Consumul de alimente cu conținut crescut de sare, zahăr și o dietă bogată în proteine, infecțiile de tract urinar și, nu în ultimul rând, istoricul familial sunt principalele cauze ale apariţiei calculilor renali.
Riscul de a dezvolta pietre la rinichi este de aproximativ 19% la bărbaţi şi 9% la femei. Anul trecut, 3.000 de pacienţi cu afecţiuni urologice au fost consultaţi în ambulatoriul Spitalului Militar de Urgență „Dr. Ștefan Odobleja“ din Craiova.
Medicii spun că, de un an la altul, gradul de adresabilitate creşte şi pentru că pacienţii au la dispoziție aparatură de ultimă generație. În urmă cu un an, Compartimentul de Urologie al Spitalului Militar din Craiova a fost dotat cu un litotritor, cu ajutorul căruia sunt fragmentaţi calculii renali fără ca pacientul să fie anesteziat şi fără să aibă dureri. Silviu Călina, medic specialist urologie la Spitalul Militar, a spus, în interviul acordat GdS, că, până în prezent, s-au făcut peste 500 de intervenţii cu acest aparat.
Gazeta de Sud: Compartimentul de Urologie al Spitalului Militar de Urgență „Dr. Ștefan Odobleja“ din Craiova este relativ nou în această unitate sanitară. Cum a luat fiinţă această structură şi cum s-a dezvoltat în cei trei ani de la înfiinţare?
Silviu Călina: Fiind un Spital Militar, 80 la sută dintre pacienţi sunt bărbaţi. Urologia este o specialitate care se adresează mai ales bărbaţilor şi a fost nevoie de o astfel de ramură. Am început activitatea, în urmă cu trei ani, fără a avea aparatura necesară pentru intervenţiile endourologice şi pentru litotriţia extracorporeală. Cu ajutorul conducerii spitalului am reuşit să achiziţionăm aparatură pentru blocul operator, respectiv aparatura de endourologie, pentru operaţii pe cale endoscopică a prostatei, a tumorilor vezicale, litiaza ureterală, litiaza vezicală, tot ce ţine de endourologia joasă, dar abordăm şi patologia oncologică. Adresabilitatea este din ce în ce mai mare şi a crescut odată cu achiziţia de noi aparate. Spre exemplu, anul trecut au fost 3.000 de consultaţii în ambulatoriu şi 300 de intervenţii chirurgicale numai pe această specialitate.
Proceduri fără anestezie şi fără dureri, cu ajutorul litotritorului
GdS: Care este patolologia cea mai frecventă?
S.C.: Litiaza aparatului urinar, apoi patologia prostatei, aceasta din urmă fiind abordată endoscopic. Odată cu achiziţionarea aparatului de litotriţie, litiaza ocupă însă primul loc în Spitalul Militar.
GdS: Când a fost achiziţionat litotritorul şi ce intervenţii se pot face cu ajutorul acestui aparat?
S.C.: În urmă cu aproximativ un an, conducerea spitalului a hotărât să achiziţioneze un aparat de litotriţie extracorporeală cu unde de şoc. Este o metodă care nu necesită anestezie, nu necesită internare continuă, nu este dureroasă. Pacientul beneficiază de o internare de o zi, apoi merge acasă fără nici o problemă. Litotritorul este un aparat care se adresează litiazei renale şi ureterale. Acesta poate fi folosit pentru calculii renali cu o dimensiune de până la doi centimetri. Practic, cu ajutorul acestui aparat, pietrele la rinichi sunt fragmente, iar apoi se elimină pe cale urinală naturală. Metoda nu este invazivă.
500 de intervenţii în Compartimentul de Urologie
GdS: Câţi pacienţi au beneficiat până în prezent de acest aparat?
S.C.: S-au făcut 500 de intervenţii cu rezultate foarte bune, avem pacienţi din ce în ce mai mulţi, din diferite zone ale Olteniei. Din câte ştiu, acesta este singurul aparat de acest gen din spitalele de stat din Oltenia.
GdS: Ce procedee trebuia să parcurgă înainte un pacient cu piatră la rinichi?
S.C.: Înainte se făceau intervenţii chirurgicale clasice pentru o piatră de doi centimetri sau pacienţii erau îndrumaţi spre alte servicii de urologie care beneficiau de litotiţie extracorporeală. Aparatul are indicaţii şi contraindicaţii foarte bine stabilite. Indicaţiile sunt pentru calculii renali cu o dimensiune de maximum doi centimetri. Peste doi centimetri, eficienţa lui începe să scadă şi atunci se aplică alt procedeu. Acest aparat se adresează și calculilor ureterali din vecinătatea vezicii urinare și care pot fi localizați ecografic
Faceţi o ecografie o dată pe an!
GdS: Ce ne îmbolnăveşte şi cum putem preveni apariţia calculilor renali?
S.C.: Alimentaţia şi deshidratarea sunt factori favorizanţi ai litiazei reno-ureterale. Ar fi indicat ca orice tânăr să îşi facă o ecografie măcar o dată pe an. Calculii renali nu au simptomatologie decât atunci când migrează spre ureter. Practic, ei sunt descoperiţi întâmplător. Pacienţii se prezintă cu o altă patologie şi la o simplă ecografie descoperă că au şi calculi renali.
GdS: Cât de grav este dacă nu descoperim la timp aceste afecţiuni?
S.C.: În timp, dimensiunea lor creşte, iar procedeele noninvazive nu mai pot fi aplicate şi atunci se schimbă metoda de tratament, ajungându-se la procedee invazive.
Pentru calculii care migrează, pacientul este internat
GdS: Referitor la celelalte patologii, cum le abordaţi şi de ce aparatură aţi mai avea nevoie?
S.C.: Pentru calculii până la un centimetru care migrează, pacientul este internat, investigat şi este supus intervenţiei chirurgicale endoscopice, care se efectuează în blocul operator, sub rahianestezie. Cu aparatura de care dispunem se face litotriţie intracorporeală. În momentul în care migrează, aceste pietre pot fi extrem de periculoase pentru că blochează rinichiul, apare hidronefroza. Pacientul poate face frison, poate apărea sângele în urină şi atunci reprezintă o urgenţă şi trebuie intervenit endoscopic
„Orice sângerare în urină trebuie investigată“
GdS: Sunt mulţi pacienţi care poate confundă infecţia urinară cu o criză renală. Cum le putem deosebi?
S.C.: Din păcate, foarte mulţi pacienţi recurg la automedicaţie, în special la antibiotice. Ei nu se adresează medicului specialist, iau antibiotice când sesizează, spre exemplu, că urinează cu sânge. Printr-o coincidenţă, sângerarea se poate opri în acel moment, dar poate reveni când lucrurile deja se complică. Orice sângerare în urină trebuie investigată pentru a exclude fie patologia reno-ureterală, fie patologia vezicală sau prostatică. Bărbaţii care au peste 50 de ani trebuie să îşi facă obligatoriu, o dată pe an, un consult de urologie.
„În cazul tumorilor renale, patologia se descoperă destul de tardiv“
GdS: În ceea ce priveşte patologia oncologică, cât de frecvente sunt aceste cazuri?
S.C.: Tumorile renale le abordăm în echipă, beneficiind aici şi de experienţa medicilor de chirurgie generală din spitalul nostru. Avem un număr semnificativ de tumori renale operate. E foarte important ca diagnosticul să fie pus cât mai devreme. Din păcate, în cazul tumorilor renale, patologia se descoperă destul de tardiv. Primul semn care trebuie să îngrijoreze este sângele în urină. Dacă pacienţii vin la timp, şansele de vindecare cresc.
Investiţii noi în aparatură
GdS: Ce paşi consideraţi că ar mai trebui făcuţi pentru dezvoltarea Compartimentului de Urologie?
S.C.: În acest moment, ne dorim să achiziţionăm un laser care este necesar pentru litotriţia intracorporeală şi care va fi utilizat atât pentru patologia de litiază reno-ureterală, cât şi pentru cea tumorală. Altă investiţie vizează uretocitoscopul flexibil, cu ajutorul căruia se pot vizualiza vezica urinară şi uretra. Astfel, se pot diagnostica tumorile urinare, dar pot fi urmăriţi şi pacienţii operaţi pentru tumorile vezicale. Uretocitoscopul flexibil nu necesită anestezie, investigaţia se poate efectua în ambulator, fără riscuri şi fără dureri.
GdS: Sunt puţini oameni care ştiu de existenţa aparaturii de la Spitalul Militar. Cum pot beneficia ei de aceste investigaţii?
S.C.: Pacienţii se pot adresa Cabinetului de Urologie din cadrul spitalului, pe baza unui bilet de trimitere de la medicul de familie şi având asupra lor cardul de sănătate. Aceştia vor fi consultaţi, iar ulterior se vor stabili tratamentul şi conduita terapeutică.