6.7 C
Craiova
miercuri, 22 ianuarie, 2025
Știri de ultima orăActualitateCraiova, măturată de furtună

Craiova, măturată de furtună

Furtuna din noaptea de duminică spre luni a făcut în Craiova şi în întreg judeţul Dolj pagube însemnate. Zeci de copaci prăbuşiţi pe carosabil, acoperişuri spulberate, clădiri distruse de arbori, autoturisme avariate, sute de locuinţe fără energie electrică.

Acoperişul unui bloc din Craiova a fost zburat de vânt
Acoperişul unui bloc din Craiova a fost zburat de vânt

Într-un cuvânt, în urma vântului puternic care a suflat cu viteze de 100-120 km/oră, oraşul se resimte.

Pe tot parcursul zilei de luni, locuitorii urbei şi-au eliberat maşinile de sub greutatea crengilor copacilor, au înlăturat rămăşiţele acoperişurilor spulberate de vijelie de pe unul din blocurile de pe Calea Severinului, au înlocuit gardurile avariate, iar angajaţii operatorilor care se ocupă de administrarea domeniului public au curăţat trunchiurile arborilor căzuţi şi au degajat crengile din parcurile şi grădinile oraşului.

Copac rupt de vijelie
Copac rupt de vijelie

Craiova, măturată de vânt

Oraşul Craiova a fost spulberat de vântul puternic. Zeci de copaci au fost smulşi din rădăcini sau rupţi şi aruncaţi pe carosabil, peste autovehicule şi clădiri, ca nişte piese de domino. Acoperişurile de la două blocuri s-au făcut una cu pământul. Câteva clădiri s-au transformat în moloz sub greutatea arborilor retezaţi de vânt. Urmele devastatoare ale furtunii s-au văzut la începutul acestei săptămâni în întreg oraşul.
Echipele ISU Dolj au făcut noapte albă şi au intervenit alături de operatorii primăriei, echipele CEZ şi ENGI pentru înlăturarea pericolelor şi remedierea stricăciunilor produse de furtună.
În toate colţurile oraşului au căzut copaci atât pe carosabil, cât şi peste autovehicule. În parcuri, oamenii surprinşi de furtună au intrat în panică, din cauza copacilor care au cedat sub vântul puternic. A fost necesar ca aceştia să părăsească în mare grabă locul de recreere, fiind ajutaţi de angajaţii Poliţiei Locale.

Un bloc de pe Calea Severinului a rămas fără acoperiş
Un bloc de pe Calea Severinului a rămas fără acoperiş

Acoperişul blocului 310 de pe Calea Severinului a fost zburat de vântul puternic şi aruncat peste o conductă de gaze. Un bloc de pe strada Gheorghe Ţiţeica a rămas şi el fără acoperiş. O clădire de pe strada Prelungirea Bechetului a fost făcută zob, după ce un copac de pe marginea drumului s-a prăbuşit peste ea.

Norocul proprietarilor a fost că încăperea este o anexă a casei şi la acel moment nimeni nu se găsea în interior. Pentru îndepărtarea copacului, echipele de la ISU Dolj au muncit ore în şir, în prima parte a zilei de luni. O ambulanţă a fost zdrobită de un arbore doborât de furtună.


„Pompierii au intervenit pentru degajare a 19 copaci căzuți pe carosabil și autovehicule în zona Spitalul nr. 1 Craiova, Spitalului de Boli Infecţioase Craiova, b-dul Știrbei Vodă, str. Banu Stepan, str. C-tin Severeanu, str Coşuna, str Vântului, str. Potelu, str. Alunului.
Au degajat acoperișul unui bloc de pe strada str. Nicolae Titulescu şi un altul de la un bloc de pe str. Ghe. Tiţeica.
În localitățile Filiaşi, Dăbuleni, Radovan, Moțăței, Ghindeni au fost degajaţi nouă copaci căzuți pe carosabil. Iar SVSU Filiași, SVSU Catane, SVSU Galiciuca, SVSU Dăbuleni, SVSU Valea Stanciului, SVSU Călărași, SVSU Goicea au acţionat pentru degajare a 13 copaci căzuți pe carosabil RAADPFL Craiova a acţionat pentru degajarea a 21 de copaci căzuți pe carosabil pe străzile: Pașcani, Tineretului, Pandurilor, Lămâițelor, Elena Cuza, Alexandru Macedonski, Piața Gării, Decebal, Simion Bărnuțiu, Știrbei Vodă, General Dragalina, Matei Millo, Corneliu Coposu, Păcii, Nicolae Titulescu, Matei Basarab, Dealu Spirei, Artarului, Siloz, Duiliu Marcu, Spaniei.
Conform datelor furnizate de către operatorul de distribuție a energiei electrice, Distribuție Energie Oltenia, în jud. Dolj, în data de 7.07.2019, ora 18.00 existau un număr de 11 consumatori care aveau întreruptă alimentarea cu energie electrică; la ora 20.00 existau un număr de șapte consumatori afectați în teren; la ora 22.00 existau un număr de cinci consumatori afectați, în teren, existând pentru remediere un număr de opt echipe.
Pompierii au mai intervenit pe str. Bechetului, str. Poligonului, str. Victor Papilian şi str. Unirii pentru degajarea copacilor căzuţi“, a precizat Tania Vâlceanu, purtător de cuvânt ISU „Oltenia“ Dolj.

Copac doborat de furtuna
Copac doborat de furtuna

Primăria în alertă

Reprezentanţii Primăriei Craiova spun că, imediat după încetarea manifestărilor violente ale furtunii din noaptea zilei de duminică spre luni, toţi operatorii subordonaţi au fost în alertă.

Mai multe echipe de intervenție ale operatorilor de spații verzi, ISU și operatorului de salubritate stradală s-au implicat în vedere remedierii avariilor produse de fenomenul meteorologic.


„În urma fenomenelor meteorologice extreme (cod roșu de furtună) înregistrate în data de 07.07.2019 începând cu ora 23.00, în municipiul Craiova, instituțiile din subordinea Primăriei Municipiului Craiova au acționat cu promptitudine astfel:
Poliția Locală a monitorizat permanent zonele inundabile și cele cu probleme din municipiul Craiova și a acționat pentru identificarea tuturor copacilor căzuți și a clădirilor care au fost avariate prin smulgerea acoperișurilor. De asemenea, au fost luate măsuri de siguranță în Parcul “Nicolae Romanescu“, Grădina Botanică, Hanul Doctorului, Parcul Tineretului, de unde au fost evacuate persoanele prezente. Nu în ultimul rând, s-a acționat pentru fluidizarea circulației pe arterele principale ale municipiului.
În cursul nopții de 7 iulie, angajații RAADPFL au avut 24 de intervenții pe drumurile publice pentru ridicarea crengilor și a copacilor căzuți.
La nivelul SC Salubritate Craiova SRL, a fost constituită de urgență o echipă de intervenție sprijinită de utilaje, ce a acționat începând cu ora 23.00 pentru îndepărtarea de pe carosabil și trotuare a crengilor și copacilor căzuți în mai multe zone din oraș (Craiovița Nouă, bvd. Calea București, bvd. Decebal, Calea Severinului, bvd. Dacia, str. Caracal, bvd Știrbei Vodă etc.), precum și pentru îndepărtarea materialelor împrăștiate pe domeniul public și provenite de la organizări de șantier (spre exemplu, în Calea Severinului-zona SIF).
La nivelul Companiei de Apă Oltenia s-a acționat pentru desfundarea rețelei publice de canalizare în zonele unde au fost depistate probleme.
Toate acțiunile de îndepărtare a efectelor fenomenelor meteorologice extreme au avut sprijinul forțelor de ordine din cadrul Inspectoratului pentru Situații de Urgență Dolj și vor continua până la remedierea tuturor problemelor“, se arată într-un comunicat transmis de Primăria Craiova.

Zona Potelu, în beznă

Blocurile de la ANL Potelu au rămas fără curent. În aceeaşi situaţie s-au aflat zeci de gospodării din cartierul Romaneşti. În plus, localnicii s-au trezit cu echipamentele electrice şi elctrocasnice arse.

„În blocurile de la ANL Potelu am rămas fără curent de noaptea trecută. A venit la un moment dat, către dimineaţă, şi din cauza fluctuaţiei de tensiune unui vecin i-a luat foc frigiderul. La acest moment (ora 13.00 – n.r.) tot fără curent suntem“, a spus Costel Buţă, locatar într-un bloc ANL.

Gard pus la pământ de vântul puternic


Cu aceleaşi probleme s-au confruntat şi parte din craiovenii din cartierul Romaneşti. Aceştia au spus că au rămas în beznă din timpul furtunii. „Suntem fără curent de aseară de la ora 23.00. La relații cu clienții CEZ a fost oprit şi nu se poate semnala defecțiunea. Se pare că sunt probleme majore. Cartierul Romaneşti este fără curent. Pompe de apă, frigidere și aparatele de aer condiționat, toate sunt cu motorul ars din cauza șocurilor de tensiune“, a spus Kazimir Salat, localnic pe Aleea 2 Potelu din cartierul Romanești.

Gara Fluvială Cetate

Gara Fluvială Cetate distrusă de furtună

Gara Fluvială de la Cetate a fost distrusă în urma furtunii. În urma vijeliei, doi copaci seculari s-au prăbuşit peste clădirea portului. În acest imobil aveau loc în fiecare an proiecţiile de film în cadrul Festivalului Divan Film. Drept urmare, Festivalul Divan Film care se organiza în comuna doljeană Cetate şi în Craiova a fost anulat după acest incident.


„Din păcate, nu am revenit cu veștile bune pe care le pregăteam. Pe malul Dunării a avut loc noaptea trecută o furtună care a distrus Gara Fluvială, spațiul nostru principal de proiecții și dezbateri. Până ne regrupăm și găsim alte soluții, anunțăm cu părere de rău că Divan Film Festival nu va mai avea loc anul acesta la Craiova și Cetate, în perioada 9-18 august, așa cum anunțasem. Ne pare rău“, se arată în anunţ.
Reprezentantul Fundaţiei pentru Poezie Mircea Dinescu, Sergiu Vasilov, a declarat pentru GdS că arborii au distrus acoperişul şi structura de lemn din interior. „Era vorba de o structură din lemn, tradiţională. Nu vom avea timp să reparăm până la începerea festivalului, aşa că am decis să-l anulăm“, a explicat Sergiu Vasilov.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS