-1.1 C
Craiova
luni, 23 decembrie, 2024
Știri de ultima orăActualitateCereri suplimentare pentru programul de concedieri la CEO

Cereri suplimentare pentru programul de concedieri la CEO

Complexul Energetic Oltenia (CEO) a mai primit în ultimele zile zeci de cereri pentru programul de disponibilizări colective.

Solicitările vor fi analizate în cadrul Comisiei mixte sindicate-administrație, care are programată astăzi o ședință de lucru. Potrivit lui Ion Rușeț, reprezentant al Complexului Energetic Oltenia, este vorba de un plus de 25 de cereri venite din partea angajaților care nu mai doresc să rămână să lucreze în cadrul companiei.

Majoritatea invocă motive medicale, după cum a precizat Rușeț.

Până în prezent s-a ajuns la 105 cereri pentru programul de concedieri colective derulat de producătorul de energie electrică, lignit și agent termic din Târgu Jiu.

Programul aprobat de acționarii colosului energetic prevede în total, pentru anul 2019, un număr de 200 de disponibilizări colective.

Vor beneficia de patru salarii compensatorii

Conform Complexului Energetic Oltenia, implementarea măsurilor de reorganizare și restructurare a activității va avea ca efect, în anul 2019, desființarea unui număr de 200 de posturi și implicit încetarea raporturilor de muncă pentru motive care nu țin de persoana salariatului pentru un număr de 200 de salariați. „Structura personalului ce urmează a fi concediat în anul 2019 din cadrul Societății Complexul Energetic Oltenia SA se prezintă sub următoarea formă: TESA, operativi, CFL – 90 salariați; muncitori (activități suport și conexe) – 110 salariați. Total – 200 salariați.

Salariații concediați vor beneficia de: indemnizație de șomaj, stabilită potrivit reglementărilor legale în vigoare; plăți compensatorii ce se vor acorda salariaților cu contract individual de muncă încheiat pe perioada nedeterminată, în limita bugetului de venituri și cheltuieli, în cuantum de patru salarii medii brute pe unitate“, potrivit CEO.

Motivele disponibilizărilor colective

Între motivele invocate pentru implementarea programului de concedieri colective se află: creșterea prețului la certificatele de CO2, subvențiile primite de energia regenerabilă, necesitarea unor modernizări: „Implementarea instalațiilor pentru conformarea condițiilor de mediu a condus la o creștere a costului de producție (prin creșterea cheltuielilor cu amortizarea), ceea ce a afectat competitivitatea în condițiile în care alți producători pe cărbune nici măcar nu au început proiectele de mediu. Neîncasarea creanțelor restante, precum și a veniturilor realizate din vânzarea de cărbune și agent termic, au contribuit la deprecierea fluxului de numerar.

Prevederile Contractulului Colectiv de Muncă cu privire la drepturile și facilitățile acordate salariaților presupun un efort financiar important, cu impact semnificativ asupra rezultatelor financiare ale societății.

În aceste condiții, ponderea producției de energie electrică a CE Oltenia în producția Sistemului Energetic Național a scăzut de la 30,4% în anul 2012 la aproximativ 21,98% la data de 31.12.2018“, conform unui raport al Complexului Energetic Oltenia, unul din cei mai mari angajatori din țară și cel mai mare din Oltenia.

Programul de concedieri colective la CEO, în prima sa etapă, trebuie finalizat până în luna august.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS