Aproape 48.000 de persoane au semnat o petiție pentru adoptarea „Legii Alexandra” propusă de PNL, care prevede „introducerea detenției pe viață pentru criminali feroce”, care ucid minori sau femei însărcinate. Liberalii cer convocarea de urgentă a Parlamentului pentru adoptarea actului normativ și a unor modificări legislative pentru ca tragedii precum cea de la Caracal să poata fi prevenite.
Modificările propuse de Florin Roman:
- Modificarea Codului Penal în sensul ca criminalii, violatorii, pedofilii și tâlharii să nu mai beneficieze de eliberare condiționata – depus în aprilie
- Modificare a Codului Penal pentru introducerea detenției pe viața pentru crime cu cruzime asupra minorilor – depus marți
- Dublarea amenzilor pentru cei care dau apeluri false la 112 și muncă în folosul comunității – depus luni
- Comercializarea cartelelor prepay doar cu buletinul
- Redimensionarea patrulelor mixte polițist-jandarm în stradă. Numărul lor a scăzut in ultimii 3 ani la jumătate.
Petiție semnată de aproape 48.000 de români pentru adoptarea legii Alexandra
Peste 47.900 de persoane au semnat o petiție online – Legea Alexandra – pentru introducerea pedepsei cu închisoarea pe viață, fără posibilitatea eliberării condiționate, pentru infracțiuni grave precum viol și crimă, înfăptuite asupra copiilor și femeilor însărcinate.
Alexandra Măceșanu, de 15 ani, a dispărut miercuri, 24 iulie, după ce a luat o mașină „la ocazie”. În același mod a dispărut în luna aprilie și Luiza Melencu, de 18 ani.
Suspectul, Gheorghe Dincă, a fost identificat abia vineri, 26 iulie, după ce joi Alexandra a sunat de trei ori la 112 pentru a-și anunța răpirea. Duminica trecută, după ce inițial a negat că le cunoaște pe cele două fete, Gheorghe Dincă le-a spus anchetatorilor că a ucis-o pe Alexandra și i-a ars trupul. Hosu. Bărbatul le-a spus anchetatorilor că a procedat la fel și cu Luiza.
Un caz similar celui de la Caracal – uciderea unei fete de 15 ani – petrecut în Serbia în urmă cu 5 ani a dus la schimbarea legilor în această țară. Legea, care poartă numele adolescentei, Tijana, prevede închisoarea pe viață fără drept de eliberare condiționată pentru criminali și violatori. Parlamentul din Serbia a adoptat, în luna mai, mai multe amendamente la Codul Penal, printre care și Legea Tijana, care prevede închisoare pe viață pentru violarea și uciderea minorilor. Inițial, o persoană care comitea astfel de infracțiuni putea fi condamnată la închisoare pentru o perioadă de 30-40 de ani.
Amendamentul la Codul Penal a fost numit Legea Tijana, în memoria Tijanei Juric, o fată în vârstă de 15 ani care a fost răpită și ucisă în anul 2014 în zona Sombor din nordul Serbiei, tragedie care a generat un val de revoltă în rândul cetățenilor sârbi.