Din cauză că generează prea mult gunoi rezidual şi prea puţin reciclabil, doljenii vor plăti mai mult decât dublu tot ce aruncă la tomberon.
Este ştiut faptul că localităţile rurale din Dolj care au intrat pe Masterplanul de deşeuri plătesc gunoiul prin acea taxă de salubrizare instituită de ADI ECODOLJ. Aceasta se încasează prin serviciul de taxe şi impozite al fiecărei localităţi şi este în cuantum de 2,87 lei/persoană/lună, aşa cum a fost aprobată în anul 2018.
Numai că operatorul de salubritate IRIDEX, groapa de gunoi de la Mofleni şi Asociaţia de Dezvoltare intercomunitară de gestionare a deşeurilor s-au trezit că suma nu acoperă costurile generate de ridicarea, transportul şi depozitarea gunoiului. Calculul iniţial s-a făcut pe o cantitate mult mai mică de gunoi rezidual. Când s-au văzut cu pubela la poartă, localnicii din mediul rural au început să arunce mult mai mult gunoi.
Prin urmare, ADI ECODOLJ i-a anunţat recent pe primari să ridice valoarea taxei de salubrizare la 7,57 lei/persoană/lună pentru 2019 şi la 8,41 lei/persoană/lună în anul 2020.
Gunoi mult, taxă mare
În adresa ajunsă pe masa primarilor se arată următoarele:
Tot în adresa respectivă se spune că taxa specială de salubrizare în cuantum de 2,87 lei/persoană/lună, nu acoperă costurile serviciului de salubrizare, chiar şi în condiţiile în care gradul de colectare ar fi de 100%.
Cum justifică modificarea taxei reprezentanta ADI ECODOLJ?
Taxa de salubrizare creşte mai puţin
Primarii din Dolj încearcă acum să găsească o modalitate prin care să acopere costurile generate de surplusul de gunoi, aşa cum le cere ADI ECODOLJ. Unii dintre edili spun că vor creşte taxa de salubrizare, dar nu la valoarea pe care o cere ADI.
Suma recomandată de asociaţie, de 7,57 lei/persoană/lună, a iscat deja discuţii în comunitate şi printre consilieri. Alţii vor suporta de la bugetul local diferenţa dintre actuala taxă şi taxa indicată de asociaţie. Populaţia a plătit în mare parte cei 2,87 de lei pentru anul în curs, iar primarii spun că nu este echitabil să vină spre finalul anului să mai ceară o diferenţă de preţ.
Creşterea taxei de salubrizare, plătită de la bugetul local
Alţi edili din judeţul Dolj au decis să susţină de la bugetul local această creştere. Localnicilor care şi-au plătit taxele şi impozitele, şi odată cu acestea şi taxa de salubrizare, nu li se poate impune această modificare, spun primarii.
Localnicii sunt avertizaţi
Iată ce scrie pe pagina de facebook un inspector din cadrul Serviciului de Taxe şi Impozite din cadrul Primăriei Melineşti.