0.6 C
Craiova
luni, 23 decembrie, 2024
Știri de ultima orăActualitateÎn Dolj, prezenţă mare la definitivat

În Dolj, prezenţă mare la definitivat

Cadrele didactice care vor să dobândească dreptul de practică în învăţământul preuniversitar au susţinut ieri proba scrisă a a examenului de definitivat. În judeţul Dolj, 90% dintre candidaţii prezenţi au predat lucrările şi aşteaptă să vadă dacă vor promova această sesiune.

În judeţul Dolj, pentru susţinerea examenului naţional de definitivat în învăţământ s-au înscris iniţial 192 de candidaţi, dintre care au fost validaţi pentru a participa la examen 188 de cadre didactice, care au susţinut examen la 36 de discipline. Profesorii au dat examenul la Colegiul Naţional „Fraţii Buzeşti“ din Craiova.

„Cei mai mulţi înscriși au fost la învățământ preșcolar – 55 de candidați, la învățământ primar – 28 de candidați, la educație fizică și sport – 16 candidați, la limba și literatura engleză – 10 candidați“, se arată în comunicatul Inspectoratului Şcolar Judeţean Dolj.

Unii dintre candidaţi susţin de ani buni definitivatul şi nu reuşesc să îl promoveze. Conform metodologiei, un cadru didactic are la dispoziţie trei sesiuni gratuite pentru a promova definitivatul. În cazul în care, pe parcursul probei, renunţă la examen, candidatul nu primeşte notă şi sesiunea nu este luată în calcul.

Această metodă a fost pusă în practică de o parte din profesori. „În urma finalizării probei scrise a examenului naţional de definitivat, am centralizat următoarele date: 5 candidați au fost absenți, 20 de candidați s-au retras“, se mai arată în comunicatul Inspectoratului Şcolar Judeţean Dolj.

Candidaţii au spus că au fost dificile subiectele de metodică

Cei care au părăsit sala de examen mai devreme au spus că şi anul acesta cele mai dificile subiecte au fost la metodică. „Subiectele au fost atât din specialitate, cât şi din metodică. Ultima parte, adică metodica, mereu este cea mai dificilă. Eu predau o disciplină care este şi la gimnaziu, şi la liceu, iar subiectele de metodică impun să ştiu pe din afară programele şcolare, să ştiu acele obiective specifice. Nu se face aşa ceva în facultate“, a spus unul dintre candidaţi.

Au fost şi cadre didactice pentru care subiectele nu au fost foarte dificile. „Am susţinut examenul pentru definitivat pentru educatoare. Am un an vechime la catedră. Este prima dată când susţin definitivatul, dar nu mi s-au părut dificile subiectele. Nu au fost cerinţe care să ne încurce. Într-adevăr, a fost obositor, pentru că am stat în sală patru ore concentrată să rezolv cerinţele“, a spus o altă candidată.

Au fost şi candidaţi care au spus că, deşi subiectele li s-au părut uşoare şi în anii anteriori, nu au promovat. „Este al doilea an în care susţin examenul de definitivat. Şi anul trecut mi s-a părut uşor, dar după corectură nu am primit nota la care mă aşteptam“, a spus alt cadru didactic.

Primele rezultate la definitivat se vor afişa pe 31 iulie


Pentru promovarea examenului național de definitivat, candidații trec prin mai multe evaluări. Conform metodologiei, aceștia susțin două inspecții școlare, câte una pe fiecare semestru, și apoi li se evaluează portofoliul. Ultima etapă o reprezintă proba scrisă, pentru care trebuie să îndeplinească mai multe condiții. În primul rând se impune efectuarea unui stagiu de predare în specialitate de cel puţin un an. Candidatul trebuie să aibă calificativul pentru anul şcolar în curs „bine“ sau „foarte bine“. În plus, media aritmetică a notelor obținute la cele două inspecții la clasă și la evaluarea portofoliului profesional să fie minimum 8, iar la fiecare probă să obțină cel puțin 7.


Primele rezultate vor fi afişate pe 31 iulie în centrele de examen şi pe definitivat.edu.ro. Contestaţiile se depun la centrele de examen, conform calendarului aprobat, în zilele de 31 iulie, după afişarea rezultatelor, şi 1 august, până la ora 14.00. Rezultatele finale se afişează în centrele de examen pe 5 august 2019.
Cadrele didactice promovate dobândesc dreptul de practică în învăţământul preuniversitar, acesta fiind, de altfel, şi obiectivul acestui examen naţional.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS