe MWh, apoi a urcat la 95,86 de lei pe MWh în luna aprilie (după OUG 19/2019) şi la 101,24 lei pe MWh în mai, arată Agerpres.

Reamintim că prin OUG 114, producătorii interni sunt forțați să vândă gaze pentru populație și producătorii de energie termică la preț plafonat de 68 lei/MWh, timp de trei ani. Mai mult, Autoritatea Națională de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE) a decis reducerea prețurilor pentru populație cu 5% de la 1 iulie. Inițial, autoritățile au pus pe lista beneficiarilor de gaze ieftine și combinatele lui Ioan Niculae, însă era o decizie profund anticoncurențială. În cele din urmă, combinatele au fost scoase de pe listă.

Ministrul energiei consideră că nu este nicio problemă

Actualul ministru al energiei, Anton Anton, nu este impresionat de creșterea importurilor și de scumpirile de pe piața liberă. Consideră că nu este nicio problemă. „Dacă preţul gazelor de producţie internă este mai mare decât gazele de import, industria se va orienta către gazele de import. Nu văd care e problema”, a spus recent Anton Anton.

Aceeași OUG 114 prevede și pe partea de energie electrică reglementarea prețurilor la consumatorii casnici. Efectele sunt asemănătoare celor de pe piața gazelor. Prețul energiei furnizate consumatorilor casnici vor rămâne la același nivel, însă vor scumpi cele livrate industriei. Mai departe, la fel ca în cazul gazelor, vor fi efecte în lanț, până la scumpirea oricărui produs sau serviciu, în întreaga economie.

Vor mai pierde și producătorii, atât din zona gazelor, cât și din cea a energiei electrice, fiind obligați să vândă la prețuri mici, impuse de stat. Vor pierde Romgaz, OMV Petrom, Hidroelectrica, Nuclearelectrica etc.

Există și câștigători: distribuitorii. Pentru aceaștia, Guvernul a decis creșterea ratei de rentabilitate.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS