9 C
Craiova
miercuri, 22 ianuarie, 2025
Știri de ultima orăActualitateAlergii de vară: cauze și măsuri să reduci simptomele

Alergii de vară: cauze și măsuri să reduci simptomele

Te numeri printre cei cu alergii de vară, cum este alergia la polen sau la ambrozie? În caz că nu știai, simptomele afecțiunilor se intensifică la căldură, umiditate, praf, dar și poluare, potrivit site-ului clicksanatate.ro.


Este foarte important să identifici de ce apar aceste alergii de vară. Odată aflate cauzele, poți diminua simptomele și trata boala mult mai ușor. De obicei, cea mai frecventă cauză a alergiilor intensificate în sezonul estival este polenul. Reacțiile alergice la polen înseamnă, de fapt, o activitate anormală a sistemului imun, care percepe granulele de polen ca un factor agresiv asupra organismului.


Dacă te știi cu probleme, evită zonele cu multă vegetație. Atât florile, cât și iarba sunt în plin proces de polenizare toată vară. Cele mai periculoase plante care agravează alergiile sunt ambrozia, pelinul, talpa-gâștei.


Alte cauze care produc alergii de vară sunt acarienii. Aceștia sunt microorganisme care stau în praf sau blana animalelor și se înmulțesc la căldură și umiditate. Reziduurile lor se împrăștie în aer, intră în piele, în căile respiratorii, și provoacă alergii.


Alergii de vară poți face și de la aditivii chimici, medicamente sau chiar alimente care conțin alergeni.


Cu toate acestea, cea mai des întâlnită alergie de vară rămâne rinita alergică. Aceasta se manifestă prin congestie nazală, rinoree, tuse, strănut, somnolență, lăcrimare, cefalee, eritem conjunctival, prurit ocular sau nazal. Iată cum poți ține sub control alergiile!

Alergii de vară – obiceiuri care îmblânzesc simptomele

Evită activitățile în aer liber dimineața, când densitatea polenului este foarte mare. Dacă nu ai de ales, poartă o mască pentru protecția nasului și a gurii.
Încearcă să nu porți haine din materiale sintetice. În urmă frecării, se produce câmp electrostatic, care atrage alergenii.


Ar fi bine dacă ai putea să ții închise, cât mai mult timp, geamurile și ușile la casă, chiar și noaptea. În felul acesta limitezi pătrunderea alergenilor în casă. Folosește un purificator cu sistem de ionizare a aerului. Cu ajutorul lui poți preveni agravarea alergiilor. Sunt purificatoare care au și filtre speciale pentru polen.


Îndepărtează cât mai des alergenii de pe haine și încălțăminte. Curață-le constant, cu alte cuvinte. Alergenii se pot strânge și în păr, pe față și pe mâini. Îi poți îndepărta simplu, cu apă și săpun sau șampon.


Curăță nasul cu soluții nazale, cu apă de mare, apă salină sau poți face „dușuri saline“.
Poartă ochelari de soare, ca să îți protejezi ochii de acțiunea neplăcută a polenului. Dă cu aspiratorul prin casă de cel puțin două ori pe săptămână, dacă vrei să îndepărtezi eficient alergenii. De asemenea, în acest timp, e bine să porți o mască, pentru a evita inhalarea polenului.


Dacă ai animal de companie, specialiștii recomandă să îl ții ori înăuntru, ori afară. Ieșirile dese cauzează apariția alergenilor în casă. Pur și simplu, animalele îi aduc în casă, deoarece alergenii se fixează în blana lor.


Limitează contactul cu produsele iritante, cum sunt soluțiile pentru curățenie, spray-urile de insecte, deodorantele, țigările.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS