19 liceeni au fost arestați, după ce au distribuit subiectele de la bacalaureat pe WhatsApp.
Poliția a arestat 19 absolvenţi de liceu, marți și miercuri, la Marsilia și Paris, în ancheta care vizează aflarea şi distribuirea subiectelor la matematică. Mii de elevi au primit fie prin SMS, fie pe WhatsApp în iunie subiectele. Șapte persoane au fost eliberate, în timp ce 12 au rămas în custodia poliţiei. Acestea ar putea fi acuzații de fraudă la examen și conspirație, a declarat procuratura din Paris.
Totuşi, procurorii francezi au decis să nu anuleze examenul, potrivit www.theguardian.com.
Emoţiile bacalaureatului din Franţa sunt sporite, însă, şi de faptul că evaluatorii din mai multe regiuni ameninţă că nu vor preda rezultatele.
Autoritățile franceze din educație au decis pentru moment să nu anuleze examenul la care au participat 740.000 de absolvenţi.
Contoversele legate de bacalaureat
Ministrul Educației, Jean-Michel Blanquer, se confruntă cu o altă criză cauzată de cadrele didactice din unele regiuni. Acestea sunt nemulţumite de reforma bacalaureatului, anunţată pentru 2021. Ei încearcă să convingă guvernul să redeschidă dezbaterea asupra reformei bacalaureatului.
„În acest moment, trebuie să recunosc că există un risc mic, dar facem tot ce putem pentru a ne asigura că nu se întâmplă”, a declarat Blanquer postului francez de televiziune BFM.
„Am spus profesorilor care au decis să joace acest joc, care se opun în totalitate principiilor serviciului public, că vor avea consecințe financiare foarte grave”, a adăugat el. El a amenințat că va reduce „până la două săptămâni” salariul.
Președintele francez, Emmanuel Macron, a promis în campania electorală din 2017 să revizuiască reforma din educaţie. El a spus că vrea să pregătească adolescenții pentru universitate și piața modernă de locuri de muncă.
Blanquer a susținut că sistemul de învățământ se bazează prea mult pe examenele finale.
Bacalaureatul faimos de dificil, bazat pe o structură creată sub Napoleon în 1808, include filosofia creierului, cum ar fi „Întotdeauna știm ce vrem?”
Nu este prima oară când Franța s-a confruntat cu o astfel de fraude la bac. Patru studenți au primit pedepse cu suspendare anul trecut după ce o problemă de matematică a survenit pe un forum pe internet în 2011.