Două blocuri din Craiova, aflate pe lista neagră a datornicilor, stau de o săptămână fără apă rece. Furnizorul de apă şi canal al oraşului, Compania de Apă Oltenia, a decis să sisteze, pe rând, apa mai multor asociaţii de proprietari cu mari debite.
Este vorba de Asociaţia de proprietari C2 Putnei, care are o restanţă la CAO în valoare de peste 1.183.000 de lei. Aceasta nu reuşeşte să plătească nici măcar 10% din valoarea debitului.
Prin urmare, locatarii, câteva sute, sunt nevoiţi fie să-şi cumpere apă îmbuteliată, fie să caute cea mai apropiată sursă de apă.
Întrebarea locatarului este îndreptăţită din moment ce acesta îşi plăteşte lunar întreţinerea. La rândul lui, furnizorul este şi el îndreptăţit să nu mai ofere rău-platnicilor servicii de apă şi canal. Într-o astfel de situaţie ce fac proprietarii care îşi plătesc întreţinerea la zi? În faţa blocului, locatarii se lansează în tot felul de discuții, își pun întrebări, dar când vine vorba de datorii, unii se retrag subit. O femeie coboară dintr-un taxi „înarmată“ cu două sticle de apă de cinci litri. Un bărbat cu un copil în braţe se întreabă:
O locatară iese cu ligheanul cu rufe. „Bine că măcar avem apă caldă. În ziua de azi să stai fără apă la robinet!“, stigă femeia.
Administratorii au furat, locatarii n-au plătit
Căutăm mai multe lămuriri la preşedintele asociaţiei, Ion Cristache. Îl găsim în grădina unui bloc, împreună cu alţi locatari. Bărbatul încearcă să explice situaţia celor două blocuri, dar nu are în acest moment o soluție, fiindcă nu poate să recupereze debitele.
Unele dintre ele sunt prescrise, fiindcă pe restanţieri nu i-a dat nimeni în judecată, iar de la foştii administratori sumele delapidate sunt greu de recuperat. Se hazardează în declaraţii, spunând că cei de la CAO vor da drumul la apă în blocurile C2 şi C5, zilele următoare. În cele din urmă spune că, de fapt, vor fi primiţi în audienţă de către directorul CAO şi viceprimarul Craiovei
O asociaţie cu datorii istorice
Juristul care reprezintă în prezent asociaţia este de părere că vechile datorii sunt greu de plătit. Multe din aceste restanţe sunt sume delapidate de foştii angajaţi ai asociaţiei. Singura şansă ca locatarii să beneficieze de apă la robinet ar fi plata în mai multe tranşe a datoriilor, aşa cum le cere şi CAO.
CAO le cere 10% din datorie
Operatorul de apă şi canal cere asociaţiilor cu mari datorii să plătească măcar 10% din restanţe. În acest fel, locatarii ar putea beneficia de apă rece la robinet, fie că sunt buni sau rău-platnici.
Următoarea asociaţie pe lista celor cărora li se va sista apa potabilă este Asociaţia Blocul 304 din Valea Roşie cu o datorie de 98.000 de lei.