Ziua internaţională a sărutului se sărbătoreşte, anual, pe 6 iulie, scrie Agerpres. Aceasta a fost instituită în 2006 pentru a atrage atenţia asupra sărutului între persoanele care se iubesc, notează www.daysoftheyear.com.
Expresie a afecţiunii umane, sărutul trimite o cascadă de impulsuri prin neuroni şi eliberează un amestec de hormoni dintre care cele mai importante sunt oxitocina, care mediază relaţiile sociale, dopamina, cu rol în stimularea dorinţei şi serotonină, care contribuie la o stare de bine şi fericire. De asemenea, sărutul reduce nivelul cortizolului (hormon al stresului). Sărutul reduce tensiunea arterială, îmbunătăţeşte sistemul imunitar şi reduce reacţiile alergice, conform www.healthline.com.
Sărutul, în operele lui Brâncuși
Ziua internațională a sărutului. Ca manifestare culturală, sărutul este prezent în foarte multe opere de artă. Constantin Brâncuşi a exprimat această formă a afecţiunii umane în seria de sculpturi „Sărutul” precum şi în lucrarea monumentală „Poarta sărutului”.
În pictură, sărutul a fost imortalizat, printre alţii, de către Francesco Hayez (1859), Gustav Klimt (1908), Edvard Munch (1897), Pablo Picasso, Marc Chagall, Rene Magritte, Roy Lichtenstein sau Banksy, notează www.widewalls.ch.
Cea mai celebră fotografie cu un sărut
Ziua internațională a sărutului. Fotografia „V-J Day in Times Square” („Ziua Victoriei în Times Square”), realizată de Alfred Eisenstaedt şi devenită celebră prin publicarea în revista „Life”, a imortalizat un marinar sărutând o femeie îmbrăcată în rochie albă în timpul manifestărilor legate de capitularea Japoniei după Al Doilea Război Mondial.
Scena s-a petrecut în Times Square din New York. Autorul fotografiei nu a avut timp să identifice protagoniştii fotografiei şi, de-a lungul timpului, identitatea celor doi a fost subiect de dispută, notează www.smithsonianmag.org. Cei doi au fost surprinşi şi de către alţi fotografi, precum Victor Joregensen. Cea care a declarat că este prezentă în fotografie a fost Greta Zimmer Friedman, care a ieşit în Times Square de la locul său de muncă din apropiere, o clinică dentară în care lucra ca asistentă.
A fost sărutată de un marinar pe care nu îl cunoştea şi a
descris acel sărut ca pe un act de bucurie al marinarului care nu trebuie să se
mai întoarcă să lupte în Pacific. Cel care a sărutat-o a fost identificat ca
fiind George Mendonsa, din Rhode Island. Cei doi s-au reîntâlnit în 1980, în
Times Square, la invitaţia revistei „Life”, conform unui interviu
realizat de Patricia Redmond în cadrul proiectului „Veterans History Project”
şi păstrat pe site-ul Bibliotecii Congresului Statelor Unite ale Americii,
www.loc.gov.