Procurorii DNA din Craiova au anunţat, joi, trimiterea în judecată a unui cetăţean italian, acuzat că a obţinut fără drept peste 8,5 milioane de lei din Fondul European de Garantare Agricolă. Alt cetăţean italian, cu care primul a făcut afaceri nu tocmai „curate“, şi-a recunoscut faptele în faţa anchetatorilor.
Procurorii Direcției Naționale Anticorupție susţin că italianul Giuseppe Fedele, administratorul SC Dandui Violeta SRL, a păgubit APIA cu peste 8,5 milioane de lei.
„În anul 2011, în contextul derulării unui proiect finanțat din fonduri nerambursabile (în domeniul viței-de-vie), inculpatul Fedele Giuseppe, în calitatea menționată mai sus, a folosit cu rea-credință în relația cu Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) mai multe documente justificative în care erau consemnate date false. Documentele atestau operațiuni comerciale fictive derulate între SC Dandui Violeta SRL și alte firme, printre care și una administrată de cetățeanul italian Lucaccioni Paolo. În realitate, lucrările respective privind „înființarea unei plantații viticole pe o suprafață de 147,14 ha situată în localitatea Vlădaia, județul Mehedinți“ au fost executate de alte societăți comerciale sau de persoane fizice“, au explicat anchetatorii.
Prin aceste demersuri, SC Dandui Violeta SRL ar fi obținut suma totală de 8.616.857 lei de la Fondul European de Garantare Agricolă. La cursul leu-euro din 2011(4,3 lei), ar fi peste două milioane de euro. Cu această sumă s-a constituit APIA parte civilă în dosarul penal.
De la fraudarea APIA, la evaziune fiscală
Procurorii anticorupţie mai spun că, un an mai târziu, acelaşi cetăţean italian a cerut rambursarea de TVA în baza unor operaţiuni fictive.
„În cursul anului 2012, inculpatul Fedele Giuseppe a depus la organele fiscale un document prin care a încercat să solicite decontarea taxei pe valoare adăugată (1.254.904 lei), pentru luna februarie 2012, aferentă unei facturi emise de societatea reprezentată de Lucaccioni Paolo.
Solicitarea de rambursare a TVA, aferentă facturii respective, a fost formulată fără temei întrucât avea la bază înregistrarea și evidențierea în contabilitate a unor cheltuieli și operațiuni fictive“, au mai explicat procurorii DNA.
Aceştia din urmă mai spun că au dispus punerea sub sechestru a mai multor bunuri care aparţin celor doi inculpaţi.
În acest dosar, atât Fedele Giuseppe, cât şi SC Dandui Violeta SRL sunt acuzaţi de folosirea de documente false pentru obținerea pe nedrept de fonduri UE, tentativă la stabilirea cu rea-credință a taxelor sau contribuțiilor şi evaziune fiscală.
Şi-a recunoscut faptele
Lucaccioni Paolo, celălalt cetăţean italian, şi-a recunoscut faptele şi a solicitat încheierea unui acord de recunoaștere a vinovăției.
„La data de 27 iunie 2019, în prezența avocatului, inculpatul Lucaccioni Paolo a declarat expres că recunoaște comiterea faptelor reținute în sarcina sa. Acceptă încadrarea juridică pentru care a fost pusă în mișcare acțiunea penală și este de acord cu felul și cuantumul pedepsei rezultante: doi ani și zece luni închisoare cu suspendarea executării pedepsei sub supraveghere pe durata unui termen de supraveghere de trei ani“, au mai susţinut anchetatorii.
Pe lângă pedeapsa cu suspendare, italianul a acceptat şi interzicerea unor drepturi.
Dosarul penal şi acordul de recunoaștere a vinovăției au fost trimise Tribunalului Mehedinți.