0.6 C
Craiova
luni, 23 decembrie, 2024
Știri de ultima orăActualitateCandidaţii la funcţia de procuror european susţin interviul

Candidaţii la funcţia de procuror european susţin interviul

Candidaţii la funcţia de procuror european susţin interviul, astăzi, în faţa unei comisii conduse de ministrul Justiţiei, Ana Birchall.

Candidaţii vor susţine interviul în ordine alfabetică, în cadrul a două sesiuni. Prima va începe la ora 10.00. A doua va începe la ora 16.00, deoarece ministrul trebuie să participe la şedinţa de Guvern, programată la ora 13.00.

Potrivit MJ, pentru funcţia de procuror european din partea României şi-au depus candidatura Daniel Horodniceanu, Cătălin Laurenţiu Borcoman, Marius Bogdan Bulancea, Elena Hach, Constantin Claudiu Dumitrescu, Laura Ecedi Stoisavlevici, Răzvan Horaţiu Radu şi Nicoleta Nolden, potrivit Mediafax.

Activitatea celor opt candidaţi

  • Daniel Horodniceanu a condus DIICOT în perioada 2015 – 2018. El a candidat şi pentru un al doilea mandat ca şef al DIICOT. A candidat şi pentru postul de procuror general, însă a fost respins de Tudorel Toader.
  • Marius Bogdan Bulancea este şeful Secţiei de combatere a infracţiunilor asimilate infracţiunilor de corupţie din cadrul DNA. A făcut parte din echipa de anchetă în dosarul „Gala Bute”, în care este judecată Elena Udrea.
  • Cătălin Laurenţiu Borcoman a fost şef al DIICOT Braşov.
  • Elena Hach – în perioada ianuarie-iunie 2013 – a fost membru interimar al CSM. În perioada 2013 – 2018 a fost membru al plenului Oficiului Naţional de Prevenire şi Combatere a Spălării Banilor. În septembrie 2018, a demisionat din funcţia de membru al Consiliului Director al Asociaţiei Procurorilor din România. Atunci a declarat că este nemulţumită de modul în care asociaţia a fost reprezentată în şedinţa CSM din 19 septembrie 2018. În acea şedinţă a fost adoptat Regulamentul Secţiei pentru investigarea infracţiunilor din Justiţie.
  • Constantin Claudiu Dumitrescu este şeful Serviciului de combatere a infracţiunilor de corupţie împotriva intereselor financiare ale UE din cadrul DNA. În perioada 2011 – 2013, a fost detaşat în funcţia de şef al Departamentului de Luptă Antifraudă.
  • Nicoleta Nolden este judecătoare la Curtea de Apel Bucureşti. A fost consul al României la Bonn, fiind detaşată până în iunie 2018 la Ministerul Afacerilor Externe.
  • Răzvan Horaţiu Radu a fost subsecretar de stat în MAE şi agent al Guvernului României pentru Curtea de Justiţie a Uniunii Europene şi agent guvernamental la CEDO.
  • Laura Ecedi Stoisavlevici este procuror în cadrul DIICOT – Serviciul judiciar.

Condiţiile de participare la concurs

Conform Ministerului de Justiţie (MJ), condiţiile de participare la concursul de procuror european din partea României sunt următoarele:

  • persoana trebuie să fie cetăţean român, cu domiciliul în România,
  • să fie procuror sau judecător cu o vechime în această calitate de minimum 15 ani,
  • să fie procuror cu grad profesional de Parchet de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie sau judecător cu grad profesional de curte de apel,
  • să aibă experienţă practică relevantă în sistemul judiciar românesc,
  • să cunoască la un nivel tehnic avansat limba engleză sau franceză (cunoaşterea la nivel avansat a unei a doua limbi de circulaţie internaţională reprezintă un avantaj).

În urma susţinerii interviului, comisia de la MJ selectează trei candidaţi, care vor fi incluşi în lista cu trei candidaturi pe care ministrul Justiţiei o va înainta Consiliului Uniunii Europene.

Ce face Parchetul European?

Parchetul European (EPPO) va fi un parchet european independent responsabil cu investigarea, urmărirea penală şi trimiterea în judecată a autorilor infracţiunilor care aduc atingere intereselor financiare ale UE şi a complicilor acestora. Regulamentul (UE) 2017/1939 al Consiliului (1) privind EPPO a intrat în vigoare la 20 noiembrie 2017. În conformitate cu articolul 120 din respectivul regulament, EPPO îşi va începe activitatea în urma unei decizii a Comisiei, odată ce acesta va fi înfiinţat, dar nu mai devreme de 3 ani de la data intrării în vigoare a Regulamentului privind EPPO.
Biroul Parchetului Public European ar urma să îşi înceapă activitatea până la sfârşitul anului 2020.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS