Schimbarea la Față a Domnului este prăznuită pe 6 august. În această zi, Mântuitorul a luat pe Ioan, Petru și Iacob și au urcat pe Muntele Tabor. Acolo, pe când se ruga, Domnul S-a schimbat la Față. Chipul radia, lumina că soarele, iar hainele I s-au făcut albe că zăpadă. Au apărut și cei doi mari Proroci: Moise și Ilie, iar dintr-un nor s-a auzit: Acesta este Fiul Meu Cel iubit, întru Care am binevoit; pe Acesta să-L ascultați (Matei 17, 5). Mântuitorul le descoperă Apostolilor slavă Să, pregătindu-i pentru Patimă cea de bunăvoie.
Ce se face în această zi
De Schimbarea la Față a Domnului se culeg și ultimele plante de leac: „Părul Maicii Domnului”, „Palmă Maicii Domnului”, „Rugul santamaresc”, busuiocul etc. În această zi se duc struguri la biserică, pentru a fi sfințiți. Boabele de struguri sfințite erau numite „colivă de struguri”. Astfel, pe 6 august, la finalul slujbei, după rânduiala prevăzută în cărțile de cult, preotul binecuvântează strugurii aduși de către credincioși rostind o rugăciune specială. Începând cu această zi, oamenii puteau consuma struguri. La gustarea primei boabe de strugure se rostea: „Boabă nouă în gură veche”. Există credința că cei care mâncau struguri înainte de 6 august își afuriseau mațele, potrivit creştin ortodox.ro.
În credința populară, 6 august înseamnă începutul toamnei. Există și credința că începând cu această zi nu mai este bine să te mai scalzi în apele de rău.
Să fim împăcaţi cu semenii
Sărbătoarea „Schimbarea la Față a Domnului” aduce și o transformare în natură: păsările migratoare se pregătesc să plece, iar insectele și târâtoarele își caută adăpost în pământ, pentru perioada rece.
Foarte important este ca în această zi oamenii să fie împăcaţi cu ei înşişi şi cu semenii.
Dacă în Ziua Schimbării la Față vremea este însorită, toamna va fi una roditoare și îmbelșugată. În schimb, dacă plouă, toamna va fi una mohorâtă.
În unele părți (Biserica rusă) în această zi se face în biserici și la cimitire pomenirea generală a morților și mai ales a eroilor morți pentru apărarea țării.