Furtuna din noaptea de duminică spre luni a făcut în Craiova şi în întreg judeţul Dolj pagube însemnate. Zeci de copaci prăbuşiţi pe carosabil, acoperişuri spulberate, clădiri distruse de arbori, autoturisme avariate, sute de locuinţe fără energie electrică.
Într-un cuvânt, în urma vântului puternic care a suflat cu viteze de 100-120 km/oră, oraşul se resimte.
Pe tot parcursul zilei de luni, locuitorii urbei şi-au eliberat maşinile de sub greutatea crengilor copacilor, au înlăturat rămăşiţele acoperişurilor spulberate de vijelie de pe unul din blocurile de pe Calea Severinului, au înlocuit gardurile avariate, iar angajaţii operatorilor care se ocupă de administrarea domeniului public au curăţat trunchiurile arborilor căzuţi şi au degajat crengile din parcurile şi grădinile oraşului.
Craiova, măturată de vânt
Oraşul Craiova a fost spulberat de vântul puternic. Zeci de copaci au fost smulşi din rădăcini sau rupţi şi aruncaţi pe carosabil, peste autovehicule şi clădiri, ca nişte piese de domino. Acoperişurile de la două blocuri s-au făcut una cu pământul. Câteva clădiri s-au transformat în moloz sub greutatea arborilor retezaţi de vânt. Urmele devastatoare ale furtunii s-au văzut la începutul acestei săptămâni în întreg oraşul. Echipele ISU Dolj au făcut noapte albă şi au intervenit alături de operatorii primăriei, echipele CEZ şi ENGI pentru înlăturarea pericolelor şi remedierea stricăciunilor produse de furtună. În toate colţurile oraşului au căzut copaci atât pe carosabil, cât şi peste autovehicule. În parcuri, oamenii surprinşi de furtună au intrat în panică, din cauza copacilor care au cedat sub vântul puternic. A fost necesar ca aceştia să părăsească în mare grabă locul de recreere, fiind ajutaţi de angajaţii Poliţiei Locale.
Acoperişul blocului 310 de pe Calea Severinului a fost zburat de vântul puternic şi aruncat peste o conductă de gaze. Un bloc de pe strada Gheorghe Ţiţeica a rămas şi el fără acoperiş. O clădire de pe strada Prelungirea Bechetului a fost făcută zob, după ce un copac de pe marginea drumului s-a prăbuşit peste ea.
Norocul proprietarilor a fost că încăperea este o anexă a casei şi la acel moment nimeni nu se găsea în interior. Pentru îndepărtarea copacului, echipele de la ISU Dolj au muncit ore în şir, în prima parte a zilei de luni. O ambulanţă a fost zdrobită de un arbore doborât de furtună.
Primăria în alertă
Reprezentanţii Primăriei Craiova spun că, imediat după încetarea manifestărilor violente ale furtunii din noaptea zilei de duminică spre luni, toţi operatorii subordonaţi au fost în alertă.
Mai multe echipe de intervenție ale operatorilor de spații verzi, ISU și operatorului de salubritate stradală s-au implicat în vedere remedierii avariilor produse de fenomenul meteorologic.
Zona Potelu, în beznă
Blocurile de la ANL Potelu au rămas fără curent. În aceeaşi situaţie s-au aflat zeci de gospodării din cartierul Romaneşti. În plus, localnicii s-au trezit cu echipamentele electrice şi elctrocasnice arse.
Cu aceleaşi probleme s-au confruntat şi parte din craiovenii din cartierul Romaneşti. Aceştia au spus că au rămas în beznă din timpul furtunii. „Suntem fără curent de aseară de la ora 23.00. La relații cu clienții CEZ a fost oprit şi nu se poate semnala defecțiunea. Se pare că sunt probleme majore. Cartierul Romaneşti este fără curent. Pompe de apă, frigidere și aparatele de aer condiționat, toate sunt cu motorul ars din cauza șocurilor de tensiune“, a spus Kazimir Salat, localnic pe Aleea 2 Potelu din cartierul Romanești.
Gara Fluvială Cetate distrusă de furtună
Gara Fluvială de la Cetate a fost distrusă în urma furtunii. În urma vijeliei, doi copaci seculari s-au prăbuşit peste clădirea portului. În acest imobil aveau loc în fiecare an proiecţiile de film în cadrul Festivalului Divan Film. Drept urmare, Festivalul Divan Film care se organiza în comuna doljeană Cetate şi în Craiova a fost anulat după acest incident.