0.3 C
Craiova
luni, 23 decembrie, 2024
Știri de ultima orăActualitateDemolarea ilegală a fostului Liceu Sanitar, pe masa procurorilor

Demolarea ilegală a fostului Liceu Sanitar, pe masa procurorilor



Investitorul imobiliar care a demolat clădirea fostului Liceu Sanitar din Craiova fără autorizaţie s-a ales cu plângere penală la Parchet şi cu sistarea lucrărilor. Autorităţile locale susţin că de această dată vor pune piciorul în prag şi nu vor mai tolera demolările haotice din Craiova.

SC DRAMAD CONS SRL, reprezentată de Bogdan Mădălin, deţinătorul imobilului de pe strada Împăratul Traian nr. 39 şi beneficiarul lucrărilor care se desfăşoară aici, nu are voie să continue demolările. În plus, va răspunde penal în faţa procurorilor şi va plăti o amendă maximă de 100.000 lei (făra posibilitatea de a achita la jumătate).

„Primăria Craiova nu va mai închide ochii la astfel de ilegalităţi. Administraţia locală craioveană a depus, conform art. 24 lit a)/Legea 50/1991, plângere penală la Parchetul de pe lângă Judecătoria Craiova, a înştiinţat Inspectoratul de Stat în Construcții și Direcția Județeană de Cultura Dolj.
Societatea, prin reprezentantul ei legal, va fi obligată să refacă faţadele demolate. Trebuie amintit că beneficiarul a fost amendat de Poliţia Locală, Disciplina în Construcţii, cu suma de 100.000 lei, iar lucrările au fost sistate. „Proprietarul nu va primi autorizaţie de construire dacă nu se conformează să refacă faţadele demolate”, a precizat Lucian Prejbeanu, consilierul de imagine al primarului Craiovei.

Clădirile fostului Liceu Sanitar au fost rase- foto cititor GdS.



Primăria, pusă în faţa demolării ilegale

Reamintim că actualul proprietar al clădirilor care au aparţinut Liceului Sanitar a început demolarea construcţiilor anexe în urmă cu aproximativ o lună. Acesta avea autorizaţie de desfiinţarea a corpurilor C2 până la C7, cu excepţia construcţiei principale. Imobilul care a adăpostit şcoala sanitară, în perioada comunistă, trebuie să rămână în picioare fiindcă va fi introdus pe lista monumentelor istorice.


Lucru de care proprietarul nu a ţinut cont şi sâmbătă, 3.08.2019, a pus la pământ mare parte din imobilul principal. Autorităţilor locale le-a luat ore bune ca să află de ilegalitatea produsă pe strada Împăratul Traian, nr. 39 şi să ia măsuri împotriva celor care au efectuat ilegal demolările.


„Primăria Municipiului Craiova consideră inacceptabilă situația de la fostul Liceu Sanitar “Charles Laugier“ și va apela la toate pârghiile legale pentru ca toți cei care se fac vinovați să suporte consecințele legii. În fapt, proprietarul clădirilor și al terenului de pe strada Împăratul Traian nr. 39 a depus actele pentru solicitarea unui certificat de urbanism pentru demolarea tuturor clădirilor de la acea adresă. I s-a eliberat certificatul de urbanism prin care i se solicita inclusiv un aviz de la Ministerul Culturii. Având în vedere că pentru corpul C1 (clădirea principală) nu a obținut acest aviz, a depus actele solicitate prin certificatul de urbanism pentru demolarea celorlalte corpuri de clădiri (anexe fără valoare istorică).

A obținut această autorizație și a început lucrările. Între timp, Ministerul Culturii a început demersurile pentru clasarea clădirii ca monument istoric, demersuri ce implică faptul că respectiva clădire este tratată ca și monument istoric până la decizia finală (ce poate fi favorabilă sau nu solicitării). Poliția Locală a Municipiului Craiova a comunicat proprietarului acest lucru, menționându-se faptul că îi este interzisă demolarea, conform legilor în vigoare.
Ceea ce s-a întâmplat însă a fost un dispreț total al reglementărilor legale în vigoare: ascunzându-se în spatele acestor lucrări efectuate legal pentru care exista o autorizație, au demolat ilegal și corpul principal al fostului Liceu Sanitar“, se arată într-un comunicat transmis de Primăria Craiova.

Autorităţile locale au apărut după ce clădirea fostului liceu a fost demolată


În plus, proprietarul imobilelor, precum și constructorul au fost sancționați conform art. 26 alin. 1 lit a) raportat la art. 28 și următoarele din Legea 50/1991 privind autorizarea executării lucrărilor de construcții.

În baza acestor articole s-a dispus sancționarea cu amenda maximă de 100.000 lei (făra posibilitatea de a achita la jumătate) pentru proprietar și 50.000 lei pentru constructorul care a demolat efectiv clădirea, și ca măsuri complementare sistarea lucrărilor și intrarea în legalitate, prin obținerea autorizației de desființare sau de refacere a imobilului cu termen de 30 de zile.

Măsurile au intrat în vigoare la data comunicării procesului-verbal, adica 4 august, ora 12.00, au mai transmis autorităţile.

O demolare cu cântec



Întrebat despre cele întâmplate la fostul Liceu Sanitar, inginerul de proiect, Andrei Dragotă, spune că nu are nici o legătură cu faptele şi nu ştie ce au făcut proprietarul şi constructorul.


„Nu ştiu ce s-a mai întâmplat între timp, eu sunt doar proiectantul. Este o altă firmă care se ocupă de demolări, de construcţiile ulterioare“, a afirmat Andrei Dragotă.


La rândul lui, reprezentantul firmei care s-a ocupat de demolările celorlalte corpuri de clădire susţine că nu firma lui este implicată în demolarea ilegală a corpului principal al clădirii fostului Liceu Sanitar.


„Nu noi am demolat acel corp de clădire. Noi am efectuat demolările pentru care exista autorizaţie de demolare cu excepţia C1. Noi am avut doar contract pentru demolarea corpurilor anexe, mai departe, de demolarea construcţiei de la stradă, s-a ocupat o altă firmă“, a precizat reprezentantul SC L&M AGREGAT SRL.


Utilajele care au efectuat demolarea clădirii principale aparţin societăţii SC Cassas SRL. Aceasta, din câte susţine reprezentantul legal, ar fi închiriat doar utilajele necesare demolării, dar nu a ştiut dacă există autorizaţie de demolare sau nu.


„Eu închiriez utilaje. Nu cunosc dacă această societate avea autorizaţie de demolare. Dacă mă întrebaţi dacă există un contract de demolare între mine şi cineva, vă spun că nu există. Eu închiriez doar utilajul. Nu am nici o informaţie că aş fi fost amendat, de ce să-mi dea mie amendă dacă eu îi închiriez un utilaj? Într-adevăr, dacă un constructor nu are autorizaţie de desfiinţare a clădirii, indirect mă afectează şi pe mine. Dacă au făcut o ilegalitate, ne-au implicat şi pe noi indirect. Dacă ştiam treaba asta, vă daţi seama că nu o făceam“, a precizat reprezentantul SC Cassas SRL.


Cu toate încercările de a lua legătura şi cu reprezentantul SC DRAMAD CONS SRL, acesta nu a putut fi contactat. Firma înfiinţată în anul 2017 nu mai există la adresa înregistrată pe site-ul Ministerului Finanţelor.


Totuşi, redactorii GdS l-au contactat telefonic pe avocatul reprezentantului firmei în cauză.

„Nu vă pot da nici un fel de declaraţie, luaţi un punct de vedere de la persoana respectivă sau de la autorităţi. Eu îl reprezint în raport cu autorităţile, nu cu mass-media. Nu faceţi pe gazetarul cu mine. Este treaba dumneavoastră dacă luaţi legătura cu această persoană“, a afirmat avocatul Marius Vărgatu.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS