6.2 C
Craiova
marți, 5 noiembrie, 2024
Știri de ultima orăActualitateTotul despre scintigrafia osoasă şi când se recomandă

Totul despre scintigrafia osoasă şi când se recomandă

Când se recomandă să facem scintigrafie osoasă aflăm de la Dragoș Cuzino, medic primar Imagistică Medicală. Acesta este doctor în Medicină, cadru didactic la Institutul Medico-Militar și lector la Universitatea de Medicină și Farmacie „Carol Davila“. A urmat multiple stagii de pregătire în Franța și este cercetător științific de gradul II.

Scintigrafia este o tehnică imagistică ce implică administrarea intravenoasă a unui radioizotop (izotop radioactiv). Experţii spun că metoda este o unealtă excelentă pentru a scoate la iveală o paletă diversă de anomalii ale sistemului osos. Scintigrafia poate fi folosită şi pentru a investiga alte zone şi organe, nu doar oasele.

Ce este scintigrafia?

Este o procedură prin care se obţin imagini (scanări) ale structurilor din interiorul corpului, inclusiv din zonele unde există celule canceroase. Scintigrafia este folosită pentru a diagnostica, stadializa şi monitoriza boala. O cantitate mică dintr-o substanţă radioactivă (radiofarmaceutică) este injectată într-o venă sau este înghiţită de pacient, potrivit doc.ro..


Diferiţii atomi cu nucleu instabil circulă prin sânge până ajung la organe diferite. Un aparat cu o cameră specială se mişcă deasupra pacientului, care stă întins pe un pat, şi detectează tipul de radiaţie pe care o emană aceşti atomi radioactivi. Apoi un computer formează o imagine detaliată a zonelor în care se acumulează izotopii radioactivi. Aceste zone în care se adună substanţa radiofarmaceutică ar putea conţine celule canceroase, potrivit experţilor.

Ce afecţiuni poate depista o scintigrafie osoasă?

O astfel de scanare a oaselor este o tehnică de imagistică. Aceasta face parte din medicina nucleară, care se efectuează la nivelul oaselor. Ea poate să ajute medicul să diagnosticheze numeroase afecţiuni, cum ar fi cancerul osos sau metastazele osoase. De asemenea, se localizează inflamaţia la nivelul osului, chiar şi fracturile (care nu sunt vizibile pe o radiografie clasică) şi infecţiile osoase (osteomielita).


Mai precis, o astfel de scanare a oaselor este efectuată pentru a scoate la iveală unele probleme apărute în metabolismul osos. Ce înseamnă? Metabolismul osos se referă la procesul prin care oasele se descompun şi se reconstruiesc singure. Formarea ţesutului osos nou face parte din procesul de vindecare atunci când oasele sunt lezate sau fracturate. O scintigrafie este o modalitate bună de a vedea şi de a documenta activitatea anormală din interiorul oaselor.


Scintigrafia osoasă mai poate fi folosită şi pentru a determina dacă nu cumva cancerul s-a răspândit la oase dintr-o altă zonă a corpului, cum ar fi prostata sau sânul.

Ce presupune procedura de scintigrafie osoasă?

În timpul scintigrafiei osoase, o substanţă radiofarmaceutică este injectată într-o venă care este preluată apoi de oasele pacientului. Acesta este monitorizat pe o perioadă de câteva ore. Este folosită o cantitate foarte mică de radiaţii în această substanţă şi aproape toată este eliminată din corp în interval de două sau trei zile.

Ce se mai întâmplă în timpul procedurii?

Pacientul este poziţionat pe un pat special, iar o asistentă sau un specialist în medicină nucleară va introduce un cateter intravenos în vena de la mână sau braţ. Apoi în venă va fi administrată substanţă radiofarmaceutică. Sunt necesare câteva ore, de regulă două până la patru ore, pentru ca substanţele radiofarmaceutice să circule prin corp şi să se „lipească“ sau ataşeze de oase, astfel încât să poată fi obţinute imaginile necesare.


În tot acest interval, pacientul va fi rugat să bea patru – șase pahare cu apă, pentru a elimina substanţa radiofarmaceutică din corp care nu mai este necesară.


Când este momentul potrivit pentru ca investigaţia să treacă la următoarea etapă, un scanner special va face o serie de imagini. Camera de fotografiat se va roti în jurul pacientului ori poate să stea într-un singur mod, iar pacientul va fi cel care îşi va schimba poziţiile.

Recomandări pentru scintigrafie

Medicul poate recomanda efectuarea unei scintigrafii osoase dacă este de părere că pacientul are o problemă la sistemul osos. O scanare a oaselor poate să ajute medicul să descopere cauza unei dureri inexplicabile a oaselor cu care se confruntă pacientul.


Scintigrafia osoasă poate să scoată la iveală probleme ale ţesutului osos care sunt asociate cu următoarele:
o formă de artrită;
necroză avasculară (când ţesutul osos este necrozat din cauză că nu mai este irigat cu sânge);
cancere osoase;
cancer care s-a extins către oase, din alte părţi ale corpului;


displazie fibroasă (o afecţiune care determină un ţesut anormal asemănător celui cicatricial, care creşte în locul osului normal);
fracturile;
o infecţie ce implică osul;
boala Paget a osului – o afecţiune ce duce la oase deformate, fragile.

Cine interpretează rezultatele?

Un medic specialist în radiologie ori alt medic care s-a specializat în medicina nucleară va interpreta imaginile obţinute la o scintigrafie. Acest medic va interpreta imaginile şi va căuta dovezi care să arate un metabolism anormal al oaselor. Zonele acestea vor apărea ca nişte puncte mai închise la culoare şi ca nişte puncte mai deschise la culoare, acolo unde substanţa radiofarmaceutică nu s-a acumulat.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS