1.8 C
Craiova
vineri, 22 noiembrie, 2024
Știri de ultima orăActualitateCraiova, răpusă de ţânţari

Craiova, răpusă de ţânţari

Toţi recunosc că oraşul este invadat de ţânţari. Autorităţile, operatorul de salubritate, care se ocupă de dezinsecţia Craiovei, reprezentanţii DSP, care îşi dau acordul din pix că substanţa folosită este conformă, toți spun la unison că şi ei trăiesc în acest oraş. În sensul că „Da, da, ştim! Şi pe noi ne terorizează ţânţarii“.

Dar cauza, domnilor, cauza aceastei situații aţi aflat-o? Şi mai ales o metodă care să dea rezultate în stârpirea ţânţarilor, aţi aflat, din moment ce substanţele folosite la dezinsecţie nu au nici un efect?

Craiovenii trăiesc de câţiva ani, în perioada caldă, sub asaltul şi ameninţarea ţânţarilor. Fiecare colţ al oraşului este invadat de aceste insecte supărătoare şi periculoase pentru sănătatea cetăţenilor. În aceste condiţii, se ridică o întrebare: de ce nu are dezinsecţia efect? Au autorităţile un răspuns, fără să mai dea vina pe ploi, vegetaţie abundentă şi să se întreacă în comunicate?

Dezinsecţie făcută cu avionul

Oraşul sub teroarea ţânţarilor

Cu toate că, în Craiova, operatorul de Salubritate este în plin proces de dezinsecţie, oraşul colcăie de ţânţari.
Craiovenii spun că este apă de ploaie şi echipele Salubrităţii parcă nu-şi fac simţită prezenţa prin cartiere ca în anii trecuţi.

„Nu putem sta cu cei mici în parc. Nu poţi să stai la o terasă, că seară de seară este înfiorător, ţânţarii te asaltează. Muşcăturile sunt supărătoare, ţi se irită toată pielea. Şi mai este un aspect, eu în anii trecuţi îi auzeam pe lucrătorii salubrităţii când veneau noaptea cu tunurile. Acum nimic! Nu mai dau peste tot, soluţia este depăşită sau o diluează prea mult? Poate că dezinsecţia aeriană nu este atât de bună precum cea terestră. Ei nu văd că nu scapă oraşul de ţânţari şi aşa este cam de doi ani?!“, spune cu supărare un craiovean din cartierul Rovine.


Nu este o situaţie singulară. Pentru craiovenii care locuiesc în preajma marilor parcuri şi grădini publice ale oraşului, asaltul ţânţarilor este şi mai energic, cu precădere seara.

„Eu locuiesc lângă Grădina Botanică şi este dezastru, mai ales în acea zonă de recreere. Nu poţi să stai pe bancă, iar în casă ajung să treacă şi prin sita de la fereastă. Fetiţa este plină de muşcături. Înțeapă şi prin haine. Vara asta parcă nu s-a făcut deloc dezinsecţie. La fel a fost şi la sfârşitul anului trecut“, spune o craioveancă din cartierul Nicolae Titulescu.

Dezinsecţie aeriană


Pe proprietăţile private, craiovenii folosesc fel şi fel de metode de îndepărtare a ţânţarilor.

„În Catargiu, unde locuiesc eu, este şi o zonă propice înmulţirii ţânţarilor. Este parcul foarte aproape, este Jiul, mai sunt nişte canale deschise. Dacă vreau să stau cu cea mică în curte, folosesc spirale fumigene. Am văzut că a trecut avionul şi a dat cu substanţe, dar parcă n-a dat deloc. Ţânţarii sunt tot mai mulţi şi mai agresivi. Nu ştiu ce fac ăştia de la primărie“, afirmă alt craiovean.

Ne scapă de ţânţari dezinsecţia aeriană?

Ce fac „ăştia“ de la primărie, mai ales acum, când Ministerul Sănătății (MS) cere autorităţilor administraţiei publice locale să intensifice dezinsecţia în localităţi și recomandă populaţiei să ia toate măsurile necesare pentru prevenirea infectărilor cu virusul West Nile, transmis prin înţepăturile de ţânţari?

Nimeni nu iese să prezinte concret cât de utile sunt substanţele biocide folosite. În ce mod acţionează angajaţii Salubrităţii din moment ce cetăţenii urbei afirmă că nu mai aud în perioada de dezinsecţie tunurile cu ceaţă folosite în zonele de blocuri? Până şi reprezentanţii primăriei recunosc că ţânţarii sunt o problemă.


„Salubritatea este în plină campanie de dezinsecţie. A avut loc prima etapă de dezinsecţie terestră, iar de sâmbătă începe etapa de dezinsecţie aeriană. Aici impedimentul este că trebuie să anunţi cu şapte zile înainte DSV-ul. Costurile nu sunt prea mari şi ar putea să dea în fiecare zi, dar trebuie anunţată dezinsecţia ca să nu creeze probleme apicultorilor. Eu sper că de sâmbătă-duminică se rezolvă această stare de fapt pentru că va începe şi dezinsecţia aeriană. Cu privire la soluţiile biocide folosite, noi de anul trecut am schimbat aceste substanţe. Soluţiile sunt avizate de specialiştii de la DSP. Repet, sperăm să stârpim aceşti ţânţari odată cu dezinsecţia aeriană. Şi eu trăiesc în acest oraş şi îmi doresc să eliminăm acest disconfort cu care se confruntă cetăţenii“, afirmă viceprimarul Craiovei, Adrian Cosman.

Dezinsecţie cu tunul cu ceaţă


Dacă administraţia locală speră, Direcţia de Sănătate Publică Dolj susţine că are alte atribuţii. În privinţa dezinsecţiei, atribuția lor este să verifice dacă substanţele biocide sunt avizate de minister, mai departe Dumnezeu cu mila.

„Noi nu avem alte atribuţii în acest domeniu, noi avem alte preocupări. Verificăm dacă produsul este avizat de minister şi atât. Salubritatea trebuie să facă lunar sau mai des aceste dezinsecţii“, a precizat purtătorul de cuvânt al DSP Dolj, Ștefan Popescu. În schimb, pe site-ul DSP Dolj există informări cu privire la infecţia cu virusul West Nile şi metode de prevenire.

De ce nu are dezinsecţia efect?

De la Salubritate curg explicaţiile, numai că acestea nu au nici un efect împotriva ţânţarilor. Campaniile de dezinsecţie care au avut loc până acum în Craiova au avut rezultat zero. Chiar dacă operatorul susţine că a schimbat soluţiile şi foloseşte doza maximă, țânțarii strică vară de vară confortul craiovenilor.


„SC Salubritate Craiova SRL, în calitate de operator care are delegată activitatea de dezinsecție pe teritoriul municipiului Craiova, a efectuat până în prezent, la solicitarea Asociației de Dezvoltare Intercomunitară (ADI) Salubris Dolj și a Primăriei Craiova și cu aprobarea Direcției de Sănătătate Publică Dolj, începând din data de 19 mai 2019, trei etape de dezinsecție prin pulverizare aeriană și terestră, în prezent fiind în derulare o intervenție prin pulverizare terestră a insecicidelor, care va fi finalizată în data de 10.07.2019, cea de-a patra din acest an efectuată pe domeniul public. În perioada 6-7 iulie, va avea loc o nouă operațiune de dezinsecție, a cincea din acest an, desfășurată prin pulverizare aeriană. Substanțele folosite sunt Solfac Trio și Vectobac (larvicid), produse avizate de Ministerul Sănătății, prin Comisia de Biocide, insecticide care nu au fost folosite în anii anteriori.

Precizăm faptul că, până în prezent, societatea noastră nu a primit nicio adresă, de la nicio autoritate, referitoare la intensificarea activității de dezinsecție (atât în ceea ce privește frecvența, cât și în ceea ce privește diluția produselor folosite). În momentul de față, în activitatea de dezinsecție prin pulverizare aeriană, societatea noastră folosește soluții de lucru cu doza maximă recomandată de producător pentru combaterea insectelor zburătoare, respectiv 60 ml la 10 litri de apă la hectar, în timp ce pentru dezinsecția terestră se folosesc 50 ml la 1 litru de solvent pentru o suprafață de 1000 metri cubi (doza maximă), având în vedere că operațiunea se execută prin termonebulizare.
Considerăm că eficacitatea tratamentelor chimice a fost afectată de ploile frecvente înregistrate în municipiul Craiova, începând din luna mai, în fișa tehnică fiind specificat faptul că produsul nu trebuie utilizat în condiții de vânt puternic și ploaie. Doza de insecticid utilizată în soluțiile de lucru nu poate fi modificată decât la solicitarea expresă a Direcției de Sănătate Publică Dolj, iar programul de dezinsecție poate fi modificat doar la solicitarea și cu acordul Primăriei Municipiului Craiova și ADI Salubris Dolj. De asemenea, menționăm faptul că graficul de intervenții este întocmit în funcție de ciclul de viață al unui țânțar. Astfel, dezinsecția este programată la un interval de 18-21 de zile față de dezinsecția anterioară, astfel încât să fie exterminați și puii proveniți din larvele de țânțari depuse până în momentul primei intervenții“, a declarat Cristina Ghenea, purtătorul de cuvânt al SC Salubritate Craiova SRL.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS