4 C
Craiova
marți, 26 noiembrie, 2024
Știri de ultima orăActualitateNereguli depistate la CEO de Corpul de Control al premierului

Nereguli depistate la CEO de Corpul de Control al premierului

Corpul de Control al premierului Viorica Dăncilă a efectuat în acest an verificări la Complexul Energetic Oltenia(CEO). Raportul de Control are 131 de pagini și a fost făcut public. Inspectorii de control au depistat o serie de nereguli în ceea ce privește actul de management la nivelul Complexului Energetic Oltenia.

În prima parte a Raportului se vorbește despre selectarea președintelui Directoratului CEO, Sorinel Boza. Conform inspectorilor, Sorin Boza a fost selectat pe postul de membru în Directorat, fără respectarea legislației, având în vedere faptul că nu s-a aflat pe lista scurtă a comisiei de selecție. Cu toate acestea, fără să se țină cont de neîndeplinirea condiției obligatorii de selecție și fără ca Sorinel-Gheorghe Boza să fie inclus pe lista scurtă cu propuneri pentru ocuparea poziției de membru al Directoratului, membrii Consiliului de Supraveghere de atunci au aprobat numirea acestuia în funcție pe o perioadă de 4 ani, cu nerespectarea OUG 114/2011.

Prin hotărâre a Consiliului din 25 noiembrie 2016, Boza a fost desemnat în calitate de președinte al Directoratului CEO începând cu data de 21 decembrie 2016.

Salarizare dublă pentru inspectorii sociali

Un alt capitol al Raportului de Control se referă la angajarea a șase lideri de sindicat pe posturi de inspectori de protecție socială. Trei dintre aceștia, Eugen Iovan, Adrian Marciuc și Constantin Mitrescu, ar fi fost și angajați ai organizațiilor sindicale. Astfel, contractul de muncă de la CEO ar fi trebuit suspendat, potrivit Raportului de Control. Inspectorii sociali au avut în 2018 lefuri mai mari decât colegii din producție și chiar la nivelul unor directori, respectiv între 7.000 și 12.000 de lei. În Raportul Corpului de Control se menționează despre existența unui veritabil „Cartel” compus din 20 de prestatori de servicii în domeniul transportului de persoane și marfă care și-au împărțit contractele la CEO prin impunerea unui anumit preț. Este de amintit că în multe situații au fost încheiate contracte prin negociere fără invitație prealabilă la o procedură concurențială. Și contractele cu paza au fost încheiate fără procedură concurențială.

Au consumat mai multe gaze naturale

Alte licitații au fost organizate cu întârziere, iar unele contracte au fost majorate nelegal, se mai spune în Raport. Inspectorii de control au depistat neregili și în privința constituirii stocurilor de cărbune pentru rezerva de iarnă. În ultimii doi ani acestea ar fi fost mai mici decât cele stabilite în Hotărârea de Guvern privind stocurile de siguranță. Mai mult decât atât, ar fi fost raportate la Ministerul Energiei inclusiv cantitățile de cărbune din rezerva de stat, care nu este proprietatea Complexului Energetic Oltenia.

Documentul mai amintește și faptul că producția de cărbune a scăzut, iar lignitul a fost de proastă calitate. Acest lucru a generat o creștere a consumului de gaze naturale și de păcură. Complexul Energetic Oltenia nu ar fi realizat investițiile în minerit și nici programele de exproprieri pentru care au fost întocmite în mod defectuos documentațiile. Probleme au fost și cu stocurile de cărbune de la Termocentrala Rovinari, unde a fost depistată o diferență în minus între cantitatea din depozit și cea din acte.

Dezechilibre de 109 milioane de lei

Raportul Corpului de Control al premierului a mai stabilit că OPCOM a calculat că în perioada 2017 – 2018 Complexul Energetic Oltenia a realizat dezechilibre în cuantum de 109 milioane de lei. Cauzele dezechilibrelor au fost avariile, pornirile și opririle repetate ale grupurilor energetice. În ceea ce privește achiziția certificatelor de CO2, șefii companiei nu au cumpărat când prețul era scăzut și ar fi achiziționat mai târziu, la un preț dublu. Raportul Corpului de Control al premierului va fi analizat în ședința de joi a Consiliului de Supraveghere al CEO. Acesta se va reuni la București. Raportul de Control a fost transmis mai multor instituții, dar și unității de Parchet competente. Se vehiculează că Raportul de Control vas ta la baza revocării din funcție a membrilor Directoratului CEO.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS