6.8 C
Craiova
vineri, 22 noiembrie, 2024
Știri de ultima orăActualitateCum să te descurci cu un coleg de serviciu care te agresează

Cum să te descurci cu un coleg de serviciu care te agresează

Ştii că lucrezi alături de un coleg agresiv atunci când află de greşelile tale şi, în mod constant, aduce vorba despre ele. Ori, mai rău, bârfeşte pe seama ta, le spune celorlalţi din birou minciuni despre tine sau chiar iţi sabotează munca. Dacă angajatorul nu te poate ajuta, iar un studiu recent susţine că, adesea, n-o face, iată ce poţi face pentru a pune la punct un agresor.

Cum să înfrângi un agresor

Poţi gestiona cu succes relaţia cu un agresor dacă eşti dispus să acţionezi cu curaj. Pentru că un agresor nu o să te lase în pace din senin. Dacă eşti o ţintă uşoară, atunci agresorul va fi încurajat de comportamentul tău. Iată, aşadar, ce ai de făcut.

Stabileşte limite

Şi mai important, odată ce ai stabilit în mintea ta anumite limite, exersează cum îi spui agresorului să înceteze să se ia de tine.
Ar trebui să exersezi aceşti paşi astfel încât să te simţi confortabil atunci când răspunzi atacurilor agresorului.

• Spune-i agresorului modul în care comportamentul lui are impact asupra muncii tale. (Este confidenţial ceea ce fac, iar acţiunile tale mă fac să îmi doresc să ascund ce muncesc ori să intru pe o pagină neutră pe net ceea ce înseamnă că îmi iroseşti timpul).
• Spune-i agresorului că în viitor nu-i mai permiţi să se comporte la fel. (Data viitoare nu te apropii de biroul meu decât dacă îţi dau eu voie. Este locul meu, iar prezenţa ta nu este bine venită).
• Ţine-te de cuvânt, iar dacă agresorul îţi violează din nou spaţiul personal, ia atitudine.

Confruntă-l pe agresor cu comportamentul lui

Confruntarea agresorului poate fi înfricoşătoare şi greu de pus în practică. Însă, aşa cum sugerează Jonathan Littman şi Marc Hershon în cartea „Urăsc oamenii”: „agresorii sunt eficienți doar pe teren stabil. Iar dacă îi dezechilibrezi. atunci tu câştigi. Data viitoare când înjură la telefon, ori în sala de şedinţă, atrage-i atenţia. Scoate în evidenţă faptul că a ţipat la tine ori te-a înjurat şi părăseşte sala. Ori închide-i telefonul. Aminteşte-ţi: tu esti adultul care se confruntă cu un tantrum. Niciun părinte inteligent nu intră în jocul copilului care are o criză emoţională, întrucât nu ar face decât să-i sporească intensitatea ori să o valideze. Răspunzi la furia buldozerului cu dragoste. Luând atitudine faţă de modul în care se poartă, îl destabilizezi. Iar dacă procedezi la fel şi la următoarele atacuri, buldozerul va rămâne blocat în nisip şi își va învârti roţile în gol“.

O astfel de strategie poate fi pusă în practică şi în cadrul întâlnirilor. Dacă agresorul vorbeşte peste tine, se plânge de tine ori te critică, întreabă-l direct ce recomandă el să se facă. Dacă nu se potoleşte, cere-i să părăsească şedinta până când tu termini de vorbit. Dacă refuză, încheie întâlnirea şi reprogrameaz-o însă fără el.
Trebuie să închei discuţiile având tu ultimul cuvânt şi nu el.

Ţine un jurnal

De fiecare dată când te simţi agresat trece pe un carneţel, data, ora şi detaliile incidentului. Notează şi dacă alt angajat a fost martor la întâmplare. Ai putea apela la cei de la Resurse Umane dacă îţi dai seama că îţi sunt afectate rezultatele la muncă, oferă-le oamenilor de acolo toate informaţiile pe care ţi le cer. Până la urmă, agresorul nu-ţi răneşte doar sentimentele, ci sabotează şi succesul firmei.
Dacă agresiunea este făcută prin mail ori corespondenţa sau printr-o scrisoare, păstrează o copie pentru a o folosi mai târziu.

Şi alţi colegi ar putea fi ţintele agresorului

Fii atent dacă agresorul nu foloseşte acelaşi comportament şi în preajma altor colegi. Cere-le colegilor să scrie undeva incidentele, indiferent dacă au fost ei victimele ori doar au fost martori la astfel de scene. Dacă sunteţi mai mulţi, atunci vei avea mai multe şanse când mergeţi la departamentul HR ori la şeful vostru să vă plângeţi. Pentru că ei au nevoie de dovezi palpabile şi de martori chiar şi atunci când toată lumea ştie cine şi ce face agresorul.

Spune superiorilor şi celor de la Resurse umane despre agresor

Dacă, indiferent de ceea ce ai făcut tu, nu l-ai putut convinge pe agresor să-şi modifice comportamentul, este timpul să ceri ajutor. Mergi la superiorul tău, ori la HR cu dovezile de care dispui, în special cele care demonstrează impactul agresorului asupra afacerii, şi fă şi o plâgere. Însă fii pregătit să explorezi şi alte opţiuni, aşa încât să ai cât mai puţin de-a face cu agresorul. Ai putea chiar să doreşti să-ţi schimbi slujba. S-ar putea să nu afli niciodată ce s-a întâmplat în biroul de HR când a fost chemat agresorul, poţi doar să observi modul în care te tratează acum, potrivit Sfatul Părinţilor.ro.

Valentina Grădinaru

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS