8.1 C
Craiova
miercuri, 22 ianuarie, 2025
Știri de ultima orăActualitatePrimii pacienți sub acoperire au ajuns în spitale acum 3 săptămâni

Primii pacienți sub acoperire au ajuns în spitale acum 3 săptămâni

Primii „pacienți sub acoperire” au fost deja trimiși în spitale acum 3 săptămâni, iar aceste acțiuni sunt parte a unei strategii anticorupţie pe care Ministerul Sănătăţii urmează să o aplice până în anul 2020, a anunțat marţi ministrul Sănătății, Sorina Pintea.

„Nu este o idee a mea, este o parte a strategiei pe care Ministerul Sănătăţii trebuie să o implementeze până în 2020 – povestea cu pacientul misterios. Deja am început să facem aceste verificări şi am câteva exemple negative, şi nu mă refer doar la medici”, a declarat Sorina Pintea într-o intervenţie telefonică la România TV, potrivit Agerpres.

Ce au descoperit „pacienții acoperiți” în spitale?

Ministrul Sănătății a dat exemplul unei persoane care a mers la un spital pentru a face consultaţiile obligatorii pentru şcoala de şoferi şi căreia i s-a cerut tariful legal, plus o sumă „pentru celeritate” de către un personal auxiliar, potrivit Hotnews.ro.

Trimiterea ”pacienţilor sub acoperire” în spitale a început de trei săptămâni, a spus Sorina Pintea, care a precizat că până acum au avut loc 5 astfel de acţiuni: „În momentul în care gradul de satisfacţie al pacientului scade, până la urmă trebuie să luăm cu toţii nişte măsuri şi trebuie să ne ridicăm şi noi semne de întrebare. Pentru unii care nu respectă nişte reguli nu trebuie să sufere toţi care lucrează în sistemul medical. Până la urmă trebuie să învăţăm că există nişte reguli şi trebuie să le respectăm”, a afirmat ministrul Sănătăţii, precizând că se referă doar la cei care condiţionează actul medical.

Pacienți „sub acoperire” pentru a identifica angajații care condiționează actul medical de mită

Ministerul Sănătății a elaborat și va pune în aplicare o strategie anti-corupție, un proiect-pilot fiind deja aplicat la Spitalul Fundeni din București. Angajații acestui spital au semnat, în această primăvară, la solicitarea conducerii unității sanitare, „declarații anti-mită”, în care își iau angajamentul să nu ceară sau primească bani de la pacienți. De asemenea, pe pereții spitalului au fost lipite afișe prin care pacienții sunt informați că angajații acestui spital nu primesc „plic”.

Sorina Pintea mai spune că, deşi unii pacienți cărora li se cere șpagă în spitale i se adresează chiar ei pentru a se plânge de cele întâmplate, „ei spun că nu vor să sesizăm organele de anchetă, ceea ce mi se pare ciudat”.

„Eu cred că sunt și medici cinstiți, dar știm cu toții că lucrurile sunt încă nerezolvate. Nu cere medicul, ci merge asistenta la pacient și spune: acesta este tariful. Sunt spitale în această țară unde medicii spun: Nu este nevoie, mulțumim. Eu cred că nu merită acești oameni, pentru câțiva care fac asta, să fie murdăriți”, a adăugat ministrul Sănătății.

Sorina Pintea a mai subliniat că „Medicii spun că ministrul are ceva cu ei. Ministrul nu are nimic cu ei, are grijă de pacienți, pentru că despre asta vorbim, până la urmă. Până la urmă, trebuie să ne asumăm cu toții niște lucruri. Haideți să ne facem treaba!”

Valentina Grădinaru

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS