Toţi recunosc că oraşul este invadat de ţânţari. Autorităţile, operatorul de salubritate, care se ocupă de dezinsecţia Craiovei, reprezentanţii DSP, care îşi dau acordul din pix că substanţa folosită este conformă, toți spun la unison că şi ei trăiesc în acest oraş. În sensul că „Da, da, ştim! Şi pe noi ne terorizează ţânţarii“.
Dar cauza, domnilor, cauza aceastei situații aţi aflat-o? Şi mai ales o metodă care să dea rezultate în stârpirea ţânţarilor, aţi aflat, din moment ce substanţele folosite la dezinsecţie nu au nici un efect?
Craiovenii trăiesc de câţiva ani, în perioada caldă, sub asaltul şi ameninţarea ţânţarilor. Fiecare colţ al oraşului este invadat de aceste insecte supărătoare şi periculoase pentru sănătatea cetăţenilor. În aceste condiţii, se ridică o întrebare: de ce nu are dezinsecţia efect? Au autorităţile un răspuns, fără să mai dea vina pe ploi, vegetaţie abundentă şi să se întreacă în comunicate?
Oraşul sub teroarea ţânţarilor
Cu toate că, în Craiova, operatorul de Salubritate este în plin proces de dezinsecţie, oraşul colcăie de ţânţari. Craiovenii spun că este apă de ploaie şi echipele Salubrităţii parcă nu-şi fac simţită prezenţa prin cartiere ca în anii trecuţi.
Nu este o situaţie singulară. Pentru craiovenii care locuiesc în preajma marilor parcuri şi grădini publice ale oraşului, asaltul ţânţarilor este şi mai energic, cu precădere seara.
Pe proprietăţile private, craiovenii folosesc fel şi fel de metode de îndepărtare a ţânţarilor.
Ne scapă de ţânţari dezinsecţia aeriană?
Ce fac „ăştia“ de la primărie, mai ales acum, când Ministerul Sănătății (MS) cere autorităţilor administraţiei publice locale să intensifice dezinsecţia în localităţi și recomandă populaţiei să ia toate măsurile necesare pentru prevenirea infectărilor cu virusul West Nile, transmis prin înţepăturile de ţânţari?
Nimeni nu iese să prezinte concret cât de utile sunt substanţele biocide folosite. În ce mod acţionează angajaţii Salubrităţii din moment ce cetăţenii urbei afirmă că nu mai aud în perioada de dezinsecţie tunurile cu ceaţă folosite în zonele de blocuri? Până şi reprezentanţii primăriei recunosc că ţânţarii sunt o problemă.
Dacă administraţia locală speră, Direcţia de Sănătate Publică Dolj susţine că are alte atribuţii. În privinţa dezinsecţiei, atribuția lor este să verifice dacă substanţele biocide sunt avizate de minister, mai departe Dumnezeu cu mila.
De ce nu are dezinsecţia efect?
De la Salubritate curg explicaţiile, numai că acestea nu au nici un efect împotriva ţânţarilor. Campaniile de dezinsecţie care au avut loc până acum în Craiova au avut rezultat zero. Chiar dacă operatorul susţine că a schimbat soluţiile şi foloseşte doza maximă, țânțarii strică vară de vară confortul craiovenilor.