3.7 C
Craiova
miercuri, 22 ianuarie, 2025
Știri de ultima orăActualitateRăzboiul pentru SIF Oltenia, punct şi de la capăt

Războiul pentru SIF Oltenia, punct şi de la capăt

Hotărârile controversate prin care un grup de acţionari vrea să limiteze puterile conducerii societăţii au fost suspendate de instanţă. Lupta în justiţie continuă pentru anularea hotărârilor AGEA. În paralel, SIF Oltenia se luptă şi cu ASF.

În şedinţa Adunării Generale Extraordinare a Acţionarilor (AGEA) din 9 mai 2019, au fost adoptate o serie de hotărâri controversate, care aveau să declanşeze un adevărat război în justiţie. Printre altele, atribuţiile preşedintelui-director general au fost amputate, iar numărul de membri din Consiliul de Administraţie (CA) a fost redus de la 7 la 5.

De asemenea, s-a decis înfiinţarea unui „comitet investiţional“ cu putere de decizie care să facă politica investiţională a societăţii. Conducerea SIF Oltenia a acuzat că în spatele acestor hotărâri se află un grup de acţionari care acţionează concertat, încălcând legislaţia în domeniu. Acest grup controlează deja SIF1 Banat-Crişana şi SIF4 Muntenia, iar acum încearcă să pună mâna şi pe SIF Oltenia, mai spun cei din conducerea societăţii.

Cum a început războiul

Totul a pornit după ce SIF şi-a vândut acţiunile la BCR pentru 140 de milioane de euro şi a investit banii în titluri lichide şi solide de pe piaţă, la societăţi din domeniul energetic, bancar şi al intermedierilor financiare.

De altfel, SIF5 este recunoscută pentru plasamentele inspirate, ea fiind la ora actuală cea mai de succes societate de profil din România, cu o capitalizare de aproape 260 de milioane de euro şi o valoare a activului net de peste 440 de milioane de euro. În plus, pe lângă investiţii a acordat mai mereu dividende consistente acţionarilor. Mai ales micii acţionari şi-au exprimat temerea că, dacă va ajunge să controleze SIF Oltenia, grupul de la SIF1-SIF4 nu va mai da dividende.

Grupul ar controla concertat 29% din capitalul social al SIF Oltenia, prin fonduri închise de investiţii, cu sediul în paradisuri fiscale precum Luxemburg şi Liechtenstein. SIF a dat în judecată Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) pentru că a refuzat să concerteze acţiunile deţinute de aceste entităţi şi să le suspende dreptul de vot.

Ce scrie în plângerile depuse la instanţă

Ulterior, doi acţionari ai SIF Oltenia (Voltinvest SA – societate de intermedieri financiare şi Liviu Ungureanu – acţionar persoană fizică) au atacat în instanţă controversatele hotărâri, cerând anularea lor. Până atunci, însă, au obţinut suspendarea hotărârilor AGEA până la judecarea cauzei pe fond.


Ei spun că hotărârile au fost luate „prin abuz de majoritate“, de un grup de acţionari care acţionează concertat, instrumentul fiind fondurile închise de investiţii. „Investiţiile efectuate în aceste vehicule investiţionale au avut ca obiectiv final preluarea abuzivă a conducerii SIF Oltenia în scopul gestionării resurselor acesteia în interesul exclusiv al acestui grup de acţionari (SIF1, SIF4)“, se scrie în întâmpinarea depusă la instanţă. Grupul ar avea ca scop „destabilizarea activităţii societăţii, care a fost una foarte rentabilă“, mai spun cei care au iniţiat acţiunea.


SIF Oltenia a raportat după şase luni din 2019 un profit net de peste 114 milioane lei, cu peste 60% mai mare decât cel din aceeaşi perioadă a anului 2018. Societatea a obţinut venituri brute de aproape 120 de milioane de lei din dividende, o parte importantă din ele fiind aferente acţiunilor cumpărate cu banii de la BCR.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS