5.3 C
Craiova
luni, 23 decembrie, 2024
Știri de ultima orăActualitateRăzboiul pentru SIF Oltenia s-a mutat în justiţie

Războiul pentru SIF Oltenia s-a mutat în justiţie

Războiul pentru controlul SIF Oltenia s-a mutat în justiţie. Doi acţionari ai societăţii de investiţii financiare contestă în instanţă hotărârile Adunării Generale din 9 mai, prin care un grup de acţionari acuzat că acţionează concertat a decis modificarea actului constitutiv. Miza este controlul SIF, care are active de peste 440 de milioane de euro.

Doi dintre acţionarii societăţii de investiţii financiare contestă în instanţă hotărârile Adunării Generale (AG) din data de 9 mai, prin care a fost modificat actul constitutiv. GdS a relatat povestea la vremea respectivă.

Voltinvest SA – o societate de intermedieri financiare şi Liviu Ungureanu – acţionar persoană fizică au cerut anularea hotărârilor AG şi suspendarea executării lor până la judecarea pe fond a cauzei.

Prin hotărârile respective, acţionarii au amputat atribuţiile preşedintelui-director general. De asemenea, ei au redus numărul de membri din Consiliul de Administraţie (CA) de la 7 la 5 şi au decis înfiinţarea unui „comitet investiţional“ care să coordoneze politica investiţională a societăţii. La vremea aceea, conducerea SIF a acuzat că în spatele acestei manevre se află un grup concertat de persoane care controlează SIF1 Banat-Crişana şi SIF4 Muntenia. Acest grup ar vrea să pună acum mâna pe SIF5 Oltenia. SIF este una dintre cele mai profitabile societăţi de investiţii financiare din România, cu o capitalizare de aproape 260 de milioane de euro şi o valoare a activului net de peste 440 de milioane de euro.


Hotărârile AG au fost luate la iniţiativa acestui grup, care ar controla concertat 29% din capitalul social al SIF, prin fonduri închise de investiţii, cu sediul în paradisuri fiscale precum Luxemburg şi Liechtenstein.

Când a pornit totul

Totul a început în toamna anului 2018, când SIF Oltenia a încasat 140 de milioane de euro pe pachetul de acţiuni de 6% pe care îl deţinea la BCR. Cu conturile pline, societatea a intrat într-o perioadă foarte bună pentru investiţii. Aceasta, în contextul în care Ordonanţa nr. 114/2018 a dus la prăbuşirea pe bursă a societăţilor din energie şi sectorul bancar. Cele 500 de milioane de lei au fost plasate eficient în sistemul bancar (79%), energie, petrol, gaze (13,5%) şi intermedieri financiare (7,5%). Cotaţiile şi-au revenit în câteva luni. Astfel, acţiunile cumpărate de SIF5 înregistrau deja în martie 2019 o valoare adăugată de 18%. Pe de altă parte, în contul pachetelor de acţiuni pe care le-a cumpărat, SIF Oltenia va încasa şi dividende aferente anului 2018. Societatea a făcut aşadar o facere bănoasă, care nu avea cum să nu atragă atenţia.

Lupte dure pentru controlul CA

La şedinţa din 9 mai, micii acţionari şi-au exprimat îngrijorarea că, dacă va încăpea pe mâna grupului de investitori care au convocat Adunarea Generală, SIF Oltenia nu va mai acorda dividende, ca până acum. Printre cei care au luat cuvântul a fost şi Cristinel Sandu Popescu, reprezentantul Voltinvest. Avocata Carmen Popa a spus la vremea respectivă că SIF 1 şi SIF 4 nu au ele însele modelul de conducere pe care vor să-l impună la SIF Oltenia. De fapt, ele ar urmări doar să destabilizeze un competitor redutabil de pe piaţa de capital, cum este SIF 5 pentru SIF Banat Crişana şi SIF Muntenia.

Carmen Popa spune că grupul care controlează SIF 1 şi SIF 4 a cerut acum din nou convocarea AGA pentru a înlocui patru dintre cei şapte administratori ai societăţii în frunte cu preşedintele Tudor Ciurezu. Motiv ar fi acela că refuză să pună în aplicare hotărârile Adunării Generale. „Cum să pună în aplicare hotărârile, dacă la precedenta AGA au votat ca hotărârile să fie puse în aplicare de secretarul de şedinţă, adică avocatul lor?“, se întreabă Carmen Popa. Într-adevăr, hotărârile de la şedinţa din 9 mai nu sunt semnate de Tudor Ciurezu şi s-ar putea ca actul constitutiv nici să nu poată fi modificat fără semnătura sa la Registrul Comerţului. Războiul pentru controlul SIF se anunţă de durată.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS