9 C
Craiova
miercuri, 22 ianuarie, 2025
Știri de ultima orăActualitateCum protejăm copiii de caniculă

Cum protejăm copiii de caniculă

Protejarea copilului de caniculă trebuie să fie principala preocupare a părinților în sezonul torid. Cei mici fac insolație foarte repede atunci când sunt expuși la căldură și se deshidratează rapid. Iată cum îi puteţi ajuta să facă față caniculei și să fie în siguranță. 

Pentru sugari și copiii mici este extrem de importantă realizarea unui ambient ferit de căldură, umiditate excesivă şi curenţi de aer. Totodată, e bine ca sistemul de alimentaţie să nu fie modificat în această perioadă.

Hidratarea

Hidratarea este la fel de importantă ca și protecția de razele nocive ale soarelui. Deshidratarea este un risc foarte mare pentru sănătatea copilului. Cele mai frecvente semne de deshidratare la bebeluși și copii mici sunt: stare letargică, apatică, buze uscate și crăpate, piele uscată, o iritabilitate, plâns, udarea unui număr mic de scutece, temperatură, vărsături.
Dacă alăptaţi la sân bebelușul, nu este nevoie de suplimentarea lichidelor, pentru că laptele matern asigură hidratarea necesară. Este posibil să măriţi numărul de alaptări zilnice, tocmai din cauza nevoii copilului de a consuma mai multe lichide. Dacă hrăniţi bebelușul cu lapte praf sau combinat cu alăptarea la sân, este nevoie de a suplimenta cu apă. 

Îmbrăcăminte adecvată

Îmbrăcați copilul în aceleași haine în care și dumneavoastră v-ați simți bine. Bebeluşul trebuie să fie îmbrăcat lejer, cu hăinuțe din materiale textile comode. El nu trebuie scos din casă decât în afara perioadelor caniculare din zi, și obligatoriu cu o şepcuţă pe cap.

Cremele de protecție

De obicei ne gândim la cremele de protecție solară când facem bagajele și ne pregătim de mare. Însă, nici acasă nu trebuie să uităm să ne dăm cu crema de protecție solară înainte să plecăm afară. Este același soare și la mare, și acasă și, din păcate, chiar arde. Dacă sunteți obligați să ieșiți cu bebelușul din casă, asigurați-vă că e umbră în cărucior. Folosiți o umbreluță sau acoperiți landourile cu un voal foarte subțire. Acoperiți corpul bebelușului cu hăinuțe subţiri de bumbac și protejați-i ochii și fața cu o șepcuță. Folosiți neapărat o cremă protectoare cu factor de protecție de minimum 50. 

Nu lăsăţi copiii singuri în maşină!

În perioada caniculei, copiii nu trebuie lăsăți singuri în mașini. În soare, autoturismele se încing foarte repede și se pot produce tragedii. Medicii avertizează că, dacă temperatura exterioară este de 26 de grade Celsius, în mașină, după 20 de minute pot fi 43 de grade, iar după 40 de minute – 48 de grade. După 60 de minute, temperatura din mașină poate ajunge la 51 de grade.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS