Un instrument online, lansat săptămâna aceasta, numit Cambridge Bitcoin Electricity Consumption Index (CBECI), estimează cât de multă energie este necesară pentru a menține rețeaua bitcoin activă. Potrivit estimărilor cercetătorilor de la Universitatea Cambridge, criptomoneda consumă mai multă energie electrică decât România, Elveția sau Bulgaria, potrivit startupcafe.
Datele CBECI arată că rețeaua globală a bitcoin consumă pe parcursul unui an aproximativ 60 TWh (terawati ora). Consumul rețelei monedei virtuale este mai mare decât cel al României (circa 49,5 TWh pe an), Elveției (circa 58,5 TWh pe an) sau Bulgariei (circa 32,3 TWh pe an).
Consumul de energie electrică a rețelei bitcoin reprezintă aproximativ 0,25% din întregul consum anual de energie electrică din lume.
Comparațiile cercetătorilor
- Cantitatea de energie electrică consumată de rețeaua bitcoin într-un an ar putea alimenta toate fierbătoarele de ceai din: Regatul Unit timp de 11 ani/Uniunea Europeană timp de 1 an și jumătate
- Cantitatea de energie electrică folosită anual de rețeaua criptomonedei ar putea satisface necesitățile energetice ale Universității din Cambridge timp de 365 ani
- Cantitatea de energie electrică consumată în fiecare an de către dispozitivele inactive din casele celor din Statele Unite ar putea alimenta rețeaua bitcoin timp de 4 ani
Alex de Vries, expert bitcoin la PwC, a declarat pentru BBC că rețeaua procesează mai puțin de 100 de milioane de tranzacții pe an, cifră „total nesemnificativă” comparativ cu cele 500 de miliarde de plăți procesate de industria financiară tradițională.
Este bine cunoscut faptul că bitcoin necesită o cantitate uriașă de energie electrică, folosită de dispozitivele minerilor din întreaga lume, necesare pentru menține activă rețeaua blockchain a monedei virtuale și validarea plăților.
- Tehnologia blockchain este folosită în special în contextul criptomonedelor precum bitcoin, dar este aplicabilă în numeroase domenii. Avantajul blockchainului este că poate stoca o bază publică de date, protejate de criptografie. Pe scurt, conceptul de blockchain reprezintă o bază de date distribuită ce păstrează o listă dinamică de înregistrări în mod eficient, verificabil și permanent.
Amintim că aceste cifre sunt estimări.
O altă estimare populară a consumului de energie al bitcoin este cea realizată de Digiconomist – care susține că rețeaua monedei virtuale consumă anual aproximativ 70 TWh – cu aproape 10 TWh mai mult decât estimările celor de la Universitatea Cambridge.