7.3 C
Craiova
vineri, 22 noiembrie, 2024
Știri de ultima orăActualitateUmpli pubela cu gunoi, plăteşti mai mult

Umpli pubela cu gunoi, plăteşti mai mult

Din cauză că generează prea mult gunoi rezidual şi prea puţin reciclabil, doljenii vor plăti mai mult decât dublu tot ce aruncă la tomberon.

Este ştiut faptul că localităţile rurale din Dolj care au intrat pe Masterplanul de deşeuri plătesc gunoiul prin acea taxă de salubrizare instituită de ADI ECODOLJ. Aceasta se încasează prin serviciul de taxe şi impozite al fiecărei localităţi şi este în cuantum de 2,87 lei/persoană/lună, aşa cum a fost aprobată în anul 2018.

Numai că operatorul de salubritate IRIDEX, groapa de gunoi de la Mofleni şi Asociaţia de Dezvoltare intercomunitară de gestionare a deşeurilor s-au trezit că suma nu acoperă costurile generate de ridicarea, transportul şi depozitarea gunoiului. Calculul iniţial s-a făcut pe o cantitate mult mai mică de gunoi rezidual. Când s-au văzut cu pubela la poartă, localnicii din mediul rural au început să arunce mult mai mult gunoi.

Prin urmare, ADI ECODOLJ i-a anunţat recent pe primari să ridice valoarea taxei de salubrizare la 7,57 lei/persoană/lună pentru 2019 şi la 8,41 lei/persoană/lună în anul 2020.

Adresa transmisă de ADIECODOLJ primăriilor din Dolj

Gunoi mult, taxă mare

În adresa ajunsă pe masa primarilor se arată următoarele:

„Întrucât s-a constatat o creştere semnificativă a cantităţilor de deşeuri reziduale generate în localitatea dumneavoastră faţă de cantităţile estimate în cadrul proiectului SMID Dolj, vă rugăm să analizaţi posibilitatea de majorare a taxei existente“.


Tot în adresa respectivă se spune că taxa specială de salubrizare în cuantum de 2,87 lei/persoană/lună, nu acoperă costurile serviciului de salubrizare, chiar şi în condiţiile în care gradul de colectare ar fi de 100%.

Locuitorii din comunele doljene umplu pubelele cu gunoi rezidual


Cum justifică modificarea taxei reprezentanta ADI ECODOLJ?


„Da, am făcut o analiză şi am ajuns la concluzia că pe cantităţile generate pe ultimele trei-patru luni de colectare nu se acoperă costurile serviciului. Cantităţile sunt foarte mari pe reziduale. Noi am făcut o analiză şi am transmis UAT-urilor punctul nostru de vedere şi solicitările noastre. Eu mediez între operator şi primării şi le prezint situația. Eu asta văd din bonurile care îmi vin şi de la ECO SUD, şi de la IRIDEX. Când s-a stabilit taxa, s-au avut în vedere nişte cantităţi estimate pe rezidual şi reciclabil, adică 50% şi 50%. În realitate, avem 90% rezidual şi restul reciclabil.

Situaţia este inversată rău de tot. Făcând o analiză din punct de vedere financiar, cantităţile nu acoperă costurile. Eu asta văd din facturile generate. UAT-urile au taxa de salubrizare aprobată. Acum rămâne la latitudinea lor cum o modifică. Sumele sunt mari fiindcă şi cantităţile de gunoi sunt mari. Eu nu le-am impus un termen, noi vom presta continuu, dar facturile vin lună de lună, dacă nu le plătesc sper să nu se ajungă la un prag critic. Trebuie menţionat că majorarea taxei se impune cu atât mai mult cu cât taxa nu cuprinde ultima modificare de tarif, 11,8 lei/tonă aprobat depozitului de la Mofleni de către municipiul Craiova“, a declarat, pentru GdS, Adela Plăcintescu, director executiv ADI ECODOLJ.

Taxa de salubrizare creşte mai puţin

Primarii din Dolj încearcă acum să găsească o modalitate prin care să acopere costurile generate de surplusul de gunoi, aşa cum le cere ADI ECODOLJ. Unii dintre edili spun că vor creşte taxa de salubrizare, dar nu la valoarea pe care o cere ADI.

Suma recomandată de asociaţie, de 7,57 lei/persoană/lună, a iscat deja discuţii în comunitate şi printre consilieri. Alţii vor suporta de la bugetul local diferenţa dintre actuala taxă şi taxa indicată de asociaţie. Populaţia a plătit în mare parte cei 2,87 de lei pentru anul în curs, iar primarii spun că nu este echitabil să vină spre finalul anului să mai ceară o diferenţă de preţ.


„Am primit acele adrese şi s-au iscat foarte multe discuţii. Noi avem şedinţă de consiliu vineri şi vom dezbate această problemă. Am stabilit că creştem taxa de salubrizare la suma de șapte lei, şi nu la şapte-opt lei, cum recomandă ADI. Decizia rămâne la latitudinea consilierilor. Într-adevăr, şi oamenii aruncă la grămadă, dar la nivelul localităţii se vede o schimbare. De când operatorul ridică gunoiul din localitate, nu mai avem deşeuri de tot felul aruncate pe marginea drumului“, a spus primarul localităţii Bucovăţ, Cristian Tuţă.

Creşterea taxei de salubrizare, plătită de la bugetul local

Alţi edili din judeţul Dolj au decis să susţină de la bugetul local această creştere. Localnicilor care şi-au plătit taxele şi impozitele, şi odată cu acestea şi taxa de salubrizare, nu li se poate impune această modificare, spun primarii.


„Am primit şi noi adresa respectivă. Nu este bine, pentru că noi am încasat de la foarte mulţi cetăţeni această taxă şi nu pot să le cer oamenilor alt preț. Am reuşit să reducem cantitatea de gunoi rezidual la 50%, ceea ce înseamnă reducerea costurilor.

Printr-o hotărâre de consiliu, noi vom decide să susţinem de la bugetul local această creştere. Vom stabili o creştere a taxei, aşa cum ne-o cere ADI din anul viitor. Aceasta este soluţia noastră, nu pot să le spun oamenilor că taxa este trei lei şi peste două luni să le spun că se dublează. O familie compusă din patru-cinci persoane dacă plăteşte opt lei de fiecare, unde ajunge?“, este de părere Gheorghe Popa, primarul localităţii Mischii.

Colectarea selectivă este scăzută în Dolj

Localnicii sunt avertizaţi

Iată ce scrie pe pagina de facebook un inspector din cadrul Serviciului de Taxe şi Impozite din cadrul Primăriei Melineşti.

„Trebuie să ne educăm! Dacă o ținem tot așa, factura la gunoi va ajunge la 450 milioane vechi/lună. În pubela neagră nu se aruncă: pământ, iarbă, bălegar, pietriș, cărămizi, materiale provenite din construcții/demolări, anvelope uzate, grăsimi/uleiuri uzate, fier, deșeuri reciclabile, aparatură electronică, becuri, substanțe periculoase, sprayuri, ace și seringi, medicamente. De luni, dacă pubelele conțin cele enumerate mai sus, nu se ridică.
Conform ultimei adrese a ADI ECODOLJ, fiecare cetățean cu domiciliul stabil sau flotant, precum și cei care dețin imobile pe raza comunei Melinești trebuie să plătească 8 lei/lună/ fiecare persoană, indiferent dacă locuiește sau nu în localitate, dacă are pubelă sau nu. Pentru anul 2019, fiecare persoană are de plată 80 lei. Factura lunii iunie decontată de primarie este de 18.000 lei (pentru circa 500 de pubele ridicate)“.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS