21 de localităţi din Dolj au fost lovite în această vară de virusul pestei porcine africane. În total, în acest moment există 80 de focare în judeţ şi patru suspiciuni de boală. Reprezentanţii DSVSA Dolj spun că ultimele focare au fost confirmate vineri în localităţile Rojişte, Ciupercenii Vechi, Sadova, Lişteava, Cetate, Poiana Mare. Suspiciuni de boală există în localităţile Sărata, Călăraşi, Botoşeşti Paia şi Gângiova. Alte localităţi afectate de pesta porcină africană sunt: Teasc, Ostroveni, Nedeia, Zăval, Gighera, Pisculeţ, Bechet, Cârna, Braloștița şi Bădoși.
Până în prezent au murit din cauza pestei porcine africane 141 de porci, în timp ce alţi 451 au fost ucişi de urgenţă de reprezentanţii DSVSA în focare.
În şase localităţi – Teasc, Gighera, Nedeia, Zăval, Pisculeţ şi Măceşu de Sus – porcii au fost ucişi preventiv din cauza numărului mare de focare de boală. În total, au fost eliminaţi 1.692 de porci din localităţile afectate de boală.
Evoluţia bolii este permanent monitorizată, prin examene clinice şi de laborator. Zilnic se analizează situaţia existentă, se aplică măsuri şi se întreprind acţiuni în funcţie de circumstanţe.
„DSVSA Dolj solicită sprijinul şi înţelegerea cetăţenilor pentru respectarea acestor măsuri, având în vedere gravitatea bolii şi consecinţele economice grave generate de apariţia ei.
Acţiunile autorităţilor întrunite la Prefectura Dolj în Centrul local de combatere a bolilor sunt întreprinse pentru a gestiona eficient focarele de boală, pentru a le lichida cât mai rapid şi pentru a împiedica răspândirea bolii. Orice suspiciune de boală trebuie anunţată imediat medicului veterinar sau DSVSA Dolj. Pentru a împiedica răspândirea bolii, toate animalele suspecte trebuie sacrificate şi neutralizate. Proprietarii vor fi despăgubiţi de către stat, în condiţiile prevăzute de legislaţie“, a spus dr. Costică Retea, director executiv adjunct al DSVSA Dolj.
Monica Stuparu