-1.3 C
Craiova
luni, 23 decembrie, 2024
Știri de ultima orăActualitateCe prevede legea pensiilor. Vor fi bani în buget?

Ce prevede legea pensiilor. Vor fi bani în buget?

Vă prezentăm care sunt cele mai importante modificări propuse de noua lege a pensiilor. Iată care ar fi urmările dacă aceste prevederi ar fi puse în aplicare. Impactul bugetar ar fi unul uriaş. Mediul de afaceri local condamnă creşterea cheltuielilor bugetare prin noua lege a pensiilor. De asemenea, un reprezentant al mediului de afaceri solicită desfiinţarea pensiilor speciale. Banii de la buget ar trebui folosiţi pentru dezvoltarea infrastructurii.

Noua lege a pensiilor a fost adoptată în Camera Deputaţilor la finele lunii iunie. Mai mulţi cititori ne-au contactat la redacţie întrebând când vor beneficia de prevederile noului act normativ. Până nu va fi promulgată de preşedinte şi publicată în Monitorul Oficial, legea nu poate produce efecte. Abia din momentul publicării legii, casele judeţene de pensii trebuie să parcurgă recalcularea tuturor pensiilor aflate în plată.

„În acest moment nu este aplicabilă noua lege. Actul normativ este prevăzut să intre în vigoare din octombrie 2021. Toate pensiile vor fi recalculate. După recalculare nicio pensie nu va scădea. Dacă din calcul ar rezulta o valoare mai mică decât are acum o persoană, atunci se menţine valoarea de acum a pensiei. În general, după recalculări vor fi majorate pensiile”, a precizat, pentru GdS, directoarea Casei Judeţene de Pensii (CJP) Dolj, Daniela Licu.

Ce prevederi importante are legea pensiilor

Prin proiectul legii pensiilor se schimbă formula de calcul a pensiei. Explicăm mai jos cum se va face calcularea pensiei, conform proiectului de act normativ. „Pensia va fi reprezentată de numărul total de puncte realizat de o persoană, înmulţit cu valoarea punctului de referinţă. Iar numărul total de puncte este suma tuturor punctajelor anuale. Punctajul anual este suma punctajelor lunare, împărţită la 12. Şe obţine prin împărţirea venitului brut realizat de persoana respectivă la câştigul mediu brut pe economie din luna respectivă”, a precizat Daniela Licu.

Ea a mai menţionat că persoanele interesate de noul act normativ nu este nevoie să depună acum niciun document la Casa de Pensii, până nu va intra în vigoare noua lege. Detaliem mai jos câteva dintre cele mai importante prevederi ale proiectului de act normativ.

Modalitatea de calcul a pensiei va fi similară la femei şi bărbaţi

Legea pensiilor prevede egalitate pentru femei şi bărbaţi, în ceea ce priveşte calculul pensiei. „Practic, cea mai mare schimbare, zic eu, este cea care presupune că se va ţine cont de un stagiu de cotizare de 25 de ani. Nu înseamnă că persoanele care se vor înscrie la pensie vor avea nevoie doar de 25 de ani stagiu de cotizare.

Pur şi simplu, modalitatea de calcul va fi aceeaşi şi pentru femei şi pentru bărbaţi. Din acest motiv se vor elimina inechităţile şi vor creşte pensiile. Bărbaţii vor fi cei mai avantajaţi. Gândiţi-vă că la momentul acesta, bărbaţii sunt dezavantajaţi.

Începând cu 1 ianuarie 2015, la bărbaţi, numărul total de puncte se împarte, pe actuala lege, la 35 de ani de cotizare. Iar la o femeie care iese la pensie, tot din 2015 încoace, numărul total de puncte se împarte la 30-31 de ani, depinde de vechime. Deja, din start, femeile intră cu o valoare mai mare a punctului de pensie, pentru că se împarte la un număr mai mic de ani”, a explicat directoarea CJP Dolj.


Dacă intră în vigoare noua lege în forma actuală va dispărea noţiunea de pensie anticipată.


O altă prevedere a noii legi ar fi aceea că, perioada aferentă studiilor de master şi doctorale, efectuate înainte ca acele persoane să fi fost angajate sub orice formă, va fi luată în calculul contributivătăţii la pensie.


De asemenea, din 2021 s-ar introduce un fel de ajutor de deces pentru soţul supravieţuitor, ajutor sub forma unui procent din pensia celui decedat. Astfel, soţul/soţia care rămâne în viaţă va primi pe lângă pensia sa încă 25% din pensia defunctului soţ/soţie, cu condiţia ca venitul cumulat să nu depăşească 85% din salariul minim pe economie.

Casa de Pensii nu are logistică pentru aplicarea noii legi a pensiilor

Deocamdată, legea nu este în vigoare. Dar chiar dacă ar intra în vigoare anul acesta, CJP Dolj nu ar avea logistica necesară pentru a se aplica legea, respectiv pentru a procesa recalculările de pensii.

„Nu avem personal suficiernt, în condiţiile în care în ultimii ani s-a făcut restructurare de 37 de persoane. Nu avem softurile necesare, pe noua lege, softuri care trebuie să vină de la nivel central. Nu avem nici tehnica de calcul necesară pentru a face recalculările de pensii”, a spus Daniela Licu.
Situaţia este similară la alte case de pensii din ţară.

Impactul bugetar este unul important. Vor fi bani pentru a aplica legea pensiilor?

Proiectul de act normativ are un impact bugetar uriaş. Pentru primul an în care ar intra în vigoare legea pensiilor, impactul bugetar este estimat la peste 8 miliarde de lei. În anul următor, ar creşte la 25 miliarde de lei. În condiţiile în care bugetul actual de pensii Fondul Monetar Internaţional şi Comisia Europeană au avertizat că majorările de pensii ar putea deveni nesustenabile.


Mediul local de afaceri dezaprobă creşterea cheltuielilor bugetare şi punerea unei presiuni şi mai mari pe bugetul de pensii. „Legea pensiilor nu este sustenabilă. Pune în pericol aplicarea altor capitole din bugetul României, capitole care nu pot fi realizate, din lipsă de fonduri. Aşadar, Legea pensiilor se va întoarce împotriva oamenilor, din moment ce nu se vor realiza alte obiective de investiţii necesare cetăţenilor”, a precizat preşedintele Camerei de Comerţ şi Industrie (CCI) Dolj, Gabriel Vlăduţ, contactat de GdS.

Reprezentantul mediului de afaceri a precizat că Guvernul nu are bani pentru a susţine cheltuieli în plus la pensii, în condiţiile în care deficitul bugetar a crescut. Astfel că ar Guvernul nu va avea capacitatea financiară de a aplica legea pensiilor, a mai spus Gabriel Vlăduţ, contactat de GdS. „Nu pot fi de acord cu incapacitatea României de a atrage fonduri europene pentru infrastructură. În acest moment, infrastructura României este ca în Caragiale: este frumoasă, dar lipseşte cu desăvârşire”, a mai spus preşedintele CCI Dolj.

Mediul de afaceri local cere desfiinţarea pensiilor speciale

În ultima perioadă, aleşii au votat pensii speciale inclusiv pentru primari, viceprimari, preşedinţi şi vicepreşedinţi de consilii judeţene. O astfel de prevedere ar necesita alte cheltuieli bugetare în plus pentru pensii speciale, pe lângă cele deja existente. Mediul de afaceri din Craiova, prin vocea preşedintelui CCI, condamnă apariţia altor pensii speciale. Oamenii de afaceri cer renunţarea la pensiile speciale.

„Nu pot fi de acord sub nicio formă cu legea pensiilor speciale. De orice natură ar fi aceste pensii speciale. Ele pun în pericol alte investiţii din România. Este nevoie de sustenabilitate economică mai întâi. Trebuie susţinută şi dezvoltată mai întâi economia, care să genereze sumele necesare plăţii decente a pensiilor”, a spus Gabriel Vlăduţ.

Preşedintele CCI Dolj a condamnat şi propunerea legislativă prin care se propune ca pensiile părinţilor să fie susţinute de copii. Gabriel Vlăduţ a lăsat să se înţeleagă că propunerea de a obliga copiii să achite o sumă de bani pentru părinţi, când aceştia ajung bătrâni, este o formă mascată de a evidenţia incapabilitatea statului de a plăti pensiile oamenilor ajunşi la vâşta a treia.

„Este o datorie morală a copiilor să aibă grijă de părinţii lor la bîtrâneţe. Dar nu se poate institui o sumă de plată obligatorie, prin lege. Noi cotizăm la stat lună de lună la fondul de pensii. Statul are obligaţia de a ne plăti pensia la bătrâneţe”, a conchis preşedintele CCI Dolj.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS