Vladimir
Putin a cerut luni Statelor Unite demararea unui „dialog serios” asupra
securității pentru a „evita haosul”, după desființarea, în 2 august, a
tratatului de dezarmare nucleară INF semnat între Moscova și Washington,
scrie AFP.
„Pentru a evita un haos unde nu există nicio
regulă, limită sau lege, trebuie să reflectăm încă o dată la toate
consecințele periculoase posibile și pentru a demara un dialog serios,
fără ambiguități”, a afirmat Putin, într-o declarație publicată de
Kremlin.
Acesta a adăugat că „Rusia va fi nevoită să pună la punct rachete similare” cu cele ale Statelor Unite, ordonând ministerelor Apărării și Afacerilor externe, dar și serviciilor de informații, să urmărească „atent” inițiativele Washingtonului în materie.
Vladimir Putin a susținut încă o dată că acțiunile Moscovei vor avea „exclusiv un caracter de reciprocitate”.
Statele Unite și Rusia au anunțat vineri, aproape concomitent, retragerea din tratatul de dezarmare nucleară INF, fiecare parte acuzând-o pe cealaltă.
Anunțul nu a constituit o surpriză: după șase luni de dialog al surzilor și acuzații reciproce, cele două superputeri nucleare au lăsat să expire vineri ultimatumul lansat de administrația Donald Trump în februarie.
Această suspendare din februarie a deschis o perioadă de tranziție de șase luni care se încheie vineri cu moartea acestui tratat.
Tratatul INF, care interzicea folosirea unei serii întregi de rachete cu capacități nucleare cu rază medie de acțiune (500 – 5.500 km), a permis eliminarea rachetelor rusești SS20 și americane Pershing amplasate în Europa.
În discuție sunt rachetele rusești 9M729, care reprezintă, potrivit șefului diplomației americane, o „amenințare directă” pentru americani și aliații lor, deși Rusia susține că au o rază maximă de acțiune de 480 km.
Sfârșitul tratatului INF riscă să deschidă o nouă cursă a înarmărilor.
În
prezent, rămâne în vigoare un singur acord bilateral nuclear între
Moscova și Washington: Tratatul START, care menține arsenalele nucleare
ale celor două țări sub nivelele din perioada Războiului Rece.
Moartea tratatului INF permite însă Pentagonului să-și modernizeze arsenalul pentru a contra avansul Chinei, care încearcă să-și afirme supremația militară în Asia.