2.9 C
Craiova
vineri, 22 noiembrie, 2024
Știri de ultima orăActualitatePeste 40 de cazuri de deținere droguri la Neversea

Peste 40 de cazuri de deținere droguri la Neversea

Peste 40 de cazuri de deținere de droguri pentru consumul propriu au fost descoperite de polițiști la Festivalul Neversea. Specialiștii avertizează că sunt persoane care participă la astfel de evenimente tocmai pentru aceste experiențe, scrie Hotnews.

Specialiștii avertizează că sunt persoane care participă la astfel de evenimente tocmai pentru aceste experiențe, scrie Hotnews.

Potrivit Grupării de Jandarmi „TOMIS” Constanţa, pe parcursul celor patru zile de festival polițiștii au constatat 43 de infracțiuni la Legea 143/2000 privind combaterea traficului și consumului ilicit de droguri. Majoritatea cazurilor au fost de deținere de droguri în vederea consumului propriu.

Potrivit organizatorilor, în cele patru zile la Neversea au fost peste 240.000 de participanți.

Specialist: Este un fenomen extins

În ceea ce privește consumul de substanțe interzise la astfel de evenimente, Marian Ursan, lector universitar și director executiv al asociației Carusel (organizație care își propune îmbunătățirea calității vieții persoanelor consumatoare de droguri și alcool), spune că mulți tineri participă la concerte tocmai pentru astfel de experiențe, fiind un fenomen extins.

„Dacă cineva își imaginează că acolo nu se consumă droguri se înșală amarnic. Sunt oameni care vin special pentru acest lucru. Este un fenomen extins, nu este regăsit doar în România. Este o bună practică internațională care vizează tocmai aceste evenimente. O bună practică ce înseamnă să organizezi locuri în care oamenii se pot relaxa, se pot liniști. Locuri în care pot avea acces la apă, totodată, acolo pot sta de vorbă cu cineva”, a spus pentru Mediafax Marian Ursan.

El consideră că trebuie luate măsuri de sănătate publică, chiar dacă legislația este restrictivă.

„Mai mult, există modele în care se face testarea drogurilor de către organizații. Astfel, se pot emite alarme cu privire la ce substanțe există în spațiile respective (la concerte, festivaluri – n.r.). Ținând chestia asta interzisă, o să avem în continuare copii, tineri, cu probleme semnificative, vom avea în continuare părinți îngrijorați și autorități care vor ridica din umeri. Nu înseamnă că măsura de sănătate publică ar trebui să fie neapărat în strânsă legătură cu legislația.

Avem de ales, ca societate, pe de o parte, ținem sub lege acest fenomen, iar efectele se văd în continuare și bănuiesc că părinții sunt cei mai îngrijorați sau ne dăm seama cu maturitate că altceva trebuie să facem, astfel încât să putem avea aceste măsuri de reducere a riscurilor și, dacă tot, sunt astfel de fenomene, măcar să încercăm să le controlăm, să diminuăm riscurile la care se supun”, a mai precizat acesta.

Canabisul, în topul celor mai consumate droguri

Ultimul raport național privind situația drogurilor din România, întocmit de Agenția Națională Antidrog în 2018 (date aferente anului 2017), arată că, în ceea ce privește narcoticele, canabisul se află în topul celor mai consumate droguri. După canabis, se situează noile substanțe psihoactive, în proporție de 2,5%. Acestea sunt urmate de cocaină și LSD, câte 0,7%, ecstasy 0,5%. Apoi urmează ciupercile halucinogene 0,4%, heroină, amfetamine şi ketamină, toate în proporție de câte 0,3%.

Raportul mai precizează că procentul celor care consumă orice tip de drog de-a lungul vieții este de 7,6%. În anul 2017, au fost înregistrate 32 de cazuri de decese asociate în mod direct consumului de droguri. De asemenea, 10 cazuri de decese indirect asociate consumului de droguri. La nivel naţional, în 2017, au fost înregistrate 3.018 cazuri de urgenţe medicale în care a fost semnalat consumul cel puţin al unui drog ilicit.

SursaHotnews

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS