12.9 C
Craiova
vineri, 8 noiembrie, 2024
Știri de ultima orăActualitateClaudia Măciucă, psiholog: „Dependenţa de electronice este similară dependenţei de orice tip de drog“

Claudia Măciucă, psiholog: „Dependenţa de electronice este similară dependenţei de orice tip de drog“

Dependenţă, agresivitate, obezitate. Sunt doar câteva dintre riscurile la care se supun copiii care utilizează timp îndelungat tabletele sau telefoanele mobile. Grav este că aceste aparate sunt puse în mâinile copiilor chiar de părinţii lor. Psihologul Claudia Măciucă spune că dependenţa de electronice este similară dependenţei de orice tip de drog. Aflaţi din articol cum îi putem ajuta pe copii să se vindece şi care sunt paşii care trebuie urmaţi.

Jocurile în aer liber au fost date uitării de către cei mici. Mulţi dintre ei le-au înlocuit cu telefoane de ultimă generaţie sau tablete. A devenit deja o obişnuinţă printre copii să deţină aceste aparate de la vârste din ce în ce mai fragede. Psihologii atrag însă atenţia că efectele folosirii îndelungate a telefonului asupra dezvoltării copilului trebuie luate în seamă.

„Din păcate, perioada la care punem în mâna unui copil un telefon sau o tabletă a scăzut foarte mult. Vedem foarte des copii de doi ani care sunt lăsaţi în faţa unei tablete, în timp ce părinţii desfăşoară diverse activităţi. Acest lucru este extrem de nociv, mai ales dacă ne raportăm la vârsta de doi-trei ani a copilului.

Aceasta este perioada în care se dezvoltă limbajul, verbalizarea. În momentul în care cu un copil nu se vorbeşte ca să se stimuleze aria din creier responsabilă de dezvoltarea vorbirii, copilul respectiv îşi inhibă aria limbajului. Părintele constată, în mod surprinzător, la vârsta de patru ani, că respectivul copil nu vorbeşte sau că foloseşte un limbaj monosilabic şi nu înţelege de ce. Începe să caute specialişti, să ceară ajutorul unui logoped, fără să vadă că, de fapt, greşeala esenţială s-a produs la vârsta la care copilul trebuia să înveţe să îşi dezvolte limbajul“, a spus Claudia Măciucă, psiholog, şef Serviciu Evaluare Complexă a Copilului, în cadrul Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Dolj (DGASPC) Dolj.

„Copiii ajung să se închidă în ei la vârste foarte mici“

Aria gândirii şi aria limbajului se dezvoltă împreună. În cazul în care gândirea copilului se dezvoltă mai repede decât limbajul lui, apar tulburările de vorbire, care pot să influenţeze dramatic evoluţia ulterioară a acestuia. Din acest motiv, copilul mic nu trebuie lăsat mult timp cu telefonul sau cu tableta.

„Faptul că petrec mult timp în faţa monitorului telefonului le afectează vederea. S-a demonstrat că există modificări în chimismul proceselor cerebrale şi, la un moment dat, nu mai ştii cum să te comporţi în lumea reală. Cel mai mai mare rău pe care îl poate face folosirea îndelungată a tabletei sau a telefonului este blocarea acestui proces de socializare şi de comunicare. Copiii ajung să se închidă în ei la vârste foarte mici, iar lipsa comunicării şi a relaţionării îi face introvertiţi. Jocurile copilăriei, în urmă cu ceva ani, presupuneau relaţionare directă, dezvoltau competitivitatea, iar copiii erau învăţaţi să gestioneze succesul şi eşecul. Acum, aceste lucruri nu se mai întâmplă“, a adăugat Claudia Măciucă. 

Este extrem de important şi ce vede copilul în mediul online. Dacă vede foarte multă agresivitate, acesta poate să se manifeste, la rândul lui, extrem de agresiv. „Perioada patru-cinci ani este, de asemenea, extrem de sensibilă pentru că atunci se dezvoltă creativitatea copilului. Tot atunci, ei îşi creează un prieten imaginar, cu care stau de vorbă. Părinţii trebuie să gestioneze foarte bine această perioadă pentru că acest prieten imaginar poate deveni, la un moment dat, un prieten real într-o persoană pe care o poate întâlni în online“, atrage atenţia Claudia Măciucă.

Cum scăpăm de dependenţa de telefon

Telefonul mobil creează dependenţă. Este şi motivul pentru care copilul poate deveni agresiv atunci când i se limitează accesul la acest dispozitiv. „Unui părinte care îşi lasă de la doi ani copilul cu tableta în mână îi este imposibil să i-o mai ia la şase ani pentru că deja s-a creat o dependenţă. Dependenţa de electronice este similară dependenţei de oricare tip de drog. Este o formă de dependenţă, şi felul în care scapi de o dependenţă urmează aceiaşi paşi. (…) A-l priva total face mai mult rău decât bine. Este exact aceeaşi stare de sevraj care se declanşează atunci când eşti privat de orice drog. Ce va face un copil poate fi dramatic. De comun acord, părinţii trebuie să înceapă să reducă timpul petrecut pe telefon şi să îl transforme în altceva: o plimbare, jocuri“, spune Claudia Măciucă.

Părintele trebuie să înveţe copilul să pună telefonul deoparte

Părinţii trebuie să le explice copiilor de ce nu îi lasă să folosească telefonul. „Sunt foarte multe studii care arată modificările ce se produc în creier, modificările la nivelul vederii, afectarea echilibrului. Copiii care stau mult pe telefon sunt în permanenţă obosiţi, încercănaţi, se culcă la ore extrem de târzii, mănâncă necontrolat, devin obezi.

În momentul în care copilul vede direct aceste efecte, există o mare şansă să le şi înţeleagă şi să pună telefonul deoparte. Părintele trebuie să înveţe copilul să pună telefonul deoparte“, recomandă Claudia Măciucă.

Copilul trebuie să simtă că este controlat, dar controlul trebuie să îmbrace mai mult haina cooperării cu părinţii. Este extrem de important ca părinţii să conştientizeze faptul că un copil care se dezvoltă frumos în primii ani de viaţă va deveni un adult care se va adapta oricărei situaţii. Jocurile şi interacţiunea cu alţi copii dezvoltă mecanisme de comportament şi comunicare care nu pot fi regăsite în mediul online.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS