Peste 300.000 de cărţi au fost scoase din şcolile şi din bibliotecile din Turcia şi au fost distruse după tentativa de lovitură de stat din 2016, potrivit Ministerului Educaţiei din această ţară, potrivit rador.
Ministrul turc al Educaţiei Ziya Selçuk a anunţat săptămâna trecută că au fost distruse 301.878 de volume în cadrul campaniei lansate de guvern împotriva a tot ce ar avea legătură cu clericul musulman Fethullah Gülen, aflat în SUA, care este acuzat de autorităţile turce că ar fi instigat lovitura de stat eşuată din 2016.
Website-ul Turkey Purge, care se descrie ca „un mic grup de tineri jurnalişti care încearcă să fie vocea poporului turc care suferă sub un regim opresiv”, scrie că în 2016, un manual de matematică a fost interzis pentru că într-o problemă includea iniţialele lui Fethullah Gülen, sub forma: „de la punctul F la punctul G”. În decembrie 2016, ziarul turc BirGün relata că 1,8 milioane de tipărituri au fost distruse şi retipărite pentru a nu mai conţine denumirea „contestabilă” Pennsylvania, locul unde trăieşte Gülen într-o locuinţă păzită. Străzile din Ankara care purtau numele Gülen au fost redenumite, potrivit relatărilor.
Un raport din 2018 al organizaţiei care susţine libertatea de exprimare English PEN constata că, după decretarea stării de urgenţă ulterior tentativei de lovitură de stat, 200 de canale media şi edituri au fost închise, 80 de scriitori au fost anchetaţi şi condamnaţi şi 5.822 de profesori universitari au fost destituiţi din 118 universităţi publice