-1.1 C
Craiova
luni, 23 decembrie, 2024
Știri de ultima orăActualitateMedicii de familie din Dolj au ajuns la limita suportabilității

Medicii de familie din Dolj au ajuns la limita suportabilității

Criza fără precedent a Platformei Informatice a Asigurărilor de Sănătate (PIAS) a paralizat activitatea medicilor de familie din întreaga ţară.

La mai bine o lună de când cardul de sănătate nu funcționează, reprezentanţii CAS spun că lucrează la remeidierea disfuncționalităților apărute în sistem.

„În prezent, mare parte a acestor probleme a fost remediată, urmând să fie identificate toate cauzele care au dus la blocarea sistemului, astfel încât să poată fi evitate în viitor problemele de funcționare ale PIAS. Începând din data de 1 august 2019, echipa mixtă monitorizează funcționarea sistemului și intervine pentru rezolvarea punctuală a problemelor depistate.

Până când specialiștii nu vor rezolva integral problemele sistemului informatic, pentru a evita situațiile în care furnizorii de servicii medicale se află în imposibilitate de a transmite serviciile medicale efectuate pentru a fi validate și plătite, nu va fi declarată încetarea stării de indisponibilitate și vor rămâne în vigoare derogările la termenele de raportare a serviciilor medicale“, se arăta joi, într-un comunicat de presă al CAS, instituția care răspunde de funcționarea sistemului.

Azi, aceştia au revenit cu altă completare: „Funcționarea Platformei Informatice a Asigurărilor de Sănătate (PIAS) va fi întreruptă programat începând cu data de 2.08.2019, orele 23.00, până în data de 3.08.2019, orele 7.00, pentru efectuarea de verificări tehnice“.

„Cei sacrificaţi suntem noi, personalul medical“

În Dolj sunt 406 medici de familie a căror activitate este afectată de sincopele din sistem. Carmen Adriana Dogaru, preşedinta Societăţii Naţionale de Medicină a Familiei – filiala Dolj, spune că medicii se trezesc noaptea pentru a valida documentele de peste zi şi fac eforturi mari să nu fie afectaţi pacienţii. „Sunt 406 medici de familie în judeţul Dolj.

Am încercat să nu fie afectaţi pacienţii, motiv pentru care ne-am cumpărat nişte programe la care plătim licenţă şi mentenanţă lunară şi care ne ajută, în sensul că reţin anumite date. În momentul în care se prinde conexiunea cu SIUI-ul, acestea se transmit către program. Problema este că noi mai facem o tură suplimentară ca să putem să ne validăm serviciile. De obicei, stăm noaptea şi le transmitem către CAS, ceea ce nu este normal. Cei sacrificaţi suntem noi, personalul medical. Noi nu avem decât un termen de trei zile să transmitem informaţii la Casa Naţională şi din acest motiv trebuie să stăm noaptea“, a spus medicul.

„Nu putem exista fără plată“

O altă problemă cu care se confruntă medicii din cauza crizei din sistem este raportarea serviciilor efectuate. Dacă acestea nu sunt raportate, nu pot fi nici facturate. „Acum trebuie să facem raportările pentru toată activitatea din luna iulie. Se întâmplă însă ca, chiar dacă reuşim, Casa să nu poată să facă deconturile ca să spună ce sumă facturăm. Am încercat o negociere la nivel naţional, ca să ne dea totuşi o medie a ultimelor trei facturi, pentru că nu putem exista fără plată. Noi suntem segmentul care nu avem cum să ne acoperim cheltuielile decât cu banii de la Casa de Asigurări.

Nu facem alte servicii decât ce este în contract cu Casa“, a adăugat preşedinta Societăţii Naţionale de Medicină a Familiei – filiala Dolj.

„Trebuie făcut ceva ca acest sistem să meargă!“

Probleme apar şi în cazul persoanelor asigurate cărora nu le-a fost emis cardul de sănătate, deşi ar trebui să beneficieze de el.

„În cazul acestora, noi putem acorda serviciul medical, dar numai dacă reuşim să scoatem de la CAS o hârtie în ziua respectivă în care să vină mesajul că pacientul nu are card emis.

Această hârtie ne rămâne ca dovadă, dar este imposibil de scos pentru că nu merge sistemul informatic şi automat nu putem să acordăm serviciul pentru că, în lipsa hârtiei, trebuie să plătesc tot. Am copii care au făcut 18 ani şi acum au 21 de ani şi nu au primit cardul. Trebuie făcut ceva ca acest sistem să meargă pentru că nu e vorba de un cabinet sau că nu ştim noi să îl folosim“, atrage atenţia Carmen Adriana Dogaru.

Sistemul Cardului Naţional de Asigurări Sociale de Sănătate (CEAS) a costat peste 87,6 milioane de lei fără TVA.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS