Cheltuielile medii pentru noul an școlar variază de la 1740 de lei pentru învățământul primar, până la 2650 de lei pentru elevii de liceu, arată datele unui studiu MKOR Consulting transmis astăzi de HotNews.ro. Bugetul alocat manualelor școlare este între 570 de lei (învățământ primar) și 980 de lei (învățământ liceal).
Prima zi de școală aduce în fiecare an noi începuturi pentru copii, dar și cheltuieli pentru părinți. Românii se străduiesc să le asigure copiilor lor toate cele necesare, în noul an școlar.
Astfel, cheltuielile pentru noul an școlar cresc odată cu trecerea copiilor dintr-un ciclu școlar în altul. Dacă pentru un preșcolar bugetul mediu total se ridică la peste 1740 de lei, pentru un elev de liceu părinții cheltuiesc chiar și peste 2650 de lei. Toate aceste cheltuieli sunt făcute în condițiile în care câștigul salarial mediu net este de 3119 lei lunar.
Jumătate de salariu cheltuit pentru noul an școlar
Cu ocazia începerii noului an școlar, 9 din 10 copii vor veni la școală cu haine și rechizite noi. Pentru aceste obiecte sunt cheltuiți mai mult de un sfert din totalul banilor alocați pentru începutul școlii. Aproape 3 din 10 părinți investesc și în pregătirea spațiului de lucru pentru acasă. Aceștia achiziționând diferite obiecte de mobilier, pentru care alocă cel puțin 60 de lei.
Manualele școlare se află pe lista de cumpărături pentru doar 1 din 10 părinți. Bugetul alocat pentru acestea crește odată cu ciclul de învățământ în care se află elevii. Astfel, dacă în ciclul primar manualele costă în medie 570 de lei, părinții unui elev de liceu, ajung să cheltuie aproape 980 de lei pentru acestea. La gimnaziu, pe elevi manualele îi costă 680 de lei, în medie.
Recomandările profesorilor bune pentru părinți
În fața ofertei foarte bogate de produse, părinții pun cel mai mare preț pe recomandările cadrelor didactice atunci când aleg ce manuale și rechizite să achiziționeze.
În general, calitatea produselor achiziționate este foarte importantă, părinții alegând pentru copiii lor produse care asigură durabilitate, dar și confort. Copiii au și ei un important cuvânt de spus în selecția produselor de pe raft. Acest lucru este chiar mai presus de criteriile legate de costuri.
Raluca-Maria Nedelea